Trudnoća Trudnica 07. travnja 2022.

Implantacijsko krvarenje ili mjesečnica? Evo kako ih razlikovati..

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako izgleda implantacijsko krvarenje? Stručnjaci objašnjavaju kako prepoznati jesu li crvene mrlje rani znak trudnoće ili se radi o menstrualnom ciklusu.

Kada se oplođeno jajašce implantira u maternicu, što se obično događa 10 do 14 dana nakon začeća, ponekad dolazi do odvajanje dijela sluznice maternice. Navedeno rezultira implantacijskim krvarenjem - jednim od ranih znakova trudnoće.

S obzirom na to da nalikuje menstrualnom krvarenju te se često vremenski poklapa s istim, mnoge žene su zabrinute jer krv koja se oslobađa se gotovo ne razlikuje od normalnog krvarenja ili probojnog krvarenja koje se može pojaviti sredinom ciklusa, posebno kod žena koje uzimaju kontracepcijske pilule ili imaju sindrom policističnih jajnika (PCOS).

Jedini siguran način da saznate je li riječ o menstruaciji ili implantacijskom krvarenju je testiranje na trudnoću. "Žene su toliko zabrinute jesu li ili nisu trudne da žele imati sigurne znakove koje treba tražiti, ali nažalost, samo će vrijeme pokazati", kaže Anuja Vyas, MD, FACOG, s Houston Methodist Obstetrics and Gynecology Associates. Međutim, nekoliko ključnih razlika između menstruacijskog i implantacijskog krvarenja ipak postoji.

Možda te zanima... Krvarenje u trudnoći: Kad je bezopasno, a kad se zabrinuti? Trudnoća

Je li to implantacijsko krvarenje ili mjesečnica?

Iako se javlja samo u trećine trudnica, implantacijsko krvarenje se ubraja među rane znakove trudnoće. Liječnik George Patounakis kaže da guglanje slika neće pomoći ako se pitate kako izgleda implantacijsko krvarenje. “Ne postoji razlika između implantacijskog krvarenja i menstruacije koje ćete uočiti samo gledanjem”, kaže on. Ako želite utvrditi imate li implantacijsko krvarenje ili menstruaciju, obratite pozornost na sljedeća tri simptoma:

Simptom #1: Grčevi

Dr. Vyas kaže da grčevi povezani s implantacijom, iako su ponekad intenzivni, obično ne traju tako dugo kao tijekom menstrualnog ciklusa.I menstruacija i implantacija mogu uzrokovati grčeve i bolove u donjem dijelu trbuha. No, menstruacijski grčevi su intenzivniji od grčeva uzrokovanih implantacijom. No dr. Patounakis upozorava da svaka žena drugačije doživljava kontrakcije maternice. Važno je obratiti pozornost na ono što se vašem tijelu čini neuobičajenim. 

Simptom #2: Trajanje

Implantacijsko krvarenje obično traje 1 – 2 dana. Nasuprot tome, kod većina žena menstruacija traje dulje te je obilnija.

Simptom #3: Količina krva

Najočitija razlika između ova dva tipa krvarenja je u količini krvi. Krvarenje uzrokovano implantacijom je oskudno te takvo i ostaje.U velikog broja žena menstruacija počinje blagim krvarenjem koje s vremenom postane obilnije. 

Trebam li napraviti test na trudnoću ako uočim blago krvarenje?

Svaka žena koja je bila seksualno aktivna u prethodnom mjesecu i koja bi mogla biti trudna trebala bi napraviti test na trudnoću nakon nepravilnog krvarenja bilo koje vrste, kaže dr. Vyas. Imajte na umu da se implantacijsko krvarenje uvijek događa prije izostanka menstruacije. Ako doživite obilno krvarenje koje nije povezano s implantacijom ili menstruacijom (nakon pozitivnog testa na trudnoću, na primjer), to bi moglo biti ono što je poznato kao krvarenje u prvom tromjesečju, česta pojava koja se javlja kod 15 do 25 posto žena u ranoj trudnoći.

"Ali to bi također mogao biti prvi znak gubitka trudnoće ili čak izvanmaternične trudnoće", potencijalno smrtonosno stanje u kojem se embrij implantira izvan maternice, kaže dr. Berman. Žene koje imaju abnormalno krvarenje u prvom tromjesečju trebale bi odmah posjetiti svog ginekologa ili hitnu pomoć. 

žena, wc, kupaona Možda te zanima... Zašto neke žene imaju lažnu menstruaciju u trudnoći? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.