Školarci Škola 06. rujna 2021.

Naši čitatelji kažu: Vrijeme je da djecu vratimo u škole!

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL ; prvi dan škole
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Oko 310 tisuća osnovnoškolaca sjelo je ponovno u školske klupe. Nova školska godina počinje uz blaže epidemiološke mjere nego lani

Počela je još jedna školska godina u izvanrednim okolnostima zbog pandemije koronavirusa, ali ovaj će put početi uz nešto blaže epidemiološke mjere za 313 tisuća učenika osnovnih škola.

Pitali smo roditelje školaraca što očekuju od ove školske godine. 

Ana je mama dvoje školaraca, a za missMAMU je podijelila svoja očekivanja. 

"Prije pandemije jedva bih dočekala početak školske godine jer je kraj kolovoza postajao neizdrživ i naporan. I sada se posebno veselim početku školske godine. Prethodne dvije školske godine bile su u svakom pogledu „nenormalne“ i naporne za djecu, nastavnike i roditelje, na granici izdržljivosti. Nadam se da će interes djece biti na prvom mjestu! Djeci je mjesto u školskim klupama! Mogle bi se ispisati stranice i stranice teksta na ovu temu, ali sve stane u jedno: djeca trebaju školu i ona njih!".

Svoja očekivanja podijelila je s nama i mama Lamija koja je kako kaže prošle godine imala sreće.

"Prošle godine smo imali sreće i svu smo nastavu odslušali uživo. Nije bilo samoizolacije i bolesti djece ili učiteljica, te se nadamo kako će se i ove godine ponoviti sretna i zdrava godina. Nadamo se povratku u normalno, sportovima i aktivnostima unutar škole, druženju s djecom iz drugih razreda. Samo neka je zdravlja, drugo će doći na svoje".

 | Author: Damir Spehar/PIXSELL Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Tata Mario je podijelio svoje prošlogodišnje iskustvo, koje nije bilo baš najbolje i očekivanja za novu školsku godinu. 

"Peti razred smo proveli u koroni i tim novo normalnim uvjetima koji su sve samo ne normalni. Problemi u 5. razredu su bili novi predmeti i novi nastavnici, odnosno profesori i trebalo je sve to uskladiti i to dobrim dijelom online i nije bilo lako. Klincima škola nije završavala u 14 h nego je trajala cijeli dan. I sve to je prilično frustriralo djecu i roditelje, a vjerojatno i sve te profesore. U ovoj godini bi samo htjeli da se sve vrati na staro, ništa više od toga. Sve ostalo je na djeci, da uče i da budu posvećena tom svom jedinom poslu koji imaju. Profesorima bi poželio strpljenja i da pokušaju biti što kooperativniji i s djecom i s roditeljima. Najveća očekivanja i želje su da dobar odnos koji su imali do korone pokušaju opet uspostaviti i vratiti se na staro normalno i da se mogu više družiti."

Mama Božena samo želi povratak u pravu školu.

"Želim povratak djece u školske klupe jer online nastava ne odgovara nikome, osim nekolicini profesora koji su online nastavu shvatili kao godišnji odmor, a djecu zatrpavaju s hrpom dodatnog materijala koji moraju sami obrađivati te im pritom isti ti profesori ne odgovaraju na pitanja. Djeca su pokazala odgovornost i sposobnost prilagodbe, no ako želimo imati generaciju koja će jednoga dana zarađivati za naše mirovine, vrijeme je da ih vratimo u školu, pravu, a ne online."

Da se sve vrati na staro normalno želi i tata Elvir čiji su mališani ove godine krenuli u 2. razred.

"Ja se nadam da će biti manji pritisak na djecu i da će im se omogućiti nesmetana nastava. Nažalost, u našoj državi ništa ne može biti jednostavno pa vjerojatno neće niti ova školska godina. Mi roditelji ćemo se prilagoditi bilo kojoj situaciji jer "tko nas pita", ali nećemo nikako podržati prebacivanje odgovornosti koje su usavršili ljudi koji su plaćeni da rješavaju probleme, a ne da ih stvaraju. Djeca su nam bila jako sretna što će vidjeti svoje prijatelje, imaju super društvo u sada 2. b razredu škole Ivan Meštrović i prekrasne učiteljice Gabrijelu i Terezu, koje u ovoj situaciji doista daju i mnogo više nego što se to od njih očekuje. I zbog toga smo sretni."

I mama Sanja želi povratak u školske kupe i ukidanje obaveze nošenja maski.

"Hrvatski školski sustav nije prilagođen zaposlenim roditeljima i nastava je često bila skraćivana. Ako neki učitelj nije mogao održati nastavu, djecu bi poslali kući ranije nego što je predviđeno. Škola mora organizirati da zamjenski učitelj odradi nastavu, a ne da roditelji moraju juriti s posla kako bi ranije pokupili djecu iz nižih razreda. U ovoj školskoj godini očekujem da se zbog psiho-fizičkog stanja djece nastava normalno održava, da se tjelesna nastava vrati u školske dvorane, jednako kao i izvanškolske aktivnosti. Također, želim da se ukine obavezno nošenje maski u školama i da to bude opcionalno."

 | Author: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Nova školska godina uz nešto blaže mjere

Ministarstvo znanosti i obrazovanja na svojim mrežnim stranicama je uoči početka nove školske godine objavilo epidemiološke mjere. Najmanji neće morati nositi maske, no stariji učenici morat će ih staviti kad god se ne može osigurati potreban razmak.

Dopušta se druženje i fizički kontakt djece i učenika različitih skupina i razreda, primjerice tijekom izvođenja izborne nastave, na nastavi stranih jezika, fakultativnoj nastavi, dodatnoj i dopunskoj nastavi, programe produženoga boravka, itd. Bit će dopušteno i seljenje učenika iz razreda u razred kada to zahtijeva nastavni proces, poput nastave u kabinetima, vježbaonicama, informatičkim učionicama, praktikumima za praktičnu nastavu, kao i treninzi djece i učenika u školskim dvoranama i treninzi školskih sportskih klubova u školskim dvoranama u kojima sudjeluju učenici različitih razreda.

škola dječak Možda te zanima... 12 stvari koje djetetu trebaš reći o školi Školarci

Školskom osoblju i učenicima neće se mjeriti temperatura na ulazu već će je oni mjeriti kod kuće. Posjetitelji koji sudjeluju u izvannastavnim aktivnostima, kao što su priredbe i slično, morat će imati covid-potvrde. Bit će dopušteni i roditeljski sastanci uživo i informacije roditeljima.

 | Author: Tomislav Miletić/PIXSELL Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Maske nisu obvezne za učenike od prvoga do četvrtog razreda osnovne škole, kao i za učenike viših razreda osnovne škole ako u učionicama postoji razmak od metar i pol, te za srednjoškolce ako je u učionicama osiguran razmak od dva metra. Ako se ti uvjeti neće moći ostvariti, maske će biti obvezne za učenike viših razreda osnovne škole i za srednjoškolce.

Osim toga, lokalni stožeri mogu, na temelju povoljne epidemiološke situacije, ukinuti obvezu nošenja maske za pojedinu školu, grupu škola ili područje.

Možda te zanima... Nova školska godina: Uvode se nacionalni ispiti za petaše i osmaše te probne mature Školarci
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.