Trudnoća Trudnica 24. travnja 2013.

Pazite na intimnu higijenu

Trudnoća trudnica trbuh
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nemojte koristiti prejaka antiseptička sredstva jer ona mogu uništiti vaginalnu floru i stvoriti otvoren prostor za izvanjsku infekciju

"Tijekom trudnoće treba posebno paziti na intimnu higijenu jer je ona važan čimbenik u borbi protiv infekcije rodnice. U trudnoći prisustvo bakterija u rodnici nosi i dodatni rizik: širenje bakterijskih toksina na plodne ovoje i plod, što može izazvati spontani pobačaj, kao i prijevremeni porod. Za preporučiti je pravilo "ni previše ni premalo". Spolni organi nisu, naime, prljavi organi - te ih ne treba prati prejakim antiseptičkim sredstvima", kaže ginekologinja dr. Vesna Harni i objašnjava:

"Na taj način uništava se prirodna obrambena barijera u rodnici – vaginalna flora (lactobacillus vaginalis) - i stvara otvoren prostor za izvanjsku infekciju. Sasvim dovoljno je svakodnevno pranje spolnih organa vodom i odgovarajućim tekućim sapunom (svakako oni s niskim pH). Ispiranje rodnice u svakodnevnim, uobičajenim uvjetima ne samo da nije potrebno nego može biti i štetno".

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.