12. travnja 2013.

Apsces

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Apsces je lokalizirana nakupina ispunjena gnojem. Ima li vaše dijete ograničenu upalu na koži, bolnu i tvrdu, radi se o "zrelom" apscesu. Katkada apsces može biti slabo ograničen, bez jasne granice prema zdravoj koži, pa se tada govori o "flegmoni".

Apscesi na koži najčešće se javljaju ispod ruke ili u preponi, gdje se nalazi velik broj limfnih čvorova čija je zadaća da zaustavljaju infekciju. Ipak, ozljeda ili nadražaj kože mogu doprinijeti pojavi apscesa.

Gnoj koji se nalazi u apscesu nastaje od raspadnutih stanica i bijelih krvnih stanica koje su se borile protiv bakterija, osobito zlatnog stafilokoka (Staphylococcus aureus).

Apsces je najčešće smješten ispod kože, pa je njegov razvoj uočljiv. Dok čekate da se bolna i tvrda oteklina razmekša, odnosno da se stvori gnoj, stavljajte obloge antiseptične otopine koji ujedno umiruju bol. Kada apsces sazrije, kirurg će zarezati kožu i odstraniti gnoj. Isto može učiniti i punkcijom pomoću igle. Takvom se intervencijom sprečava spontano pucanje kože iznad apscesa (fistuliranje), što može dovesti do komplikacija, kao i širenja uzročnika dalje u organizam. Zato će liječnik, katkada, ovisno o slučaju, propisati antibiotik i njime isto tako spriječiti spontani razvoj apscesa.

Kako biste izbjegli opasnost od infekcije rane ili nadražene kože, isperite ozlijeđeno mjesto antiseptičkim sapunom, a zatim antiseptičkom otopinom. Koža dojenčeta je osobito osjetljiva, pa svaki mali "prištić" treba dobro izliječiti.

Ako se u vašega djeteta apscesi ponavljaju, razgovarajte o tome s vašim liječnikom. Razlog može biti opća slabost, imunološki deficit (npr. nedostatak bijelih krvnih stanica koje uništavaju mikrobe) ili bolest poput šećerne bolesti (dijabetesa).  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.