Školarci Slobodne aktivnosti 06. lipnja 2014.

Pastirske igre na Bundeku

Pastirske igre
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na Pastirskim igrama koje će se u nedjelju održati na Bundeku djeca mogu sudjelovati u natjecanju u starim sportovima, kao što su trke u vreći, gađanje strijelom, bacanje potkove i potezanje konopa ili pak na radionicama izrade glazbenih instrumenata od materijala iz prirode, šešira od grančica i lišća, predmeta od vune i igračaka od drveta

U zagrebačkom parku Bundek u nedjelju 8. lipnja od 10 do 15 sati održavaju se Pastirske igre u organizaciji Waldorfske škole u Zagrebu te Udruge roditelja i učitelja te Škole. Manifestacija objedinjuje više izvornih sportskih i kulturnih sadržaja, a održava se treću godinu za redom u Zagrebu. Organizirano je natjecanje starih sportova za učenike 3. i 4. razreda osnovnih škola, a u dodatnim edukativnim sadržajima mogu sudjelovati svi gosti, rodbina i prijatelji, te svi posjetitelji parka Bundek. 

Program Pastirskih igara sastoji se od natjecanja učenika 3. i 4. razreda osnovnih škola u starim sportovima: trke štulama, trke u vreći, trke šinjama, gađanje strijelom, kozana, bacanje potkove, potezanje konopa; radionice izrade glazbenih instrumenata od materijala iz prirode; radionice izrade šešira od grančica i lišća; radionice filcanja i izrade predmeta od vune; radionice izrade igračaka od drveta. Za sve sudionike Natjecanja u starim sportovima osigurana je besplatna hrana i piće, a za tri najbolje ekipe osigurane su i nagrade.

Želja organizatora je da se Pastirskim igrama prakticira nenasilje kroz tradicijske vrijednosti koje se njeguju u starim sportovima te potakne izgradnja sportskog duha kod mladih kroz međusobno uvažavanje i toleranciju u našim različitostima; da se revitaliziraju tradicionalni hrvatski sportovi i kulturni baština; da se djeca iz urbanih sredina upoznaju s izvornim hrvatskim kulturnim i sportskim izričajem; te da se Grad Zagreb predstavi kao “sakupljača i njegovatelja” izvorne hrvatske kulturne baštine.

Waldorfska škola u Zagrebu

Iako waldorfske škole u Europi postoje od 1919. godine (Stuttgart, Njemačka), zagrebačka je ove godine proslavila 20 godina postojanja i rada. Uz sve uobičajne predmete, waldorfski kurikulum čine i redovni predmeti: ručni rad, vrtlarstvo, rad u drvu, euritmija, zbor i orkestar. Umjetnički izričaj se njeguje kroz svu nastavu, a posebnost je i u metodici koja u prvi plan stavlja cjelokupno biće dijete – njegov misaoni, voljni i emotivni dio, čime je prožet nastavni sadržaj kroz svih 8 razreda.

Ovom manifestacijom Waldorfska škola u Zagrebu želi omogućiti svim zainteresiranim roditeljima i učenicima da osjete ozračje koje waldorfska pedagogija učenicima pruža.  U godinama ekonomske krize i krize morala Waldorfska škola u Zagrebu smatrala je važnim odgovoriti na izazov vremena humanom gestom. Za 20-godišnjicu Škole osigurana je za sve novoupisane učenike u 1., 2., 3., 4. i 5. razred 25% niža cijena školarine. Na ovaj će se način smanjiti financijsko opterećenje koje mnogi roditelji imaju pri upisu djece u zagrebačku waldorfsku školu. Više informacija o Školi saznajte na www.waldorfska-skola.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.