Trudnoća Planiranje trudnoće 31. listopada 2014.

Plodnost nakon kemoterapije

žena doktor
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čitateljicu zanima postoji li mogućnost da joj se oporave jajnici i da zatrudni nakon kemoterapije. Pročitajte odgovor dr. Erdena Radončića

Liječena sam od NLPHL u prvoj turi sa ABVD (4 ciklusa), nakon godinu dana i sa 6 ciklusa R-CEOP, zračen je samo vrat. Od zadnje kemoterapije je prošlo šest mjeseci i UZV nalaz jajnika je loš - lijevi ne radi (laparoskopski operirana endometrioza), a desni 1AF. Postoji li mogućnost da se s vremenom jajnici oporave (obzirom da je zadnja kemoterapija bila ne tako davno) i poboljša plodnost i postoji li uopće nada za trudnoću? Imam 36 godina. 

Sve ovisi o vašem potencijalu jajnika te primijenjenim tzv.onkofertilitetnim postupcima kojima se nastoji što manje oštetiti potencijal jajnika.

Ovisno kako je terapija vođena, s ili bez očuvanja, u praksi se često vide i jedna i druga opcija, mada u novije vrijeme daleko češće se vidi gotovo potpun oporavak funkcije jajnika te nakon zanošenja, i uredno dovršene trudnoće.

Nekoliko je načina na koji možete provjeriti u kakvom su stanju jajnici nakon kemoterapije: najjednostavniji i vrlo informativan je ultrazvuk vaginalnom sondom s ili bez određivanja FSH; posljednjih godina se također radi često i tzv. AntiMulerov hormon (AMH), no ovdje treba biti oprezan jer metoda određivanja i pouzdanost nalaza AMH predmetom je daljnje rasprave na svjetskoj razini u smislu njegove standardizacije.

Stoga je za kliničku praksu najjednostavnije pogledati detaljno jajnike: njihov volumen, prisutnost i broj malih folikula (tzv. antralnih folikula ili skraćeno, AFC), te postojanje ovulacijskih ciklusa. Imajte na umu da je nakon potpunog izlučenja ostataka kemoterapije iz tijela, obično potrebno barem tri mjeseca da se jajnici revitaliziraju. Naravno, pod uvjetima navedenim na samom početku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.