Trudnoća Porođaj 23. rujna 2016.

Na porodu izgubila dijete: 'Inzistirala sam na carskom rezu, ali nisu me slušali'

Anela Zvonar Šuvajić
Foto: Zeljko Rukavina/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Anela Zvonar Šuvajić iz Grginca kraj Bjelovara na porođaju je izgubila sina zbog propusta ginekologa u koprivničkoj bolnici. Nisu dobili zabranu rada nego uvjetnu kaznu

"Ništa mi ne može vratiti moju bebu. Nikakva presuda niti novci ne mogu nadoknaditi taj gubitak i sve kroz što sam prolazila sve ove godine. Želja mi je da se njima trajno zabrani bavljenje tim pozivom jer su jedan život, i to mojeg djeteta, uništili, a meni su ostavili traume koje će me pratiti cijeli život", rekla je 39-godišnja Anela Zvonar Šuvajić iz Grginca kraj Bjelovara za 24sata.hr.

"Ako su pogriješili pri mojem porođaju zbog propusta, vjerujem da opet mogu pogriješiti", kaže Anela koja je 5. prosinca 2010. pri porođaju izgubila dijete u koprivničkoj Općoj bolnici.

Zbog te su tragedije koprivnički ginekolozi dr. Smiljka Behin i Goran Bojanić iz koprivničke Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” proglašeni krivima i prvostupanjskom presudom osuđeni na 10 mjeseci zatvora uvjetno. Novom je presudom Županijski sud u Varaždinu povisio kaznu na godinu dana.

Potresna priča iz vinkovačkog rodilišta: Beba umrla na porođaju iz pakla

Prema novoj presudi, liječnici su napravili grubi propust jer nisu odmah pristupili carskom rezu nakon što su instrumentima utvrdili da kod djeteta nema otkucaja srca.

Majka inzistirala na carskom rezu

To je utvrđeno kombiniranim vještačenjem tri profesora medicinske struke. Prvooptužena ginekologinja Behin je 5. prosinca 2010. bila na odjelu ginekologije zadužena za nadzor i porođaje rodilja, a dr. Bojanić vodio je trudnoću tada 33-godišnje Anele. Vodstvo bolnice je nakon tragedije tvrdilo da su liječnici svoj posao odradili sukladno pravilima struke, no Anela je rekla kako do tragedije ne bi došlo da su je liječnici poslušali. I njezino prvo dijete zbog komplikacija je rođeno carskim rezom, stoga se bojala da će to biti nužno i drugi put jer joj tijelo ne bi izdržalo težak porođaj.

Majka tuži liječnika zbog nasilne epiziotomije

Nesretna žena govori kako je uporno inzistirala na carskom rezu, ali doktorica Behin je nije slušala. Iako je porođaj operativnim putem, navodno, već i bio dogovoren s Bojanićem, dežurna liječnica je odustala nakon što je trudnici puknuo vodenjak. Nije promijenila mišljenje iako je porođaj bio izuzetno dugotrajan, trudovi vrlo slabi, a beba je bila teška gotovo četiri kilograma. Liječnica je tek kasnije odlučila poroditi Anelu carskim rezom, no bilo je prekasno jer se beba ugušila majčinom krvi u puknutoj maternici.

'Mislio sam da ću postati udovac i samohrani otac tek rođene bebe'

Gubitak djeteta nije bila jedina trauma koja je snašla gospođu Zvonar Šuvajić. Nakon rođenja mrtvog djeteta prilikom zatvaranja reza sašili su joj za maternicu mokraćni kanal, tvrdi naša sugovornica.

Anela Zvonar Šuvajić | Author: Zeljko Rukavina/PIXSELL Foto: Zeljko Rukavina/PIXSELL

Zbog toga joj je zakazao bubreg. Spasio ju je dr. Mladen Pavlović, koji ju je operirao na bjelovarskoj Urologiji. Odvjetnica oštećene žene, Vera Kovač Manjkas, podnijela je tužbu Općinskom sudu u Koprivnici protiv Opće bolnice za naknadu štete.

'Nakon poroda imala sam noćne more'

Dr. Mato Devčić, ravnatelj koprivničke Opće bolnice, rekao je za 24sata da ne može komentirati presudu jer bolnica nije bila stranka u postupku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.