Trudnoća 25. lipnja 2024.

Djeca čije su mame u trudnoći konzumirale kanabis ostvarila neočekivane rezultate na testiranju

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stručnjaci oduvijek i bez iznimke upozoravaju da upotreba kanabisa u trudnoći nije preporučljiva i krije mnoge opasnosti. Ipak, jedno je istraživanje uzburkalo mnoge vode…

Čim pomisliš na to, jasno ti je da nije preporučljivo konzumirati kanabis, odnosno popularno zvanu „travu“ u trudnoći. Stručnjaci već neko vrijeme upozoravaju da je porast uporabe kanabisa među trudnicama u Americi zabrinjavajuća, posebno od pandemije Covid-19. Nisu na tu temu provedene mnoge studije, iz očitih razloga, ali neke studije sugeriraju da bi izloženost kanabisu u maternici mogla dovesti do neurorazvojnih problema kod djece, uključujući kognitivne abnormalnosti.

No, nedavna studija objavljena u časopisu Frontiers in Pediatrics otkrila je pomalo neočekivane i iznenađujuće rezultate, koji su uzburkali mnoge vode. Naime, rezultati su pokazali da dojenčad koja je bila izložena kanabisu u maternici ima tendenciju pokazivati ​​bolje rezultate na području razvoja jezika do svog prvog rođendana. Ovo iznenađujuće otkriće ukazuje na to da bi izloženost  kanabisu tijekom trudnoće mogla imati pozitivne utjecaje na jedan aspekt neurorazvoja u ranom djetinjstvu. Međutim, stručnjaci svejedno upozoravaju i savjetuju da žene izbjegavaju upotrebu kanabisa tijekom trudnoće zbog poznatih rizika i nepoznatih dugoročnih učinaka.

Istraživački tim, predvođen Mariom M. Talavera-Barber iz istraživačkog instituta Avera u Južnoj Dakoti, započeo je ovu studiju kako bi bolje razumio utjecaj izloženosti kanabisu tijekom razvoja u majčinoj utrobi. U istraživanju je sudjelovalo 207 trudnica i njihove 12-mjesečne dojenčadi koji su bili dio ranije studije, velike studije koja je pratila sudionike od 2007. do 2015. godine.

Talavera-Barber i kolege procijenili su dojenčad prema Mullenovoj ljestvici ranog učenja, alatu koji procjenjuje kognitivni razvoj djece od 2 dana do 68 mjeseci. Ljestvica se fokusira na grubu motoriku, finu motoriku, ekspresivni jezik, receptivni jezik i vizualnu recepciju, gdje viši rezultati ukazuju na sveobuhvatniji razvoj.

Podatci o izloženosti kanabisu tijekom trudnoće prikupljeni su od majki, a sudionici su kategorizirani na temelju toga je li se izloženost kanabisu dogodila rano (samo prvo tromjesečje; 51 sudionik) ili kasno (drugo ili treće tromjesečje; 18 sudionika), te su nasumično povezani s neizloženim sudionicima radi usporedbe (138 sudionika).

Tim je potom analizirao podatke pomoću statističkih modela kako bi istražio odnos između izloženosti kanabisu i razvojnih rezultata. Neočekivano, novorođenčad koja je bila izložena kanabisu kasnije u trudnoći postigla je više ocjene u ekspresivnim i receptivnim jezičnim područjima od one koja nisu bila izložena. Osim toga, novorođenčad izložena ranoj trudnoći pokazala je bolju grubu motoriku, iako nije bilo razlike u finoj motorici i vještinama vizualne recepcije.

Autori su zaključili ovako: „Pretkliničke studije pokazale su abnormalnu povezanost mozga kod potomaka izloženih kanabisu koji utječe na emocionalnu regulaciju, hiperaktivnost i razvoj jezika. Rezultati ove studije povezuju prenatalnu izloženost kanabisu s promijenjenim ranim razvojem jezika u prvoj godini života. Izložena dojenčad pokazala je povećane izražajne i receptivne jezične rezultate u dobi od 12 mjeseci, što može dovesti do boljeg uspjeha u školi. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdile implikacije ovih rezultata kasnije u djetinjstvu.“

Značajno je da ova studija nije bez ograničenja. Mame su same prijavljivale i izvještavale o korištenju kanabisa, a nije bilo točnih informacija o učestalosti, načinu i količini uzimanja kanabisa. Štoviše, studija nije uzela u obzir potencijalnu postnatalnu izloženost dojenčadi kanabisu.

Unatoč iznenađujućim otkrićima, trudnice bi ipak trebale izbjegavati korištenje kanabisa. Upotreba kanabisa tijekom trudnoće povezana je s drugim zdravstvenim rizicima, poput niske porođajne težine, preranog poroda i razvojnih problema, uključujući probleme s nedostatkom pažnje i hiperaktivnošću. Rizici za fetus od spojeva kanabisa ranije su itekako dobro dokumentirani u drugim istraživanjima.

Na kraju studije stručnjaci su zaključili da bi trudnice trebale biti oprezne i izbjegavati upotrebu kanabisa kako bi zaštitile cjelokupno zdravlje i razvoj svog djeteta, te da potencijalne koristi uočene u jednom aspektu razvoja ne nadmašuju poznate i nepoznate rizike povezane s prenatalnom izloženošću kanabisu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.