Vrtić Zašto djeca obožavaju plišance? 26. listopada 2021.

Kada i kako je nastao prvi plišanac?

Foto: shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svatko je od nas kao dijete imao omiljenu plišanu igračku koja ga je ''pratila'' kroz život u svakodnevnim avanturama, bila utjeha kada smo bili tužni ili uplašeni, omiljeno društvo za spavanje i najbolji prijatelj. Sigurno se vrlo dobro sjećate svog omiljenog plišanca, no jeste li se ikad zapitali kako su plišane igračke nastale?

Njihova je priča poprilično zanimljiva i seže daleko u prošlost. Prema nekim povijesnim zapisima plišane igračke su izmislili drevni Egipćani. Doduše, oni ih nisu koristili kao igračke, već kao dio posebnih ceremonija u kojima su štovali životinje. Dugo su bile zaboravljene, a sjenu na njih bacile su platnene lutke koje su bile popularne sve do početka 19. stoljeća.

No 1830-ih godina ponovno se javlja interes za njih. Tada su predstavljene prve verzije ručno rađenih punjenih životinja. Nisu bile mekane poput plišanaca koje poznajemo danas, već su podsjećale na lutke od čarapa koje smo svi u jednom periodu života izrađivali. Zanimljivo je da se ideja za nastanak punjenih platnenih životinja pojavila kao alternativa prepariranim životinjama koje su u to vrijeme bile vrlo popularne, ali i skupe.

Prva plišana igračka bio je slonić

Povijest modernih plišanih igračaka koje danas poznajemo započinje 1880. godine, a na njima možemo zahvaliti Njemici Margarete Steiff. Margarete je s 18 mjeseci oboljela od dječje paralize koja ju je prikovala za kolica, ali joj nije uništila duh i volju za učenjem. Često je čuvala djecu dok su roditelji radili, a kasnije se odlučila za profesiju krojačice. Budući da je puno vremena provodila s djecom, za njih je izrađivala punjene filcane igračke. Prva takva igračka bio je slonić koji je trebao biti jastučić za igle, no djeci se toliko vidio da su mame od Margarete počele naručivati punjene filcane igračke. Interes je bio toliki da su Margarete i njezine sestre počele proizvoditi igračke, a posao je napredovao pa je Margarete ubrzo zaposlila i druge članove obitelji.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Odlučili su svoje igračke predstaviti na sajmu. Leipziški sajam je tada bio najpoznatiji sajam u Europi, a za njega su željeli napraviti nešto novo i posebno. Od pliša su napravili medvjedića koji je mogao pomicati glavu i ruke. Njegovu jedinstvenost nitko nije primjećivao sve do posljednjeg dana sajma dok nije naišao jedan gospodin iz Amerike i naručio čak 3000 komada. Godinu dana kasnije njezina je tvrtka na sajmu prodala 12.000 plišanih medvjedića.

Kako je plišani medvjedić dobio naziv Teddy?

Plišani medvjedić nije odmah postigao uspjeh na američkom tržištu igračaka. No, to se promijenilo zahvaljujući lovačkoj strasti predsjednika SAD-a Theodora Roosvelta i jednoj anegdoti povezanoj s njim. Roosevelt, kojega su prijatelji od milja zvali Teddy, bio je strastveni lovac poznat po krvoločnim lovačkim ekspedicijama tijekom kojih bi on i njegova lovačka ekipa znali uloviti nekoliko tisuća životinja. Upravo je jedna od Rooseveltovih lovačkih ekspedicija poslužila kao inspiracija Morrisu Michtomu koji je 1903. ponudio svoju verziju plišanog medvjedića po imenu Teddy. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Priča nije do kraja razjašnjena, no pokazuje suosjećajnu stranu predsjednika Roosevelta. Naime, tijekom lova u Mississippiju 1902. godine, Roosevelt je pronašao starog ozlijeđenog medvjeda kojega su njegovi vodiči privezali za stablo. Neki izvori tvrde da je predsjednik Roosevelt upucao medvjeda kako bi ga poštedio njegovih patnji, a drugi tvrde da se predsjednik sažalio nad medvjedom te ga oslobodio. Nakon događaja je politički karikaturist Clifford Berryman medvjeda prikazao kao mladunče da bi pokazao kako predsjednik Roosevelt ispod svoje surove vanjštine posjeduje i nježnu stranu. Otada je u svijetu za plišanog medvjedić ostao naziv Teddy-bear.

U početku su plišani medjvedići izgledali kao pravi medvjedi, no industrija igračaka ubrzo je napravila preinake kako bi djeci izgledali što slađi i privlačniji pa današnji medvjedići imaju velike oči i malenu njušku. Dok su rani plišani medvjedići bili prekriveni zlatnim krznom od moher vune, moderni medvjedići se proizvode u širokom rasponu od komercijalno dostupnih materijala, najčešće sintetičkog krzna.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Danas su za izradu plišanaca inspiracija raznorazne stvarne i izmišljene životinje i likovi, no unatoč velikoj raširenosti industrije igračkama, plišani medvjedić i nakon više od stoljeća postojanja ostaje jedna od najomiljenijih dječjih igračaka.

Svako dijete ima svog omiljenog plišanca - svog vjernog prijatelja koji mu pruža utjehu i oslonac, s kojim dijeli sretne i tužne trenutke, s kojim odrasta i koji je uvijek tu uz njega. Zato u suradnji s Plodinama pozivamo vas i vaše mališane da zajedno proslavimo Svjetski dan plišanaca na proslavi koja će se održati u subotu, 6. studenog, od 10 do 13 sati, ispred trgovine Plodine u Family Mallu. Pozivamo i velike i male da dođu sa svojim najdražim plišancem da se zajedno zabavimo uz slatkiše, tortu, darove i puuuno iznenađenja. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.