Vrtić 28. rujna 2023.

Dijabetes kod djece: Ako dijete ima ove simptome, moglo bi imati dijabetes tipa 1

Dijabetes kod djece
Foto: shutterstock ;Dijabetes se već dugo smatra globalnom epidemijom, jer broj oboljelih u svijetu proteklih desetljeća kontinuirano raste
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Šećerna bolest, ili dijabetes, već se dugo smatra globalnom epidemijom, jer broj oboljelih u svijetu proteklih desetljeća kontinuirano raste. Prvi simptomi bolesti su učestalo mokrenje, prekomjerna žeđ, gubitak tjelesne težine i umor

Hrvatska spada u grupu zemalja s visokim rizikom za nastanak dijabetesa tipa 1 kod djece i mladih. Godišnje se u Hrvatskoj dijabetes tip 1 dijagnosticira kod oko 17 djece i adolescenata na 100 tisuća djece iste dobi, što znači da od ovog oblika bolesti godišnje oboli oko 130 djece.

Prema podacima Međunarodne dijabetičke federacije (IDF), u svijetu trenutno 387 milijuna ljudi boluje od dijabetesa, a svakih sedam sekundi jedna osoba umre od dijabetesa. Procjenjuje se kako će kroz narednih 20 godina ta brojka narasti na 592 milijuna. Kao odgovor na sve veći broj oboljelih od ove bolesti širom svijeta, IDF i Svjetska zdravstvena organizacija 14. studenoga svake godine pozivaju na obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa. 

Dijabetes kod djece - uzrok

Dijabetes tip 1 je najučestaliji oblik dijabetesa koji se javlja u djece: od 90 do 95% djece mlađe od 16 godina koja imaju dijabetes, ima dijabetes ove vrste. Dijabetes se javlja zbog nemogućnosti gušterače da proizvede inzulin. Dijabetes tip 1 je klasificiran kao autoimuno oboljenje, što označava stanje u kojem imuni sustav organizma „napada“ svoje vlastito tkivo i organe. Kod dijabetes tipa 1 dolazi do uništavanja stanica za proizvodnju inzulina koje se nalaze u gušterači. Kao i kod odraslih, uzrok dječjeg dijabetesa još uvijek nije razjašnjen.

Dijabetes kod djece | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Što je dijabetes tipa 1?

Dijabetes tipa 1 je autoimuna bolest pri kojoj gušterača prestane proizvoditi inzulin – esencijalni hormon koji omogućuje da glukoza u krvi prijeđe u stanice kako bi ga mogle koristiti kao energiju. Oko 64.000 ljudi u Sjedinjenim Državama dobije dijagnozu dijabetesa tipa 1 svake godine,  piše The Healthy. Daleko rjeđi od dijabetesa tipa 2, tip 1 čini 5 do 10 posto svih slučajeva dijabetesa u SAD-u. Iako se može pojaviti u bilo kojoj dobi, uglavnom se dijagnosticira između djetinjstva i kasnih 30-ih. Najčešća dob za tu dijagnozu u SAD-u je oko 14 godina.

Dijabetes tipa 1, koji je poznat kao maloljetnički (juvenilni) dijabetes, razvija se kad gušterača više ne proizvodi inzulin. Dobro je znati nešto o znakovima koji bi mogli ukazati na to da je vaše dijete pogođeno ovom bolešću. 

Simptomi dijabetesa kod djece - kako ga prepoznati?

Glavni simptomi su isti kao i kod odraslih osoba. Obično se pojavljuju u razmaku od nekoliko tjedana:

  • pretjerana žeđ
  • gubitak tjelesne težine
  • umor
  • učestalo mokrenje
  • povećana glad

Simptomi koji su više specifični za djecu:

  • trbobolja
  • glavobolje ili zamagljen vid
  • problemi u ponašanju, promjene raspoloženja i razdražljivost

Pojava dijabetesa kod djece mlađe od 5 godina

Prim. dr. Jasenka Ille, dječji endokrinolog i dijabetolog iz pedijatrijsko-internističke poliklinike Arista tim je povodom izjavila: "Za razliku od dijabetesa tipa 2 koji se pojavljuje uglavnom kod odraslih ljudi, a rezultat je pretilost i manjak tjelesne aktivnosti, dijabetes tipa 1 nastaje kao posljedica autoimunih procesa u organizmu, odnosno kada gušterača proizvodi malo ili nimalo inzulina.

Učestalost ovog oblika dijabetesa kod djece i mladih u zadnjih 50 godina značajno raste, a posebice zabrinjava činjenica da se sve više uočava pojava bolesti kod mlađe djece, posebice djece mlađe od 5 godina."

Prim. Ille ističe kako se dijabetes tip 1 vrlo često javlja iznenadno i najčešće upravo kod djece i mladih. Prvi simptomi bolesti su učestalo mokrenje, prekomjerna žeđ, gubitak tjelesne težine i umor.

Inzulinska terapija prilagođena dobi

"Koliko god roditelji bili svjesni ozbiljnosti kroničnih komplikacija do kojih ova bolest može dovesti, medicinski tim je taj koji edukacijom i prosvjećivanjem motivira i pruža stalnu potporu za što bolju kontrolu bolesti. Cilj edukacije i liječenja dijabetesa je upravo sprječavanje ili odgađanje pojave mogućih kroničnih komplikacija", ističe prim. Ille.

Šećerna bolest tip 1 liječi se prvenstveno inzulinom i mjerenjem glukoze u krvi, pri čemu je inzulinska terapija uvijek prilagođena dobi djeteta. No vrlo važan i nezaobilazan dio liječenja je upravo pravilna prehrana dijabetičara i redovita tjelesna aktivnost.

Naime redovita tjelesna aktivnost se pokazala jednim od najvažnijih faktora za odgodu i smanjenje opsega kasnijih komplikacija bolesti. Mnoge kliničke studije su pokazale da djeca i adolescenti s dijabetesom tipa 1 koji redovito vježbaju imaju potrebe za manjom dozom inzulina za isti stupanj metaboličke kontrole. 

Sjedilački način života, prekomjerna tjelesna težina i neprimjerena prehrana spadaju u ključne čimbenike rizika za razvoj dijabetesa, pa je izuzetno važno redovito bavljenje sportom, koji predstavlja jednu od važnijih mjera u liječenju i regulaciji šećerne bolesti kako u tipu 1 tako i u tipu 2 dijabetesa.

Dijabetes kod djece - prehrana

Kod djece koja boluju od dijabetesa, neovisno o tome radi li se o tipu 1 ili 2, posebno je važno paziti na pravilnu prehranu, s tri glavna obroka i dva međuobroka dnevno. Prehrana mora biti bogata vlaknima i ugljikohidratima.

Pri vrhu kvalitetne piramide prehrane svakako su zeleno povrće, mliječni proizvodi, grah i različite grahorice, tuna, losos, bobičasto voće. Slatkiši nisu zabranjeni, mogući su u umjerenim količinama. U prehrani se mogu koristiti i različiti zamjenski zaslađivači. Da bi motivirali pacijente na pravilnu prehranu, dijabetolozi ističu kako nema zabranjene hrane.

Ipak, treba naglasiti da je dobro izbjegavati prženu i pohanu hranu, slatka, obojena gazirana pića, bijeli kruh i peciva, teške kolače, masno meso, jela s teškim zaprškama.

Prehrana kod dijabetesa | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Redovita tjelesna aktivnost dobra kontrola bolesti

Istraživanja su pokazala da je redovita, svakodnevna tjelesna aktivnost jedan od najznačajnijih faktora kojim osobe koje boluju od dijabetesa mogu dugoročno održati dobru metaboličku kontrolu bolesti. Također su pokazala da među osobama s dijabetesom koje imaju dobru metaboličku kontrolu bolesti, oni koji se redovito bave tjelesnom aktivnošću imaju manju učestalost komplikacija i bolju kvalitetu života od onih koji nisu redovito tjelesno aktivni.

Veliki značaj sporta

U dobro uvježbanim mišićnim stanicama uz pomoć inzulina glukoza se brže i lakše iskorištava i koristi za energetske potrebe. Osim toga, tjelesna aktivnost koja je u skladu s uzrastom, spolom i mogućnostima djeteta značajna je ne samo za tjelesno već i za psihološko zdravlje djeteta.

ADHD kod djece Možda te zanima... Djetinjstvo s ADHD-om: Kako prepoznati hiperaktivni poremećaj kod djece? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.