Vrtić 13. rujna 2024.

Znate li koji je materijal najprikladniji za dječju kožu?

Foto: Unsplash

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Odabir materijala odjeće za bebe i djecu važniji je od samog izgleda, a s ovim materijalima ne možete pogriješiti.

Čupavo odijelce s likom medvjedića ili suknjica u duginim bojama prepuna šljokica među najslađim su komadima dječje odjeće koju možemo zamisliti. Iako takva odjeća jednako veseli i nas i naše klince, svjesni smo da je obično napravljena od umjetnih materijala koji ne dopuštaju dječjoj koži da diše. Odabir materijala za naše klince iznimno je važan i zato moramo dobro znati koji su materijali prirodni, a čak i među njima postoje razlike. Zato smo istražili koji su to sve prirodni materijali i koji je najbolji među njima. 

Lan  

Istina je da se lanena odjeća poprilično lako gužva, no nemojte zanemariti ovaj prirodni materijal. Lan je iznimno prozračan materijal, a također pomaže apsorbirati vlagu i regulirati temperaturu djeteta, što ga čini savršenim izborom za toplije dane. Ako se tkanina od lana kombinira s vlaknima lana (flaksa), pruža i dodatnu zaštitu od sunca.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Vuna

Odjeća izrađena od vune savršen je izbor kada kupujete odjeću za djecu: lagana je, otporna na mrlje, održiva, svestrana i iznimno udobna. Najbolje od svega, vunena tkanina omogućuje protok zraka i upija vlagu s kože, pa se djeca nikada neće osjećati znojno ili vlažno. Vuna ne gubi oblik, ne gužva se i vrlo je otporna pa se neće lako uništiti.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Bambus

Iako je bambus prirodno vlakno, organski proizvedeno od celuloze bambusa, njegova tekstilna proizvodnja uključuje kemijske procese kako bi se celuloza pretvorila u mekani materijal. Zato dobro razmislite prije kupovine krpica od bambusa. Unatoč tome što je tkanina hipoalergena, mnoga djeca koja pate od kožnih alergija alergična su na bambus zbog kemikalija uključenih u proizvodni proces.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Organski pamuk 

Uz sve ove materijale, najbolji odabir je ipak pamuk, po mogućnosti onaj organski. Ne samo da je prozračan, mekan i nježan prema koži djeteta, također se lako pere i brzo suši što je posebno korisno budući da su vesela djeca i flekava djeca, odnosno lako se zaprljaju istražujući prirodu i svijet oko sebe. Odjeća od organskog pamuka pogodna je i za djecu koja pate od kožnih alergija. 

 | Author:

Kako prepoznati organski pamuk? 

Bilo da kupujete odjeću, posteljinu, ručnike ili bilo što drugo za svoje dijete i tražite samo najkvalitetniji organski pamuk za koji ćete biti sigurni da neće naškoditi njihovoj koži, svakako potražite GOTS oznaku. GOTS ili Global Organic Textile Standard svjetski je prepoznat certifikat koji osigurava da je tkanina proizvedena od organskih vlakana, da su vlakna podvrgnuta kontrolama prije daljnje obrade te da se za izradu materijala koriste samo sirovine koje nisu tretirane štetnim tvarima. Jako je važno provjeriti etiketu na svakom proizvodu kako bi se uvjerili da imaju GOTS oznaku, a to može dodatno zakomplicirati i produžiti shopping. 

 | Author:

Zato za svoje klince odaberite Lupilu odjeću i u shopping krenite u najbližu Lidl prodavaonicu! Tako će shopping biti bezbrižan, a vi ćete moći birati komade samo po tome koliko vas vesele, budući da svaki komad meke i udobne Lupilu odjeće nosi GOTS oznaku. Odlična kvaliteta, udobnost, izdržljivost i dizajn potvrdili su povjerenje naših mama čitateljica koje su u provedenom istraživanju Lupilu odjeći dale odličnu ocjenu!

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.