Vrtić 25. listopada 2021.

Zahvaljujući cijepljenu bolest će uskoro biti u potpunosti iskorijenjen

Foto: promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svjetski dan dječje paralize i ove je godine u znaku donacije sredstava za cijepljenje kako bi se ova bolest pobijedila do kraja

24. listopada obilježava se Svjetski dan dječje paralize, druge bolesti u povijesti čovječanstva nakon malih boginja, koja će biti u potpunosti iskorijenjena. Svjetska Rotary zajednica dugi niz godina radi na prikupljanju donacija za cjepivo, kao i u aktivnostima u borbi protiv dječje paralize, koje su započeli kada je broj zaraženih bio 1000 dnevno u 125 zemalja. Dječja paraliza nekada je bila bolest koja se smatrala golemom pošasti, a danas je zahvaljujući cijepljenju broj slučajeva u svijetu smanjen za 99.9 %. U prošloj godini zabilježena su samo dva oboljela - jedna osoba u Pakistanu i jedna u Afganistanu.

Jedna zajednička vizija

Danas, milijun i dvije stotine tisuća rotarijanki i rotarijanaca diljem cijelog svijeta imaju jednu zajedničku viziju - svijet u kojem se ljudi ujedinjuju, poduzimaju akcije i stvaraju trajne promjene. Tako je prije četrdeset godina Rotary International započeo jednu od najvećih akcija ikad, End Polio Now. Prepoznavši koliko je dječja paraliza okrutna i zarazna bolest, Rotary je sa svojim partnerima odlučno započeo borbu na njenom iskorjenjivanju obavljajući cijepljenje dijete po dijete, zemlju po zemlju.

 | Author: Promo Foto: Promo

End Polio Fund

“Članovi svih klubova našeg hrvatskog Rotary Distrikta 1913 aktivni su sudionici ove borbe i svojim kontinuiranim donacijama u End Polio Fund osiguravali su i osiguravat će sredstva za provođenje cijepljenja sve dok ne pobijedimo polio do kraja. Ponosni smo na to i iznimno odlučni da nećemo odustati, jer svjesni smo činjenice da se dječja paraliza ponovno može proširiti svijetom, a bilo bi tragično vidjeti kako su djeca ponovno u opasnosti razboljeti se i cijeli život nositi teške posljedice,”- kazala je Ljiljana Trstenjak, guvernerka Rotary Distrikta 1913.

 | Author: Promo Foto: Promo

World Polio Day

Hrvatski Rotary klubovi svake godine obilježavaju 24. listopad kao World Polio Day raznim aktivnostima koje podižu svijest o ovoj bolesti, kako unutar tako i van Rotary zajednice, ali i projektima i akcijama na kojima se prikupljaju sredstva koja se uplaćuju u Rotary End Polio fondaciju. Do sada su Rotarijanci diljem svijeta zajedno donirali više od 2,1 milijarde američkih dolara za ovaj cilj i darovali nebrojene volonterske sate direktno na terenu provodeći cijepljenje, te tako zaštitili gotovo tri milijarde djece u 122 zemlje od ove paralizirajuće bolesti.

“Upravo ovi naši rezultati i dosljednost veliki su dokaz da je cijepljenje zaista put i rješenje i da moramo vjerovati i biti podrška znanosti. Dječju paralizu smo gotovo iskorijenili i veliki nam je ponos i čast što smo akteri ovog povijesnog preokreta kad ćemo moći biti sigurni da više ni jedno dijete nikada neće patiti zbog dječje paralize", kazala je Ljiljana Trstenjak, guvernerka Rotary Distrikta 1913.

Rotary nastavlja biti jedan od ključnih partnera za budućnost iskorjenjivanja dječje paralize kroz svoje projekte donacijama članova i šire zajednice, te osvješćivanjem javnosti jer 400 milijuna djece u 50 zemalja svijeta svake godine treba primiti cjepivo. Plan je u ovoj godini prikupiti 150 milijuna američkih dolara, od čega se Rotary obvezao prikupiti 50 milijuna američkih dolara, a Zaklada Bill i Melinda Gates će sve prikupljeno umnožiti dva puta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.