Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 16. veljače 2022.

Dopušta djeci da psuju, ali jedna rečenica u njihovoj kući strogo je zabranjena

Foto: Shutterstock ; psovanje
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedna mama u svojoj kući ima jasno postavljena pravila - psovanje je dopušteno, ali ovisi o kontekstu.

Svi smo tome bili svjedoci u jednom trenutku: Ljutita majka koja prijeti da će djetetu sapunom isprati usta jer je rekao riječ "s ---". Javno posramljeni roditelj koji sramežljivo predlaže svom djetetu da koristi neku pristojniju riječ. Pokvarena mama čije dijete izgovara riječ "j ---", a ona reagira kao da je dijete u najmanju ruku izvuklo nož i pokušalo mahati s njim u blizini drugih ljudi. Roditeljstvo je dovoljno izazovno - je li sve to zaista potrebno, upitala se jedna majka koja na TikToku objavljuje videa o roditeljstvu.

 "Mnogi prijatelji i članovi obitelji iznenađeni su saznanjem da u našem domu psovke ne donose nikakve grube posljedice ili ukore za naše dijete. Naša djeca mogu psovati kada god osjećaju potrebu, bez ikakvih kazni i posljedica, ali ipak postoje određena pravila", govori mama Emily. 

Mama Emily u svojoj kući ima jasno postavljena pravila, psovanje je dopušteno, ali ovisi o kontekstu. "Ako se moja kći udari u prst, može govoriti 'je**te', nije me briga. Ako govori 'je**te' jer je frustrirana što sam joj dala neki zadatak, onda mi nije svejedno. Ako mi kaže da je imala "usrani" dan jer je bolesna, nema veze. Ako kaže da hrana ima "usrani" okus, nije isto", pojasnila je u videozapisu. Isto vrijedi i za riječ "glupo". Ako dijete kaže da je koronavirus glup, Emily se neće buniti. Ali ako dijete istu riječ koristi da bi opisalo svoju sestru, postoje posljedice koje će snositi.

Možda te zanima... Mama se pita: Je li u redu psovati pred djecom? Roditelji

U našoj kući rečenica "Rekla sam ti!" se smatra psovkom!

"A postoji i jedna fraza koju nikad ne toleriram u kući. To je 'rekla sam ti'. Za tu rečenicu u našem domu nema mjesta. U ovoj kući to se smatra psovkom", istaknula je. U odjeljku za komentare jedna osoba je upitala Emily tretira li uvrede kao nešto što je zabranjeno, na što je majka odgovorila da o tome nije razmišljala, ali apsolutno je tako.

Brojni roditelji složili su se s odgojnim metodama ove mame, piše TheSunNapominju da nije uvijek bitan izbor riječi, nego koja namjera stoji iza njih. "Ako nam je cilj psovati kako bismo nekoga povrijedili, onda to zaslužuje kaznu", "Naše pravilo je da su psovke dozvoljene ako ne čine štetu", "Isti smo. Dajemo djeci priliku da nauče kada i gdje se psovke mogu, odnosno ne mogu koristiti", napisali su pratitelji. 

Možda te zanima... Je li tako strašno psovati pred djecom? Pa čini se da ipak možda i nije... Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.