Školarci 08. kolovoza 2023.

Devetogodišnjaku privremena tetovaža spalila kožu – doživotno će mu ostati ožiljak

Foto: Facebook / @Moni N Matt Shakesheff
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Klinci su ludi za privremenim tetovažama i svako nas ljeto žicaju da im dopustimo ukrasiti neki djelić kože. No, slučaj jednog 9-godišnjaka dokaz je da je važno provjeriti što se koristi za tetovažu…

Privremene tetovaže su svakoga ljeta hit, posebno u turističkim mjestima. Klinci ih stvarno obožavaju, a roditelji relativno lako popuste i dopuste mališanima da ukrase najčešće ruku, ali i kakav drugi dio tijela nekim crtežom. Jer, budući da se radi o privremenoj tetovaži, ona s vremenom nestaje i – u tom nema neke opasnosti, zar ne?

No, jedna mama iz Velike Britanije objavila je što se dogodilo njenom devetogodišnjaku, kako bi upozorila na činjenicu da nije svaka privremena tetovaža ista. Monika Shakesheff bila je sa svojom obitelji na ljetovanju u Turskoj i u jednom od tamošnjih hotela nudili su privremene tetovaže. Njezini sinovi, Ollie (9) i Charlie (7) poželjeli su svatko svoju, pa im je mama dopustila.

Ollie je poželio tetovirati vuka na prsima, dok je Charlie poželio sliku Ronalda na listu. Kako je to bilo na kraju ljetovanja, obitelj se uputila kući u Veliku Britaniju. No, ubrzo nakon što su stigli, Ollie je počeo osjećati bol na mjestu tetovaže. Koža mu je pocrvenila, tetovaža se zagnojila, a sve ga je svrbjelo, pa su ga roditelji odveli na hitnu.

Na hitnoj su liječnici utvrdili da je dječak pretrpio kemijske opekotine, pa su mu odmah tretirali ranu i dali antibiotike. Liječnici vjeruju da je opekotinu uzrokovala tvar koja se naziva p-fenilendiamin (PPD), kemikalija koja se nalazi u crnoj kani i tamnim bojama za kosu. Štoviše, liječnici su mami rekli da se crna kana ne bi smjela koristiti na koži.

„Oni su samo nudili tetovaže kanom, a nisu niti spomenuli da se radi o crnoj kani,“ rekla je mama, naglasivši da su uistinu trebali istaknuti o kojoj se kani radi. Iako će Ollie biti dobro, uz previjanje i antibiotike, mama ističe da će doživotno imati ožiljak u obliku vuka na svojim prsima.

„Osjećam se krivom kao mama. To je trebala biti samo zabava na godišnjem odmoru i ja se osjećam krivom zbog tog što sam im to dopustila,“ kaže mama. Dok je Ollie ipak prošao gore, i mlađi brat Charlie također ima crvenilo na mjestu tetovaže Ronalda, pa se mama još uvijek boji da da bi i on mogao reagirati.

Dakle, prije nego idući put dopustiš mališanima privremenu tetovažu, svakako se raspitaj o čemu se radi, odnosno što koriste – ili jednostavno preskočite taj oblik zabave na godišnjem.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.