Beba Dohrana 27. veljače 2019.

Početak dohrane i kako rasporediti obroke

Foto: promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sa šest mjeseci mijenjaju se djetetove prehrambene potrebe. Iako je majčino ili adaptirano mlijeko i dalje osnovna hrana, beba sada ozbiljno kroči i u svijet okusa i kašica

Jesi li primijetila kako se tvoja beba promijenila?

Da, već ima punih šest mjeseci i sve se više smije i komunicira s tobom. Jako je simpatično i kako uspijeva neko vrijeme sjediti pa se prevrne na jastuk… A što je s prehranom? Ako još dojiš, samo nastavi dalje. Ako pak dijete hraniš zamjenskom mliječnom formulom i s tim nastavi dalje. Tijekom prve godine djetetova života majčino mlijeko ili njegova zamjena u obliku adaptiranog mlijeka osnovna su namirnica u djetetovoj prehrani. 

Od 6. mjeseca beba treba 500 mililitara mlijeka na dan, ali i dohranu tj. kašice.

Od šestog mjeseca pa sve do navršene prve godine života preporučena dnevna količina mlijeka iznosi minimalno 500 mililitara. No, beba je sa šest mjeseci spremna i za hranjenje na žlicu. Sve kašice, bilo da se radi o žitaricama ili pasiranom voću ili povrću, služe kao nadopuna mliječnoj prehrani pa se zato i nazivaju dohranom.

Je li 6 mjeseci vrijeme za uvođenje prve kašice? 

Ne postoji točno vrijeme kada bi bebi trebala ponuditi prvu kašicu. Važno je da se čvrsta hrana ne uvede prerano jer djetetov probavni sustav nije sasvim zreo za uvođenje novih namirnica i da se ne uvede prekasno kako dijete ne bi počelo gubiti na tjelesnoj masi.

Američki i europski pedijatri savjetuju uvođenje dohrane između bebinog četvrtog i šestog mjeseca kada mama i tata prepoznaju znakove da je beba spremna jesti na žličicu.

Znakovi koje beba šalje su: 

  • Beba sa zanimanjem promatra druge kako jedu.
  • Beba sama pokušava dohvatiti nešto za jelo.
  • Dijete se naginje naprijed i otvara usta kada je zainteresirano za hranu, a naslanja se natrag kada više ne želi jesti.
  • Dijete može samo sjediti.
  • Dijete je udvostručilo porođajnu težinu.

Kakva treba biti kašica za bebu od 6 mjeseci?

Nakon šestog mjeseca beba može pokretati gornju usnu prema dolje pa može i sama zahvatiti ono što se nalazi na žličici. Iako možda beba već i ima prve zubiće ove prve kašice trebaju biti glatke strukture. S kašicama koje sadrže komadiće voća ili povrća treba pričekati još koji mjesec do kada beba uvježba žvakanje.

Koje voće, povrće, žitarice i meso smije jesti beba od 6 mjeseci?

Kalendari dohrane na koje si naišla možda se međusobno ne podudaraju. To se događa zato što namirnice koje se uvode u bebinu prehranu ovise o tradiciji, o prehrambenim navikama u obitelji, ali i o podneblju. Tako bebe koje žive u Skandinaviji počinju svoju dohranu žitaricama, a u Hrvatskoj se uglavnom počinje s mrkvom i jabukom.

Namirnice koje se uvode u bebinu prehranu ovise o tradiciji, navikama obitelji i podneblju.

Sa šest mjeseci u bebinu prehranu možeš početi uvoditi gotovo sve voće i povrće, žitarice i meso. Bez obzira na koju se povrtnu ili voćnu kombinaciju odlučila, svi sastojci trebaju biti dobro skuhani i usitnjeni. Uvijek možeš kupiti i gotove kašice za bebe u staklenki čije su namirnice zajamčene sigurnosti, a tako bebi možeš ponuditi i različite namirnice u bilo koje doba godine. Više o kašicama možeš pročitati ovdje.

Voćne kašice za bebe od 6 mjeseci

Bebe su naviknute na okus mlijeka pa im na početku više odgovaraju kašice koje sadrže mlijeko

Raspored hranjenja za bebu od 6. do 7. mjeseca

Svaka beba je drugačija i različito prihvaća dohranu. Neke će se oblizivati kada vide zdjelicu, a druge će teškom mukom pojesti dvije do tri žličice kašice. 

Postoji preporučeni raspored hranjenja bebe od 6. do 7. mjeseca:

Zajutrak: Majčino mlijeko ili adaptirano mlijeko najbolji je obrok za započeti dan. 
Doručak: Voćna kašica idealan je međuobrok. Djetetu ponudi voće koje si već uvela. U ovoj dobi djeca pojedu oko 100 grama. Neka više, neka manje. Više informacija o gotovim voćnim kašicama potraži ovdje.
Ručak: Povrtna kašica dobar je izbor za ručak. Možeš ponuditi neku isključivo povrtnu kombinaciju. 
Užina: Majčino ili adaptirano mlijeko
Večera: Žitarice s mlijekom
Kasni večernji obrok: Majčino ili adaptirano mlijeko

I naravno, nemoj malenom zaboraviti ponuditi tekućinu između obroka. Ponudi manju količinu vode, voćnog soka ili čaja tijekom dana, ali ne prije ili uz sam obrok. Ovdje možeš pročitati više o voćnim sokovima. Vrlo je vjerojatno da će dijete koje je napunilo trbuščić tekućinom odbiti jesti. Želimo ti veselo hranjenje. Sigurni smo, uskoro ćeš ući u ritam. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.