Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 14. svibnja 2020.

Kako spriječiti i liječiti ožiljke kod djece

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Silikonski gelovi i flasteri su prema međunarodnim smjernicama za prevenciju i liječenje ožiljaka zlatni standard i neinvazivna terapija prvog izbora. Klinički je dokazano da smanjuju i omekšavaju ožiljke, smanjuju svrbež i promjenu boje kože te bolnost koja često prati ožiljke. Mogu se koristiti odmah po zarastanju rane.

Patološki ožiljci češći su kod djece nego kod odraslih osoba jer je mlada koža sklonija pojačanoj aktivnosti u procesu zacjeljivanja. To za posljedicu ima formiranje većih, debljih ožiljaka.  Osim toga, djeca su i sklonija ozljedama, a kad tome dodamo i operacije specifične za dječju dob, poput saniranja rascjepa usne ili odstojećih ušiju, možemo zaključiti da je problem liječenja ožiljaka kod djece uvijek aktualan izazov kako za struku tako i za roditelje. 

Najčešći način nastanka ožiljaka su kirurški zahvati, ozljede ili opekline, a u čak 30% slučajeva dolazi do nastanka patoloških ožiljaka, takozvanih keloida i hipertrofičnih ožiljaka.  Za takav način cijeljenja postoji genetska sklonost i tipična mjesta lokalizacije. Ovi ožiljci "bujaju" izvan linije ožiljka i osim nelagode poput peckanja i bolova predstavljaju ozbiljan estetski problem. Dobra je vijest što se ovi ožiljci vrlo uspješno uspješno preveniraju i liječe primjenom silikonskih preparata. 

 | Author: Promo Foto: Promo

Prof. dr. sc. Predrag Knežević, maksilofacijalni kirurg, plastični kirurg glave i vrata iz zagrebačkog KB Dubrava kaže: ''Kako se prvenstveno bavim kirurgijom lica i prije svega liječenjem malformacija lica kod djece, preporuka je primjena silikonskih gelova odmah nakon skidanja šavova te njihovo korištenje kroz nekoliko mjeseci, dva puta dnevno uz lagano masiranje. Rezultati su jako dobri. Kod starijih ožiljaka također preporučujemo silikonske gelove lokalno. Ako nakon nekoliko mjeseci nema vidljivih rezultata tada u dogovoru s bolesnikom "izrežemo" ožiljak te tada na "svježi" ožiljak apliciramo silikonski gel.''

Silikonski gelovi i flasteri su prema međunarodnim smjernicama za prevenciju i liječenje ožiljaka zlatni standard i neinvazivna terapija prvog izbora. Klinički je dokazano da smanjuju i omekšavaju ožiljke, smanjuju svrbež i promjenu boje kože te bolnost koja često prati ožiljke.  Mogu se koristiti odmah po zarastanju rane. 

Ako uzmemo u obzir navedeni podatak i činjenicu da svi ožiljci, a poglavito oni patološki, mogu rezultirati značajnim estetskim i funkcionalnim smetnjama te narušenom kvalitetom života, može se zaključiti da se radi o značajnom zdravstvenom problemu današnjice. Upravo je zato važno na vrijeme poduzeti sve mjere za prevenciju ožiljaka, a ukoliko oni i nastanu, pravovremeno ih početi liječiti u skladu s aktualnim terapijskim smjernicama.

 | Author: Promo Foto: Promo

''Silikonske gelove rutinski primjenjujemo u postoperativnom liječenju dugi niz godina. Već nekoliko dana nakon skidanja šavova, kada rana zacijeli, preporučujem lokalnu primjenu gela. Moja iskustva u regiji glave i vrata su jako dobra. Primjenom silikonskih gelova ožiljak "prije sazrije" postane blijeđi i mekši, odnosno manje vidljiv. Kod djece obično primjenjujemo gelove, a kod odraslih, ovisno o lokalizaciji, flastere (pločice). Kao što sam napomenuo ranije, koristimo ih i kod hipertrofičnih ožiljaka i keloida na glavi i vratu. Ovi ožiljci obično se manifestiraju nešto kasnije, a silikonski gelovi uz reekscizije i protuupalne lijekove sastavni su dio liječenja i pokazuju dobre rezultate'', kaže prof. dr. sc. Predrag Knežević.

Svaki ožiljak, a neovisno o dimenzijama i položaju, može se shvatiti kao osobni problem. Među psiholozima je opće prihvaćen stav da proaktivni pristup liječenju ožiljaka, s ciljem da se učine što manje vidljivim, može značajno podići razinu samopouzdanja. Izraženi ožiljci narušavaju izgled i uzrokuju smanjenje samopouzdanja, društvenu stigmatizaciju pa čak i anksioznost i depresiju. Kada se pritom radi o djeci jasno je da ovaj problem može imati i dalekosežnije posljedice. 

Silikonski preparati neinvazivna su metoda i predstavljaju zlatni standard u liječenju ožiljaka, a mogu se nabaviti u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama bez recepta. Prije korištenja se savjetujte s liječnikom i ljekarnikom i detaljno proučite uputstva.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.