Vrtić Igre za djecu 24. prosinca 2014.

Svi vole zvečke i bubnjeve, od beba do školaraca

radionica
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na božićnoj kreativno-glazbenoj radionici u organizaciji Klokanice djeca u dobi od jedne i pol do 12 godina pjevala su, svirala bubnjeve, izrađivala vlastite zvečke od kukuruza, riže, palente i sjemenki lana te na kraju zajedno izvela originalnu afro-verziju pjesme Zvončići

"Ritam je nešto što svi nosimo u sebi i prije rođenja, a zvečka je prva djetetova igračka. Upravo zbog toga sviranje je igra, a sviranje udaraljki ohrabruje djecu, jer vrlo brzo mogu čuti rezultate", kaže glazbena pedagoginja Ivana Đula, koja je vodila božićnu kreativno-glazbenu radionici u organizaciji Klokanice. Radionica je održana u nedjelju 21. prosinca u zagrebačkom Arena Centru, gdje se tijekom cijelog mjeseca održava interaktivna dječja predstava 'Kako je vilenjak spasio Božić'. 

'Stvorili smo ugođaj afričkog Božića'

"U vrlo šarolikoj grupi u kojoj su najmanji svirači imali tek godinu i pol, a najveći 12 godina, potvrdilo se da glazba ne poznaje granice. Djeca vrlo intuitivno reagiraju na ritam već pri prvom susretu - netko pokretom, netko glasom, netko sviranjem. Tako je bilo i na našoj božićnoj bubnjaonici na kojoj je svatko pronašao nešto za sebe: upoznali smo tijelo kao naš prvi instrument, upoznali potom afričke bubnjeve - djembe, izradili i oslikali vlastite zvečke, a onda i stvorili pravi ugođaj afričkog Božića", komentirala je Ivana Đula te zahvalila svim malim bunjaricama i bubnjarima koji su na kraju radionice izveli originalnu afro-verziju Zvončića.

'Na radionicama otkrivamo što djeca vole'

Među malim sviračima bile su i sestre Duvnjak, osmogodišnja Lucija i 19-mjesečna Lana, čija nam je mama Marina rekla da voli različite radionice i igraonice, jer kroz njih otkriva što njezine curice vole.

"Najviše radionica na kojima smo bili, održavale su se u shopping centrima, a obično usput saznamo za njih. Na radionici Klokanice sviđa mi se što su bili pravi bubnjevi, jer djeca inače nemaju priliku svirati na njima. Igračke bubnjevi od plastike nemaju tako dobar zvuk. I zvečke od plastičnih bočica i različitih žitarica su super jer su ih djeca mogla napraviti sama. Lijepa su uspomena, a i zanimljiv poklon za Božić", kaže mama Marina.

Prostor za slobodno istraživanje umjetnosti

Ovakve radionice Ivana Đula inače vodi i u svojoj udruzi ARTAREA /art’erija/ koju je pokrenula u želji da djeci osigura prostor za slobodno istraživanje umjestnosti. Ostali projekti art’erije su Klavirska početnica, namijenjena djeci od 4 godine naviše, ciklus mjesečnih radionica Od priče do predstaveKreativni uvod u glazbu (u suradnji s udrugom Zvučni planet) te radionice stvaranja glazbe na računalu, namijenjene starijim osnovnoškolcima, srednjoškolcima, studentima i svima koji žele učiti i stvarati. Opise programa i više o art’eriji možete pročitati na stranici: www.facebook.com/arterija.area

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.