Vrtić 05. travnja 2021.

Srce i bubrezi malene djevojčice spašavat će živote djece iz Njemačke i Mađarske

Foto: PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Srce i bubrezi malene djevojčice spašavat će život primatelja u Mađarskoj, dok će jetra spasiti život četverogodišnjeg djeteta iz Njemačke.

Organi tragično preminule dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške dodijelit će se primateljima dječje dobi u Njemačkoj i Mađarskoj, izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva zdravstva.

Procedura je da, čim se dobije pristanak roditelja za doniranje organa, ti organi se prijavljuju na listu Eurotransplanta pa se vidi gdje postoji potreba za njima (u Hrvatskoj ili nekoj od zemalja EU) odnosno, gdje postoji kompatibilan primatelj. Ovoga puta to su bile Njemačka i Mađarska.

 | Author: Emica Elvedij/PIXSELL Foto: Emica Elvedij/PIXSELL

Eksplantacijski postupak je u tijeku. U sklopu međunarodne suradnje s Eurotransplantom prijavljen je darivatelj organa ET 178077 te su putem alokacijskog sustava Eurotransplanta organi dodijeljeni primateljima dječje dobi - stoji u priopćenju.

Dodaje se da su srce i bubrezi prihvaćeni za primatelje u Mađarskoj, a jetra je prihvaćena za četverogodišnjeg primatelja u Njemačkoj.

"Određena je utjeha da će djevojčica pronaći svoj mir u vječnosti te da će transplantacijom organa darovati život drugima",  rekao je jučer i ministar Beroš.

Ravnatelj Goran Roić je jutros potvrdio kako je formalno-pravna procedura za donaciju organa uspješno provedena. Istaknuo je da je prije same eksplantacije organa bilo potrebno provesti svu formalno-pravnu proceduru koja je bila vrlo kompleksna. To je, rekao je Roić, jučer uspješno obavljeno u koordinaciji Ministarstva zdravstva, koordinatorom za transplantacijski program, s Eurotransplantom kojeg je Hrvatska članica i bolničkim koordinatorima.

Možda te zanima... Inicijativa "Spasi me": Treba zabraniti život maloljetnika s osuđenim nasilnicima! Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.