Trudnoća Trudnica 13. studenoga 2016.

Povlače li se proširene vene dobivene u trudnoći?

proširene vene
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kod malog broja trudnica se pojave krvni ugrušci u proširenim venama i to se zove površna venska tromboza. Ozbiljna bolest koja se može pojaviti u trudnoći je duboka venska tromboza

Količina krvi u trudnoći se povećava i kod pojedinih žena rezultira preopterećenim venama koje počinju "izlaziti" ispod kože. Proširene vene nastale tijekom trudnoće, potpuno se ili djelomično povlače već nekoliko mjeseci iza poroda, zavisno od vašeg genetskog ustroja. Ako ostanu, danas postoje kvalitetne metode za uklanjanje vena.

Što ako dođe do venske tromboze?

Kod malog broja trudnica se pojave krvni ugrušci u proširenim venama i to stanje zovemo površna venska tromboza. Ozbiljna bolest koja se može pojaviti u trudnoći je duboka venska tromboza (DVT).

Približno se javlja jedan slučaj na 1000 trudnoća. Pojave površne venske tromboze i duboke venske tromboze vrlo su rijetke, a ako se pojave, mogu se učinkovito liječiti. Da bi izbjegli ozbiljnije stadije bolesti na vrijeme posjetite liječnika specijalistu koji će uz pomoć color doplera dijagnosticirati stadij proširenosti vena. Trenutno najmodernija, najuspješnija i gotovo bezbolna metoda uklanjanja proširenih vena  je UGFS – ultrazvučno vođeno uklanjanje proširenih vena pjenom.

Proširene vene se liječe bezbolno uz izostanak rezova, modrica ili oštećenja na koži, a pacijent se neposredno nakon zahvata trenutno vraća svakodnevnim životnim aktivnostima bez neželjenih izostanaka s posla i dugotrajnih bolovanja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.