Roditelji Radi se o zdravlju, ne o visini 02. prosinca 2019.

Pratite li rast svog djeteta? Evo kada je vrijeme za uzbunu

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Rast je važan pokazatelj djetetova zdravlja i razvoja, stoga je nužno redovito ga pratiti. Zaostajanje u rastu najčešće nije uzrok za zabrinutost, no ponekad može sugerirati na ozbiljan problem

Hormon rasta nastaje u prednjem režnju hipofize te se putem krvi transportira po cijelom tijelu. On pomaže u mnogim složenim funkcijama, od kojih je najvažnija rast djeteta. Ako dođe do oštećenja hipofize ili hipotalamusa, količina proizvedenog hormona rasta bit će manja, što dovodi do usporavanja rasta. Ako se ovaj deficit ne otkrije na vrijeme te se ne primijeni odgovarajuća terapija, dijete neće samo ostati nižeg rasta već će se javiti i drugi problemi.

Najčešći uzroci 

Kako bismo saznali zbog čega dolazi do tog problema, razgovarali smo pedijatrom endokrinologom, profesorom Miroslavom Dumićem, koji nam je otkrio glavne uzroke:

  • obiteljski - roditelji su nižeg rasta
  • konstitucijski - dijete je nižeg rasta i kasnije ulazi u pubertet, a koncentracije hormona rasta su uredne
  • intrauterini (primordijalni) - dijete se rađa s manjom porođajnom težinom i dužinom zbog različitih poremećaja djeteta ili majke
  • smanjen je rast u sklopu različitih kroničnih bolesti (plućnih, srčanih, gastrointestinalnih, bubrežnih...)
  • različite bolesti koštanog sustava tzv. koštane displazije
  • endokrinološke bolesti - zbog manjka hormona, u prvom redu hormona rasta i hormona štitnjače

Manjak hormona rasta može biti uzrokovan i mutacijama (promjenama strukture) gena odgovornih za sintezu hormona rasta, što se očituje već u najranijoj životnoj dobi. Dok je manjak hormona rasta koji se uočava u kasnijoj životnoj dobi najčešće uzrokovan promjenama u hipotalamo-hipofiznom području (obično je riječ o tumorima koji se razviju u tom području), objašnjava naš sugovornik.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Kako manjak hormona rasta utječe na dijete?

Manjak ovog hormona nema samo fizičke posljedice na dijete već i psihičke. Djeca su često vrlo opterećena svojim izgledom i nezadovoljna činjenicom što su niža od vršnjaka. 

U studiji "Understanding burden of illness for child growth hormone deficiency" istraživači su obavili 52 telefonska razgovora s djecom koja boluju od nedostatka hormona rasta i njihovim roditeljima/skrbnicima. Rezultati su pokazali da djeca i adolescenti nisu opterećeni samo nižim rastom, već imaju i drugih poteškoća. Bolest uključuje više simptoma, poput lošeg apetita, manjka snage ili smanjenog razvoja mišića, smanjene razine energije i izdržljivosti, lošeg sna, problema s koncentracijom te umora. Ti simptomi, u kombinaciji s vidljivom razlikom u visini, dovode do fizičkih ograničenja koja utječu na svakodnevni život djece te socijalnih ili emocionalnih utjecaja. Podaci također ukazuju da su rana identifikacija bolesti i odgovarajuća terapija ključni kako bi se dijete nastavilo pravilno razvijati.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Koja je uloga roditelja?

Deficit hormona rasta može se primijetiti već u prvoj godini djetetova života. Očituje se usporenim rastom te sklonošću razvoja hipoglikemije (nizak šećer u krvi), a u dječaka i manjim spolovilom. Naš sugovornik pritom otkriva koji još faktori daju naslutiti da je riječ o ovoj bolesti.

Roditelji će uočiti da je dijete niže od starije braće i/ili sestara u toj životnoj dobi, da usporeno raste, ne mijenja broj cipele i odjeće te da je sve niže u odnosu na vršnjake u vrtiću ili školi, kaže profesor Dumić i poručuje roditeljima da prate rast i razvoj svog djeteta jer bi se, ako uoče da je dijete rastom ispod 2 SD ili 5% u odnosu prema vršnjacima, obavezno trebali obratiti liječniku kako bi utvrdio koji je razlog zaostajanja u rastu te proveo odgovarajuću terapiju. 

Manjak hormona rasta, koji je važan za održavanje normalne koncentracije glukoze u krvi, može zbog teških hipoglikemija ugroziti život djeteta, i to posebno u dojenačkoj dobi, upozorava naš sugovornik i dodaje da neliječeni bolesnici ostaju niskog, "patuljastog" rasta.

Pratite rast i razvoj svog djeteta jer mjereći visinu, mjerite zdravlje. Više informacija saznaje na #morethanheight.


Fill out my online form.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.