Trudnoća Planiranje trudnoće 27. prosinca 2016.

Dodaci prehrani za mušku i žensku plodnost

par, hrana
Foto: Thinkstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Za bolju plodnost žene i muškarca preporučuje se uzimanje vitamina, minerala, omega-3 masnih kiselina koji stimuliraju ovulaciju i poboljšavaju kvalitetu sperme za oplodnju

Mnogi parovi imaju teškoća sa začećem jer se ne hrane pravilno. Istraživanja su pokazala da čak 79 posto neplodnih parova ne jede dovoljno namirnica bogatih antioksidansima - voće i povrće. Visok unos antioksidansa može poboljšati broj, strukturu i pokretljivost spermija, a kod žena mogu smanjiti oksidativni stres u jajnim stanicama i reproduktivnim organima. 

Kao pomoć u poticanju ovulacije stručnjaci preporučuju: vitamine, minerale, omega-3 masne kiseline i ekstrakte biljaka koje imaju stimulativno djelovanje na luteinizirajući hormon (LH), odnosno balansiranje estrogena i progesterona. Ženama reproduktivne dobi, a posebno onima koje planiraju trudnoću, preporučuje se uzimanje folne kiseline (folata) u količini od 400 mcg/dnevno.

Omega-3 masne kiseline pozitivno djeluju na menstrualni ciklus i općenito žensku plodnost, a kod muškarca povoljno djeluju na pokretljivost sperme te opće raspoloženje. Od biljnih dodataka, blago stimulativno djeluju ekstrakt sibirskog ginsenga, ekstrakt crvene djeteline, ehinaceje. 

Muškarci bi trebali povećati unos vitamina C i E jer oni pomažu povećanju broja spermija i njihove pokretljivosti. Cijeli spektar vitamina E koji održava spermije vitalnim može se naći u bademima

Ustanovljeno je da povećavanje unosa cinka i folne kiseline može povećati kvalitetu i pokretljivost spermija. Kod mnogih muškaraca se broj spermija može povećati i do 74 posto ako povećaju unos folne kiseline i cinka. L-karnitin i L-acetil-karnitin također pomažu kvalitetu sperme.

Nedostatak cinka prepoznat je kao uzrok neplodnosti kod muškaraca. Nedostatak tog minerala koji se smatra antioksidansom uzrokuje smanjenu sintezu testosterona te smanjenje broja i pokretljivosti spermija. Stoga se hrana bogata cinkom, poput kamenica, orašastih plodova i mesa, popularno smatra muškim afrodizijacima.

Oni koji žele povećati šanse za začeće trebali bi izbjegavati alkohol i kofein u prekomjernim količinama zbog negativnog učinka na plodnost oba spola. Neplodnost se češće javlja kod pušača. Nakon prestanka pušenja broj spermija može se povećati i do 800 posto, dok žene lakše i brže zatrudne.

Saznajte sve o trudnoći na jednom mjestu

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.