Trudnoća Porođaj 16. studenoga 2021.

Apel ministru: U nekim hrvatskim rodilištima majke i novorođenčad odvajaju nakon porod

Foto: Guliver ;Apel ministru: U nekim hrvatskim rodilištima majke i novorođenčad odvajaju nakon porod.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

"Neophodno je uvažiti stajališta stručnjaka o važnosti bliskog kontakta djeteta s majkom neposredno po rođenju. Stoga je u interesu djeteta omogućiti da se taj kontakt nesmetano odvija, uz sve mjere protiv širenja zaraze."

Udruga Roda, Pravobraniteljica za djecu, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Hrvatska komora primalja poslale zajedničko pismo ministru zdravstva, stručnim organizacijama te svim rodilištima o praksi odvajanja majki i novorođenčadi odmah po porodu, u slučaju kada su majke pozitivne na koronavirus ili ako nije gotov nalaz PCR testa koji dokazuje da je majka negativna na koronavirus.

"Od početka pandemije koronavirusa u ožujku 2020., preporuke Svjetske zdravstvene organizacije jasno ukazuju na važnost neposrednog kontakta i zajedničkog boravka majke i novorođenčeta, čak i ako je jedno od njih pozitivno na koronavirus, uz uvjet da se rodilja dobro osjeća i da je sposobna skrbiti o djetetu. Iste preporuke su objavila i relevantna europska društva u Britaniji, Francuskoj, Italiji i Njemačkoj", navode u pismu.

Udruga Roda navodi da sve četiri supotpisnice dopisa pozivaju Ministarstvo zdravstva i stručna društva da žurno pripreme smjernice kojima se rodilištima jasno ukazuje na važnost neposrednog i kontinuiranog kontakta i zajedničkog boravka majki i novorođenčadi od poroda do otpusta iz rodilišta te izdaju jasnu uputu o pridržavanju istih. 

"Već smo u nekoliko navrata izvijestile Ministarstvo zdravstva i stručna društva, ali i međunarodne organizacije koje se bave ljudskim pravima, ali unatoč tome, praksa je ostala nepromijenjena. Ovim pismom želimo apelirati na sve dionike da se te prakse konačno promijene", ističu iz udruge Roda, dok pravobraniteljica za djecu dodaje: "Neophodno je uvažiti stajališta stručnjaka o važnosti bliskog kontakta djeteta s majkom neposredno po rođenju. Stoga je u interesu djeteta omogućiti da se taj kontakt nesmetano odvija, uz sve mjere protiv širenja zaraze."

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova poručila je: "Nacionalne smjernice iz 2020. i praksa u rodilištima u raskoraku su s recentnim smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije. U ovom slučaju potrebno je postupiti jednako kao i u nizu dosadašnjih slučajeva u kojima su strukovna društva po žurnom postupku izdavala vrlo korisne i neophodne smjernice za postupanje u okolnostima pandemije bolesti covid-19, usklađene s međunarodnom praksom."

"U nekim rodilištima, rad se organizira na način koji onemogućava primaljama da pružaju skrb koja je i rodiljama i novorođenčadi tako neophodna, skrb jedne primalje uz jednu rodilju, i podrška u dojenju. U vrijeme krize upravo uviđamo da nedostatne investicije u obrazovanju i zapošljavanju primalja dolaze na naplatu", poručuje Hrvatska komora primalja. 

Možda te zanima... Dvije velike istine o bebi i mami nakon poroda Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.