Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 02. travnja 2020.

'Nemojte zaboraviti nas koje autizam drži u vlastitoj izolaciji i ograničava u životu'

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ove godine Svjetski dan svjesnosti o autizmu neće se obilježiti na gradskim trgovima, raznim događanjima i puštanjem plavih balona, ali predsjednica Saveza udruga za autizam Hrvatske poslala je poruku

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. travnja, a ove se godine, zbog pandemije izazvane koronavirusom, neće kako je uobičajeno, obilježiti na gradskim trgovima puštanjem plavih balona, već s porukom - ostanimo svi u kućama kako bismo zaustavili ovaj virus i što prije se vratili normalnom životu.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu proglašen je 2008. i od tada se obilježava svakoga 2. travnja, ali ove godine, kao i sve ostale aktivnosti, u stanju izolacije izazvane korona virusom, istaknula je predsjednica Saveza udruga za autizam Hrvatske Lidija Penko u priopćenju upućenom uoči obilježavanja toga dana.

Možda te zanima... Dirljive poruke koje roditelji djece s autizmom žele da znaš Roditelji

Autizam u doba koronavirusa - stanje izolacije u karanteni

Penko je poručila da se tako, prvi put od 2008., Svjetski dan svjesnosti o autizmu neće obilježiti na gradskim trgovima, raznim događanjima i puštanjem plavih balona, "nego ćemo ostati u svojim kućama i svima poručiti da učine isto kako bismo zaustavili ovaj virus i što prije se vratili normalnom životu".

 | Author: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Podsjetila je kako je dosad obilježavanje toga dana pratila intenzivna komunikacija s tijelima lokalne i državne uprave, razgovori s novinarima, razmjena ideja s roditeljima, puno prijeđenih kilometara diljem Hrvatske.

- Bili bismo na ulicama, pred kamerama, s ispisanim porukama koji ukazuju na probleme, još jednom tražili da osobe s autizmom imaju pravo na ono što je svima 'normalno'. Ponavljali bismo da sustavu nedostaje podrške, da ne postoji dijagnostika, da još uvijek čekamo novi Centar za autizam u Zagrebu te ukazivali da ne postoji sustav rane intervencije - dodala je Penko.

Možda te zanima... Sean Fitzgerald: 'Nekad se vjerovalo da djeci s autizmom nema pomoći, da nisu inteligentna i nije im pružena prilika' Vrtić

Sve to bi zaključili pričom kako su osobe s autizmom i njihove obitelji sami u našem društvu, marginalizirani, izolirani, prepušteni sami sebi, bez pravih informacija, istaknula je.

Po izlasku iz karantene - ne zaboravite one koje autizam drži u vlastitoj izolaciji

U trenutku kada je svima ograničeno ono što smatramo 'normalnim' - kada smo u izolaciji, razdvojeni od svojih obitelji, prijatelja, kolega, možemo izvući poruke iz situacije oko nas, smatra Penko.

 | Author: Goran Kovačić/PIXSELL Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Istaknula je kako su "ove godine svi puno bliže našoj rutini, onome što proživljavamo cijelu godinu - u svojim domovima, izbjegavajući velike gužve, grčevito se držeći rutina, sramežljivo hodajući u dućan, skrivajući se iza maski uz vrlo rijetko druženje s prijateljima".

- Ono što Vas molimo, kada izađemo iz ove karantene, kada se maknu preporuke, dnevne restrikcije i svi izađete van, nemojte zaboraviti nas koje autizam drži u vlastitoj izolaciji i ograničava u životu - poručila je Penko.

Zamolila je sve da ih tada, "u pretrpanim tramvajima ne gledaju poprijeko, okreću glave misleći da smo neodgojeni i ne prijete im, da prepoznaju da i oni vole ići među ljude u dućane, ali im je ponekad jednostavno previše podnijeti toliko zvukova, svjetla, gužvu i teško nositi se s time".

Možda te zanima... 'Zašto mašeš rukicama, ne gledaš u oči, ne pozdraviš?' Kako sam shvatila autizam Roditelji

- Kada vi krenete u vrtiće i škole, razveselite se prijateljima, pomognite nam da i mi pronađemo svoju školu, svoje društvo, dobijemo pomoć i podršku kako bi usvojili znanje i stekli prijatelje, a kada krenete opet na svoja radna mjesta, sjetite se da bi i mi voljeli raditi jednoga dana - stoji u priopćenju s molbom: 'Nemojte nas odbaciti zbog jednog papira ili vlastita neznanja'.

Nužna međuresorska suradnja

Penko je poručila kako i osobe s autizmom trebaju dom kao i svi drugi ljudi pa, napomenula je, neki od nas vole naše stambene zajednice, neki bi voljeli izaći iz starih zgrada Centra za autizam diljem Hrvatske, a neki ostati sa svojim roditeljima kada bi samo netko pomogao već ostarjelim ili bolesnim roditeljima.

- Ministri naši, iz svih resora, kada ova kriza prođe te se napokon pošteno naspavate i odmorite, sjetite se koliko smo Vam puta ponovili da nam je potrebna međuresorna suradnja te kvalitetna, sustavna rješenja. Pokazali ste da možete i znate u ovom teškom vremenu borbe s pandemijom, nastavite tako i dalje kad virus bude pobijeđen - zaključila je Penko. (bs)

Sanja Šimleša, autizam Možda te zanima... Znakovi autizma kod beba i predškolaca Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.