Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 21. studenoga 2014.

Mliječni se zubi moraju popravljati

djevojčica zubar
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zubići se kod djece mogu rano početi kvariti. Najčešći su krivci konzumiranje zaslađenih napitaka iz bočice, poput čaja, mlijeka ili voćnih sokova posebice tijekom noći ili za vrijeme uspavljivanja djeteta

Briga o mliječnim zubima iznimno je važna. Stručnjaci upozoravaju kako veliki broj roditelja uopće nije svjestan ključne uloge koju mliječni zubi imaju u konačnom izgledu trajnih zuba. Mliječni zubi čuvaju mjesto trajnim zubima i ako ih dijete prerano izgubi, trajni zubi mogu niknuti ukoso. Stoga je iznimno važno mališanima ukazivati na pravilno četkanje zubića. Mliječni se zubi moraju popravljati kao i trajni zubi i ne postoji neko točno određeno vrijeme kada treba početi popravljati mliječne zube.

No djecu treba kod stomatologa dovoditi kada ih zubi ne bole kako bi se privikli na zubara i atmosferu zubne ordinacije. Tako se, naime, početak karijesa može liječiti i bezbolnom terapijom ozonom. Ako se tako postupi, zaustavlja se razvoj karijesa te se automatski čuvaju i trajni zubi koji tek niču.

Karijes zbog bočice

Zubići se kod djece mogu rano početi kvariti. Najčešći su krivci dugotrajno dojenje ili konzumiranje zaslađenih napitaka iz bočice, poput čaja, mlijeka ili voćnih sokova posebice tijekom noći ili za vrijeme uspavljivanja djeteta.

Ako se pojavi karijes zbog bočice, može doći do potpunog uništenja tvrdih zubnih tkiva, krune zuba te gornjih sjekutića, a u poodmakloj fazi bolesti bivaju uništeni i kutnjaci. Načelno, u takvim situacijama jedino nisu zahvaćeni donji sjekutići koji su zaštićeni jezikom u vrijeme dudanja. Roditelji bi morali reagirati i zatražiti pomoć stomatologa već u samom začetku bolesti koji se očituje kao bijele ili žute pjege na kruni zuba.

četkice za zube Oral b | Author: Promo Foto: Promo

Uz stručnu pomoć bolest je moguće zaustaviti i tako izbjeći posljedice koje može uzrokovati. No ako bolest uznapreduje ona nosi i određene posljedice. Karijes bočice može biti opasan i neugodan: može utjecati na trajne zube, ali i izazvati brojne probleme u razvoju čeljusti. Zato ga je potrebno odmah početi liječiti.

Dijete ne može više normalno žvakati, tako uništeni zubi uzrok su raznih infekcija koje stvaraju mnoge neugodnosti (bol, liječenje antibioticima, loše iskustvo sa stomatologom). Moguće su i promjene na zamecima trajnih zubi, poput diskoloracije, a karijes bočice može utjecati i na normalan rast i razvoj čeljusti. Posljedice su mnogostruke i ne baš ugodne. Zato bi trebalo uz stručnu pomoć stomatologa poduzeti sve preventivne mjere kako bi se to izbjeglo.

Preventivne mjere

Početak preventivnih mjera leži u nenavikavanju djeteta na noćnu prehranu i uspavljivanje zaslađenom hranom ili pićem iz bočice. Nadalje, treba inzistirati na što ranijem početku provođenja adekvatne oralne higijene, četkanju zubi uz pomoć roditelja, fluoridaciji kao i redovitim stomatološkim kontrolama.

oral b četkice | Author: Promo Foto: Promo

Važnu ulogu u provođenju njege ima četkica za zube. Dječja četkica veličinom treba biti prilagođena dječjim ustima, treba biti mekih najlonskih vlakana i sa zaobljenim vrhovima kako bi se onemogućio rast virusa i bakterija

Za svakodnevnu njegu nježnih dječjih zubića stručnjaci preporučuju Oral B baterijske četkice za zube. Prikladne su za djecu stariju od tri godine, a mekana vlaka podsjećaju teksturom na obične zubne četkice. Disneyevi likovi potiču djecu na četkanje, a ove četkice dolaze s dvije vrste ilustracija - za dječake i djevojčice. Zamjenjiva glava četkice posebno je oblikovana za djecu - dolazi u manjoj veličini, s rascijepljenim vrhovima vlakana, a 9 600 oscilirajućih pokreta u minuti omogućuje potpunu čistoću usne šupljine. Kupnjom Oral B četkice možete sudjelovati u nagradnoj igri i osvojiti novi iPhone6!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.