Školarci 27. ožujka 2024.

I ovih praznika školarce očekuju brojne besplatne radionice

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nije lako ispuniti vrijeme tijekom školskih praznika, pa mnogi centri za kulturu, knjižnice i slične ustanove pripremaju programe za školarce, i to besplatne.

Tik-tak, tik-tak, praznici počinju! Još danas sjede u klupama, a sutra već – doma. Desetak dana koje treba ispuniti aktivnostima, igrom, učenjem, zabavom… A mnogi roditelji nemaju godišnji i mnogi roditelji ne mogu odvojiti cijele dane za zabavljanje svojih školaraca. I tu u pomoć priskaču svakih praznika razni centri za kulturu, knjižnice, muzeji, koji nude besplatne radionice i druge oblike zabave za mališane.

U glavnom gradu izbor je poprilično velik, a neke od radionica već su popunjene, jer su uvijek zanimljive i atraktivne – kako roditeljima, tako i klincima. Najčešće se roditelji i djeca odlučuju za radionice, odnosno ustanove u gradskim četvrtima u kojima žive, a mi donosimo tek neka od događanja na koje se još uvijek stignete prijaviti. Većinom se radionice održavaju u jutarnjim satima, od 2. do 5. travnja.

Cenata za kulturu Novi Zagreb nudi uistinu bogat program, a sve je „upakirano“ pod nazivima Radionica engleskog jezika – „It's Oompa Loompa Time, te Eko radionice. Na engleskim radionicama razgovarat će se o slavnom i voljenom Roaldu Dahlu, odnosno njegovoj priči „Charlie i tvornica čokolade“, nakon čega će na istu temu slijediti likovna radionica, igranje uloga kroz učenje zaraznih pjesmica, te kviz.

Eko radionice sastoje se od tri različita dijela, od kojih će se svaki održavati jedan dan – Voda, Otpad i Bioraznolikost. Svaka radionica uključuje i praktični, odnosno kreativni dio, ili kviz, pokus ili nešto slično. Izrađivat će se sovice od rolica papira, spašavati figurice od utapanja, saditi biljke…

Sve podatke možeš doznati ovdje.

U Centru za kulturu Trešnjevka radionice su već, nažalost, popunjene, ali može dijete prijaviti na neku od radionica u CeKaTe-a u Prečkom. Radionice su nazvane Kreativni inkubator, a održavaju se u Društvenom domu Prečko. Tamo se dijete može odlučiti za Proljetnu eko-kreativnu radionicu ili LegendArt – Fraktali radionicu.

Sve podatke možeš doznati ovdje.

U Medioteci Gradske knjižnice održat će se nešto drukčije radionice, za one koji su više orijentirani na sve što uključuje elektroniku. Tu će se tako u suradnji s Affiliate American Corner Zagreb održati radionice 3D olovke, Lego Boost robota i mBot robota, virtualne stvarnosti i programiranja u Phytonu. Osim tog, svaki dan je na raspolaganju Play Station i PC za igranje igrica.

Sve podatke možeš doznati ovdje.

U Etnografskom muzeju, pak, nešto potpuno drukčije od modernih robota i PS-a. Na ovim će radionicama klinci itekako uposliti ruke i maštu, jer će tijekom dijela radionica učiti iglom i koncem izraditi slike, dok će drugi dio radionica klincima poslužiti kao pravi antistres jer će od gline izrađivati šalice i zdjelice.

Sve podatke možeš doznati ovdje.

Program je pripremio i Centar za kulturu i film August Cesarec, a na njihovim će se radionicama izrađivati 3D portrete, razglednice i dekoracije čudesnih šumskih stvorenja, od kartona, papira i drugih recikliranih, pronađenih i prenamijenjenih materijala.

Sve podatke možeš doznati ovdje.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.