Školarci Slobodne aktivnosti 28. studenoga 2019.

Tri mame vode povijesne ture po Zagrebu: Uče djecu o banu i Gričkom topu

Foto: Agramerice/Privatna kolekcija
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

"S njima nam je najljepše jer su iskreni i neposredni, njihova pitanja su otvorena, radoznala i pametna. Reagiraju jako dobro, veseli su i imaju bezbroj pitanja, a pri tome stječu nove prijatelje koje na tim turama upoznaju."

Tri mame, Kristina Andreić , Renata Palčić  i Vanja Granić, poznatije kao i Agramerice, odlučile su pokrenuti ture po Zagrebu kako bi klince naučile ponešto o glavnome gradu.

Subotama i nedjeljama u 10,00 i 12,00 sati održavaju se ture, a njihov polazak je s Trga bana Josipa Jelačića, kod Manduševca.

Ture su zamišljene kao informativna šetnja po Gornjem gradu i pričanje zanimljivih priča o povijesti grada. Nas je zanimalo kako su došle do te ideje i što joj je sve prethodilo?

"Svaka ima svoju priču, no povezalo nas je puno zajedničkih stvari, od kojih je jedna prevladala, a to je vođenje turista našim gradom. Željele smo naš rodni Zagreb, koji beskrajno volimo i u kome smo provele čitav život, diveći se njegovim ljepotama, predstaviti djeci kako bi mu se i oni divili od najranije dobi", započele su.

Tri sektora i tri karijere

"Sve tri smo se oduvijek željele baviti poslovima turističkog vodiča, te su Vanja i Renata završile srednju turističku školu, koju je zamalo i Kristina upisala. Tada se još nismo poznavale i život nas je odveo različitim smjerovima, te je svaka završila drugi fakultet i ostvarila karijeru u različitim sektorima. No, zajedničke stvari su nam i te, da sve tri imamo obitelj i po dvoje djece studenata. Sada kada su djeca odrasla, odlučile smo se posvetiti onome što volimo, premda to iziskuje dodatno učenje i puno slobodnog vremena."

 | Author: Agramerice/Privatna kolekcija Foto: Agramerice/Privatna kolekcija

"Kristina se oduvijek željela time baviti, ali ju je brinulo da to nije dovoljno siguran izvor prihoda za osnovni stalni posao. Sada kada već ima osiguranu egzistenciju, može raditi ono što voli, a to je naučiti još više o svom najdražem gradu i prenijeti to znanje dalje, na nove generacije. Vanja već neko vrijeme uz posao u kazalištu povremeno vodi ture kao pratitelj i to poglavito s djecom, a Renata je nakon gotovo 26 godina radnog staža u jednoj našoj velikoj kompaniji napustila firmu kao tehnološki višak." 

"Za neke ljude bi to bio smak svijeta ili u najmanju ruku katastrofa. Ali ne i za Renatu, koju ta nova situacija nije omela niti bacila u očaj. To je bila prekretnica i prilika za nove izazove i ideje, koje su se rodile već za vrijeme otkaznog roka. Sjetila se svoje velike ljubavi iz srednjoškolskih dana – vođenje turista po gradu. Najprije je završila tečaj za turističkog pratitelja, tj. voditelja putovanja, gdje je upoznala Kristinu, a nakon toga i za turističkog vodiča grada Zagreba, gdje su se upoznale s Vanjom. Nakon nekoliko brainstorminga, odlučile su udružiti pozitivnu, žensku energiju, sve neostvarene i potisnute ideje i posvetiti se onome što vole. I, evo ih - pozitivne, sretne, uvijek nasmijane i druželjubive, željne ispričati puno lijepih priča o skrivenim kutcima Zagreba pored kojih većina ljudi prolazi ne znajući za njihovu prošlost, legende i skrovite tajne."

Reakcije djece su odlične

Navode kako su se odlučile početi s djecom jer za tim ima dosta potražnje, a kako su sve tri mame s već odraslom djecom, znaju i na koji način približiti priče njihovoj dobi. "S njima nam je najljepše jer su znatiželjni i vole istraživati nove stvari, a pogotovo kada im to netko približi na njima interesantan i zanimljiv način. Okeca se rašire, uši načule i mašta radi..."

 | Author: Agramerice/Privatna kolekcija Foto: Agramerice/Privatna kolekcija Tura je zamišljena kako za predškolsku tako i za osnovnoškolsku dob, te im se uglavnom javljaju roditelji djece te dobi. Na pitanje kakve su reakcije djece, što najviše pitaju i što ih najviše zanima kažu da su "reakcije odlične, iskreni su i otvoreni, a pitaju svašta - neki su fascinirani potresom, drugi topom, treći nam žele ispričati neke druge legende koje su oni negdje čuli, vještica se više nitko ne boji i skoro svi znaju kako se zove konj bana Jelačića."

"S njima nam je najljepše jer su iskreni i neposredni, njihova pitanja su otvorena, radoznala i pametna. Reagiraju jako dobro, veseli su i imaju bezbroj pitanja, a pri tome stječu nove prijatelje koje na tim turama upoznaju."

Planovi za Avent te kako izgleda i što obuhvaća jedna tura

Svaka tura počinje kod Manduševca, zatim se ide do bana, pa do makete Zagreba, do Katedrale, pa na Dolac, Kamenita vrata, crkva sv. Marka, kula Lotrščak i na kraju kroz tunele dođe se opet do Trga bana Josipa Jelačića. "Primijetile smo da su im ti tuneli jako interesantni."

Za vrijeme Adventa spremljena je tura za velike cure - Najljepše ljubavne priče starog Zagreba, a u planu su i nove ture za djecu, s nekim novim punktovima na Gornjem gradu, a potom i Donji grad, jer kako navode "Zagreb je odavno postao prevelik da bi otkrio sve svoje tajne za sat i pol."

"Ture će biti različite, ovisno o raspoloženju, dobi djece i vremenu. Imamo puno ideja, osobito za djecu koja nemaju prilike često ići gradom, ili žive u predgrađima. Vodit ćemo ture pod nazivom 'Upoznaj svoj grad da bi ga više volio', a također spremamo ture za djecu i na engleskom jeziku, što je predviđeno za djecu koja i nastavu slušaju na engleskom jeziku", zaključile su.

Cijena jedne ture za djecu je 50,00 kn, a ako se i roditelji žele priključiti, cijena za jednog roditelja i jedno dijete zajedno je 80,00 kn. Navode kako postoji mogućnost dogovora i za neke druge termine, pogotovo za grupe, no radi ograničenog broja, obavezna je prijava na mail palcica.agramerica@gmail.com ili na brojeve telefona 091/4975-921, 091/5744-497 ili 091/5217-309.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.