Roditelji Zanimljivosti 06. lipnja 2016.

Važno je pregledavati sumnjive madeže

melanometar
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kampanjom se željelo upoznati građane Zagreba na rizike prekomjernog izlaganja UV zračenju te ih upozoriti da preuzmu odgovornost prema svom i zdravlju svoje djece

Javnozdravstveni događaj u okviru kampanje "Djeluj sada", s ciljem ranog otkrivanja melanoma, održano se jučer na zagrebačkom jezeru Jarun. Kampanjom se željelo upoznati građane Zagreba na rizike prekomjernog izlaganja UV zračenju te ih upozoriti da preuzmu odgovornost prema svom zdravlju i zdravlju svoje djece.  

Jedna od aktivnosti kampanje su i organizirani besplatni pregledi madeža. Krovni događaj na Jarunu otvorila je prof. dr. sc. Mirna Šitum, dermatologinja, pročelnica Ureda za zdravstvo Grada Zagreba, a podržale su dermokozmetičke marke La Roche-Posay i Vichy, koji su na svojim štandovima organizirali  brojne edukativne aktivnosti kako bi podsjetili sudionike kako sigurno boraviti na suncu, kako odrediti vlastiti sunčev kapital te redovito pregledavati sumnjive madeže svjetski priznatom ABCDE metodom

djeluj sada | Author: Promo Foto: Promo

Procjenjuje se da se svake godine diljem svijeta pojavi oko 132.000 slučaja malignih melanoma i više od dva milijuna slučajeva drugih vrsta malignih oboljenja kože. Najveći broj pripisuje se prekomjernom izlaganju kože štetnom ultraljubičastom zračenju (UV-zračenju). Pojave trajnog oštećenja kože, dugoročne promjene na koži (sunčane mrlje, prerano starenje kože, povećanje rizika od raka kože), mogu se smanjiti i svesti na zdravstveno prihvatljivu razinu pravilnim ponašanjem i odgovarajućom zaštitom (zaštitne kreme, zaštitna odjeća, izbjegavanje direktnog izlaganja suncu u vremenu od 10.00-16.00 sati).

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.