Trudnoća Trudnica 29. travnja 2014.

Želite li pomagati ženama na porodu?

mama beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Hrvatska udruga Doula organizira edukaciju za doulu - žensku podršku prije, tijekom i nakon poroda prema programu organizacije DONA International

DONA International je najstarija, najveća i najcjenjenija doula organizacija na svijetu. Njezini osnivači su među najboljim stručnjacima za potporu doula i DONA International certifikat je široko cijenjena mjera kvalitete i profesionalnosti još od 1992. godine. DONA promovira kontinuiranu edukaciju doula i ima članice u više od 50 zemalja svijeta.  Broj certificiranih doula od prve doule 1994. porastao je na 8500 doula 2012. i dalje je u porastu. To je zato što taj certifikat predstavlja visoke međunarodne standarde i osigurava roditeljima i pružateljima zdravstvene skrbi uslugu po najvećim standardima prakse i etičnosti.

Doule emocionalno podupiru obitelji i pomažu im da se osjećaju ugodno i zbrinuto. Podrška doula znanstveno je proučavana i rezultati pokazuju značajno bolje fizičke i psihičke ishode i za majku i za bebu. DONA International želi da svaka žena koja želi doulu, to može i ostvariti. Isto tako želi i da su doule dobro pripremljene za svoju važnu ulogu. Misija im je pružiti obuku i mogućnost certifikacije doulama iz raznih kultura s različitim obrazovnim i etničkim pozadinama i socio-ekonomskim statusima. Također se trude upoznavati pružatelje zdravstvene skrbi i široku populaciju s prednostima i fenomenom prisutnosti doula tijekom poroda i nakon njega. 

Da bi se postalo DONA International doula potrebno je:

 • prisustvovati DONA International doula radionici (vrijedi 4 godine)
 • pročitati barem 5 knjiga s liste za čitanje koja sadrži više od 20 knjiga
 • kupiti certifikacijski paket (vrijedi 2 godine)
 • prisustvovati radionici Uvod u porod za doule ili sl.
 • prisustvovati radionici Osnove dojenja ili sl.
 • pružiti potporu minimalno trima klijenticama i popratiti svaku s dokumentacijom (Obrazac o povjerljivosti podataka, podaci o porodu, esej o porodu, procjene doulina rada od strane liječnika, primalje i majke)
 • napraviti listu preporuka (barem 30 kategorija) s izvorima potpore i informacija za klijentice
 • ispuniti test znanja
 • prihvatiti etički kodeks i standarde prakse DONA Internationala
 • omogućiti kontakte jedne klijentice i jednog zdravstvenog djelatnika kako bi doulu odbor za certifikaciju mogao provjeriti
 • napisati esej o vrijednosti i svrsi potpore za vrijeme trudova
 • platiti naknadu za procesuiranje certifikacije i članarinu te sve gore navedeno poslati poštom u ured DONA Internationala u SAD

Želite postati doula?

Hrvatska udruga Doula organizira:

DONA International doula obuku u Zagrebu, 16.-18. svibnja 2014. 

Obuku će voditi certificirana doula instruktorica Reka Dezsi. Za sve ostale detalje obratite se na info@doula.hr

Kako sam postala doula?

Predsjednica Hrvatske udruge Doula Nina Novotni, opislala je kako je poslata prva hrvatska certificirana DONA International doula:

"Moj je put certifikacije trajao gotovo dvije godine i mogli bi reći da je na početku bio trnovit, ali na kraju je doveo do divne suradnje. Kad sam u lipnju 2012. završila doula obuku nadala sam se i vjerovala da ću jednog dana moći raditi kao doula, ali to se činilo jako daleko. Doule su tada manje-više bile nepoznanica. Odlučila sam iskreno nastupiti i predstaviti se kao doula svima pa tako i u meni najbližim rodilištima. Bilo je skeptičnih trudnica i osoblja rodilišta, ali i onih koji su me od početka podržavali. Bilo je poroda kada sam sjedila ispred vrata, ali bilo je i puno pozitivnih i lijepih trenutaka."

Nina Novotni | Author: Damir Spehar/PIXSELL Foto: Damir Spehar/PIXSELL

"Nakon organizacije doula obuke u svibnju 2013. u Daruvaru, osnovali smo Hrvatsku udrugu doula kako bi doule i njihov rad približile javnosti i kako bi svaka trudnica koja to želi lako mogla pronaći svoju doulu. U rujnu 2013. pokrenut je trudnički tečaj u Daruvaru, a u istom mjesecu mi je kao douli službeno dozvoljen ulazak u predrađaonicu pakračkog rodilišta. Od 1.1.2014. s pakračkim rodilištem potpisala sam ugovor o suradnji koji mi kao douli omogućuje prisustvovanje porodu u rađaonici i predrađaonici. Taj primjer slijedilo je i virovitičko rodilište. 

Uz puno rada i truda u travnju 2014. završila sam proces certifikacije i postala prva hrvatska certificirana DONA International doula, to jest CD(DONA). Nadam se da će u skoroj budućnosti u Hrvatskoj biti sve više certificiranih doula te da će njihov status biti i službeno priznat, te da će sva hrvatska rodilišta slijediti primjer pakračkog i virovitičkog rodilišta i omogućiti doulama da pružaju potporu rodiljama prije, tokom i nakon poroda."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.