Školarci Prehrana školarca 04. veljače 2024.

Mirisne i sočne: Najbolji recept za domaće krafne

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Još od davnina, krafne uveseljavaju male i velike, site i gladne, a uz ovaj recept naših baka, uspjet će vam baš uvijek! Jednostavne za pripremu, ukusne su tople ili hladne, punjene ili prazne

Punjene pekmezom, čokoladnim ili dugim namazima, krafne su uvijek savršeno sočne slastice za kojom rado posegnemo kada padne šećer. 

Najbolji recept za krafne ima Darko Debića s bloga Samo jedan griz.

Sastojci - za 12 do 14 krafni:

  • 500 g glatkog brašna
  • 20 g šećera
  • 70 g maslaca sobne temperature
  • 2 jaja
  • 2 žumanjka
  • 200 ml mlijeka
  • 2 žlice ruma 
  • 20 g svježeg kvasca (pola standardne kocke)
  • 2 vanilin šećera (20 g)
  • ribana korica jednog manjeg limuna
  • 1 žličica soli

Priprema:

  1. Svi sastojci neka budu sobne temperature pa ih je potrebno na vrijeme izvaditi iz hladnjaka.
  2. Pomiješaj 10 g šećera, 3 jušne žlice mlakog mlijeka, izmrvljen kvasac i 1 žličicu brašna i ostavi 15-ak minuta da se kvasac aktivira.
  3. Brašno stavi u duboku zdjelu za miješanje, dodaj preostale šećere, smjesu s kvascem, limunovu koricu, sol i promiješaj.
  4. Dodaj jaja, žumanjke, preostalo mlijeko sobne temperature, rum i miješaj mikserom s nastavkom za tijesto 5 do 7 minuta. Odmori tijesto desetak minuta.
  5. Postepeno dodaj maslac i dalje mijesi mikserom sve dok se ne počne odvajati do posude, barem još 10 minuta, a zatim ostavi dizati na toplom da se tijesto udvostruči.
  6. Udari rukom tijesto da izađe zrak, premijesi, stavi u nauljenu zdjelu pokrivenu prozirnom folijom i pusti da se ponovno diže dok se tijesto ne udvostruči.
  7. Tijesto istresi na radnu površinu i razvaljaj na debljinu od približno 3 cm. Izreži krafne okruglim kalupom za izrezivanje ili čašom od približno 7 cm u promjeru.
  8. Svaku stavi na komadić papira za pečenje premazan uljem i na pleh, tako ih je lakše kasnije stavljati u ulje. Ostavi pokriveno da se krafne skoro udvostruče.
  9. U zagrijano duboko ulje (niža temperatura, oko 170°C) stavi krafne, prvo gornju stranu i prži poklopljeno dok ne porumene, dvije do tri minute, pa ih okreni i prži s druge strane, isto oko dvije minute, nije potrebno poklopiti ih.
  10. Izvadi ih na kuhinjski papir da se upije višak masnoće i posipaj šećerom u prahu ili uvaljaj u sitni kristal šećer. Puni po želji.

U slast.

Još recepata potraži na portalu missGASTRO

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.