Školarci Škola 23. svibnja 2022.

Sav prihod od prodaje slikovnica Priča o Petrinji doniran za obnovu škole u Petrinji

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Izdavačka kuća Školska knjiga, u suradnji s autorom Tomislavom Šrkljcem i četrnaestero ilustratora iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, donirala je učenicima iz Petrinje sav prihod od prodaje slikovnica Priča o Petrinji

Razoran potres koji je 29. prosinca 2020. pogodio Petrinju i okolna mjesta prouzročio je ljudska stradanja i velike štete, ali je pokrenuo i lavinu dobrote. Svoje prepoznatljivo mjesto u njoj je našao humanitarni projekt koji su prije godinu dana pokrenuli autor slikovnice Priča o Petrinji Tomislav Škrljac i izdavačka kuća Školska knjiga u suradnji s četrnaestero ilustratora iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Sav prihod od jednogodišnje prodaje slikovnica (100.000,00 kuna) upravo je doniran teško oštećenoj I. osnovnoj školi Petrinja na svečanoj primopredaji održanoj u ponedjeljak, 23. svibnja, u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića u Petrinji.

„Sve humanitarne akcije puno nam znače, ali ova je specifična jer je pokrenuta u našem gradu i okupila je mnogo ljudi dobra srca. Posebna je i po tome što nam osim materijalnih stvari pruža osjećaj sigurnosti jer vidimo da nismo zaboravljeni. Uime svih naših učenika, roditelja, djelatnika škole i u svoje ime zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovoj prelijepoj humanitarnoj priči. Posebno zahvaljujem Školskoj knjizi koja je organizirala cijelu akcijuˮ, izjavio je ravnatelj stradale I. osnovne škole Petrinja Robert Groza.

 | Author: Promo Foto: Promo Donaciju će iskoristiti za opremanje nove školske zgrade čija gradnja treba početi vrlo brzo, a o tome svjedoče i pripremni radovi na gradilištu. Ne treba im nikakva druga pomoć dok se ne presele u novi objekt jer su gosti u drugoj školi i, objašnjava ravnatelj Groza, imaju vrlo malo mjesta za spremanje opreme i uređaja. No, nakon preseljenja u svoju školu trebat će im sva moguća pomoć i podrška u opremanju i uređenju, priznaje čelni čovjek ustanove koja trenutačno funkcionira pod tuđim krovom.

„Današnjim uručenjem novčanog iznosa koji su građani Hrvatske prikupili kupnjom ove slikovnice još jednom podsjećamo da je preostalo jako puno posla u obnovi i pozivamo sve ljude dobre volje da i dalje pomažu učenicima i stanovnicima Petrinje. Nažalost, počesto se događa da u tragičnim situacijama budemo jako suosjećajni na samom početku, a potom život krene dalje i pomalo zaboravimo ljude kojima je egzistencija i dalje ugrožena. Stoga smo odlučili da će humanitarna akcija Priča o Petrinji trajati godinu dana i time neprestano podsjećati na to da su posljedice traumatična događaja još prisutne i da ima jako puno prostora za pomoć i podrškuˮ, izjavila je direktorica školskog programa Matilda Bulić te istaknula da je Školska knjiga izdavač koji je uvijek s učiteljima i rado se odaziva svim akcijama koje mogu pomoći unapređivanju odgojno-obrazovnog procesa i rada u školama.

Podsjetimo, ideju o vrijednom humanitarnom projektu Priča o Petrinji inicirao je samo nekoliko dana nakon razornog potresa pisac, ilustrator i dizajner Tomislav Škrljac, i sam podrijetlom iz Petrinje. Nastojeći pridonijeti širenju lanca humanosti i suosjećanja koji su 29. prosinca 2020. pokrenuli hrvatski građani, Škrljac je napisao priču za djecu o tom ranjenom gradu, a zamislio ju je kao slikovnicu s ilustracijama različitih ilustratora. U njoj je opisao najvažnije dijelove petrinjske povijesti, istaknuo znamenitosti grada i predanost tradiciji. S idejom o toj jedinstvenoj slikovnici, čijom bi se prodajom pomoglo u obnovi jedne petrinjske osnovne škole, javio se Školskoj knjizi i zajedno su pokrenuli humanitarni projekt u kojem su se svi sudionici odrekli honorara u korist djece iz Petrinje.

Slikovnicu su ilustrirali Branka Hollingsworth Nara, Maksim Šimić, Dubravko Mataković, Josip Sršen, Robert Solanović, Dario Kukić, Darko Macan, Ivana Guljašević Kuman, Frano Petruša, Stjepan Bartolić, Niko Barun, Filip Andronik, Goran Sudžuka i Tomislav Škrljac. Školska knjiga ponudila je iskustvo, znanje i financijsku pomoć u pripremi, tisku i prodaji slikovnice.

 | Author: Promo Foto: Promo

„Nadam se da će uspjeh ove akcije Petrinjcima rastjerati barem dio pesimizma nakupljenog u prethodnim mjesecima i ohrabriti ih da vlastitu budućnosti i budućnost svoje djece ipak grade u Petrinji. Zadovoljan sam što su slikovnica i cjelokupna humanitarna akcija privukle veliko zanimanje građana spremnih pomoći ranjenu gradu. Za hrvatske prilike ovo je zaista impresivan broj prodanih primjeraka. Siguran sam da su sretni i ostali autori ilustracija te svi drugi aktivni sudionici projekta. Svima još jednom najsrdačnije zahvaljujem na angažmanuˮ, izjavio je u povodu završnice projekta autor slikovnice Tomislav Škrljac.

Priča o Petrinji posebna je po mnogočemu. Nastala je iz ljubavi jednog čovjeka prema gradu iz kojega potječe, a ujedinila je umjetnike i ljude dobre volje koji su imali samo jednu želju – pomoći djeci toga lijepoga grada koji je teško stradao u potresu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • maya889

    I separated from my husband three years ago. There was no communication between us. Family and friends advised me to forget about marriage and move on in life. I didn’t want to marry someone else because deep down I still love my husband. I suffered so much from pain and confusion that I read a recommendation on the internet about how Dr. Alaba reunited a broken marriage with the help of his spiritual powers. I was constantly reading so many testimonies about how he helped put an end to the divorce and bring back the former loved ones and my faith was restored. I should contact Dr. Alaba immediately a few minutes later, he answered and gave me instructions on what to do, after I fulfilled the required condition two days after the ritual, the magic changed my life around my husband not to contact me more than that. For two years they called me in the middle of the night crying and apologizing that it was the work of a demon, so I still marvel at this miracle so I forgive him. Now my marriage is in balance now. Dr. Alabe’s ritual has worked well and the marriage is stronger than before, and nothing can separate us anymore. I visited so many sites that I asked for help, it was hopeless until I connected with Dr. Alab, the real man who helped me recover my broken marriage if you have a similar problem in your marriage, you want your husband or wife to love you again. , You have someone you love and you want him or her to love you in return, you have a challenge in your life, Dr. Alabe's magic template is the solution and answer to your problem, whatsapp / viber with his phone number: +1 (425) 477-2744 , Contact him today by sending an email to dralaba3000@gmail.com. Don’t let anyone take away your spouse.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.