Školarci Slobodne aktivnosti 21. travnja 2016.

Povedite djecu na pripovjedaonice bajki i gastro radionice

ogulin
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Karlovačka županija predstavlja se s pripovjedaonicom bajki, dječjim gastroradionicama i susretima sa znamenitim povijesnim ličnostima u subotu, 23. travnja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu

U subotu, 23. travnja, posjetitelji Trga bana Josipa Jelačića, mali i veliki Zagrepčanci i Zagrepčanke, imat će priliku kroz zabavne, ali i edukativne radionice po prvi puta upoznati bogatu i raznovrsnu ponudu Karlovačke županije.

Događanje pod nazivom Sa susjedima kod sata svečano će u 11 satu otvoriti gradonačelnik Milan Bandić, a cjelodnevni program posebno će razveseliti najmlađe stanovnike Metropole koji će na besplatnim dječjim gastro radionicama od 11 30 – 13 30 pripremati slane zalogaje i fine slatke kuglice zajedno s nutricionistom od kojeg će naučiti i mnogo toga o prehrani.

ogulin | Author: Promo Foto: Promo

U svojim prvim kulinarskim uratcima još će više uživati dok slušaju prekrasne priče u propovjedaonici bajki Ivanine kuće bajki iz Ogulina (koja njeguje lik i djelo najpoznatije hrvatske dječje spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić), a sve o povijesnim ličnostima Karlovačke županije kao što su Ana Katarina Zrinski moći će saznati u sklopu jedinstvene vremenske šetnje Historia Viva.

Susjedi iz Karlovačke županije čvenk su simbolično zakazali, kako i dolikuje, kod sata, a stanovnike Metropole strpljivo će čekati ispod najpoznatijih kazaljki u gradu od 9 do 21 sat. Osim svog prodajno-izložbenog karaktera događanje Sa susjedima kod sata ima naglasak na potpunom doživljaju tradicije, običaja, okusa i mirisa Karlovačke županije u čemu će uživati Zagrepčani svih uzrasta.

ogulin | Author: Promo Foto: Promo

Dok se maleni zabavljaju, odrasli će također moći sudjelovati u nizu iznimno zanimljivih i besplatnih radionica pa savjetujemo aktivne mame i tate da se dogovore oko rasporeda , jer na Trgu će se vježbati i podučavati:

  • Izrada štrudli 
  • pletenje košara 
  • izrada jalbe   (jalba je žensko pokrivalo za glavu koje su nosile udane žene u selima uz Kupu između Ozlja i Karlovca, a izrađuje se posebnom tehnikom pletenja na uspravnom drvenom luku – lucnju. Tradicijsko umijeće pletenja jalbe nematerijalno je kulturno dobro prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara Republike Hrvatske te je kao takvo i uvršteno na Listu zaštićenih kulturnih dobara.) 
  • izrada tradicionalnih vrhovačkih rožica  (cvijeća od papira koje su nosile mladenke na dan vjenčanja)

ogulin | Author: Promo Foto: Promo

Posebnu pozornost izazvat će zasigurno radionica štrudli zbog svjetski poznate reputacije PPS destinacije Zeleno srce Hrvatske (Karlovac-Ozalj-Ribnik), koja se može pohvaliti Guinnessovom štrudlom – najdužom štrudlom na svijetu od čak  1479, 38 m! 
Cjelodnevni program obogatit će nastupi nekoliko KUD-ova i tamburaških društava te brojne nagradne igre.

Cilj manifestacije je kroz predstavljanje proizvoda i usluga promovirati Karlovačku županiju kao eno-gastro destinaciju koja na autohtonim proizvodima i tradiciji gradi turističke brendove, a njezina bogata baština i raznolika događanja tijekom cijele godine, jednako kao i raznovrsni rekreativni sadržaji, udaljeni su svega pola sata vožnje od Zagreba.

Suorganizatori i partneri događanja Sa susjedima kod sata su: Karlovačka županija i Turistička zajednica Karlovačke županije te Grad Zagreb, Grad Karlovac, Grad Ozalj, općina Rakovica, Hrvatska turistička zajednica i turističke zajednice Karlovca i Slunja te Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Karlovac.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.