Roditelji Zanimljivosti 21. kolovoza 2016.

5 neobičnih činjenica o porodima i bebama u kraljevskoj obitelji

princ William Kate Middleton, kraljevska obitelj
Foto: Toby Melville/REUTERS/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnoge stvari u kraljevskim obiteljima pitanje su tradicije. Tako je princ William bio prvi prijestolonasljednik rođen u bolnici

Engleska kraljevska obitelj posljednjih nekoliko godina dobila je dvoje nasljednika, Kate Middleton rodila je kćer i sina, mi vam donosimo pet stvari o porodima u kraljevskim obiteljima koji se tradicionalno prenose stoljećima.

Ministri u Vladi bili su na kraljevskom rođenju

Vjeruje se kako je takva praksa počela 1688. godine kada je više desetaka dužnosnika gledalo Mariju od Modene, ženu Jamesa II, prilikom poroda njihova sina, kako bi se doskočilo glasinama kako Marija zapravo nije bila trudna, a dijete prokrijumčareno u kolijevku. Tradicija se nastavila sve do 20. stoljeća. Posljednje kraljevsko rođenje kojemu su svjedočili vladini ministri je ono nećakinje kraljice Elizabete II, princeze Alexandre 1936. godine. Praksa je službeno prekinuta pred rođenje princa Charlesa 1948. godine. 

Mala princeza Charlotte prvi put na kraljevskom balkonu

Kraljevski suprug ne mora biti na porodu

Iako kraljica Elizabeta II prilikom poroda princa Charlesa nije morala gledati ministre pored sebe, nije vidjela ni svog supruga, princa Philipa. Vojvoda od Edinburga je u trenutku dok se rađao njegov sin bio 'zauzet' igranjem skvoša. Princ Charles, pak, bio je pri ruci svojoj supruzi Diani kada je rodila princa Williama, ali William zato nije morao biti na porodu svog drugog djeteta jedino ako je u tom trenutku radio.

Kraljica Viktorija prva je koristila anesteziju

Kraljica i majka devetero djece koristila je kloroform za ublažavanje boli prilikom poroda osmog i devetog djeteta, princa Leopolda (rođen 1853. godine) i princeze Beatrice (rođene 1857. godine). Njezina odluka da se odluči za anesteziju popularizirala je korištenje sredstava za ublažavanje boli prilikom poroda. John Snow, liječnik koji je primijenio lijek, poznatiji je po utemeljenju epidemiologije, nakon pojave smrtonosne epidemije kolere na vodenoj pumpi u Sohou.

Princeza biciklom vozi djecu u školu

Princ William prvi je rođen u bolnici

William je rođen u privatnoj bolnici Lindo Wing of St Mary's u Paddingtonu, 21. lipnja 1982. godine. Njegov brat rođen je u istoj bolnici dvije godine kasnije, kao i prvo dijete Kate i Williama, George koji je na svijet došao 22. lipnja 2013. godine. Iako se to možda čini normalnim, predstavlja ipak prekid tradicije, jer su se svi prijestolonasljednici rađali kod kuće (ili barem u jednom od kraljevskih domova). Princ Charles rođen je u Buckinnghamskoj palači; Elizabeta II rođena je u Mayfairu, kući svojega djeda 1926. godine, iako se u to vrijeme nije očekivalo kako će postati kraljicom jer su njezin ujak i otac bili idući na redu za prijestolje.

 Princ William o malom Georgeu: 'Dobio je puno poklona, previše je razmažen'

Kraljevska djeca nemaju prezime

princ George Kate  | Author: Chris Radburn/Press Association/PIXSELL Foto: Chris Radburn/Press Association/PIXSELL

Članovi kraljevske obitelji slavno se guše u moru imena – princ William je kršten kao William Arthur Philip Louis, a njegov otac je Charles Philip Arthur George, ali mnogi (oni pod nazivom Njegova ili Njezina kraljevska uzvišenost) nema prezime.

Princ William i princ Harry koristili su Wales tijekom školovanja i vojne karijere, a to im je došlo od službenog naziva njihova oca princa od Walesa. Kao potomci kraljice Elizabete II i vojvode od Edinburgha, mogli su također koristiti Windsor ili Mountbatten-Windsor, oba su relativno nova 'prezimena', usvojena tijekom Prvog svjetskog rata kako bi se u obitelji prikrili njemački korijeni. Kada je rođen princ George, William i Kate nisu se odlučili za prezime, nego je on službeno princ George Alexander Louis od Cambridgea.

Pročitajte još zanimljivih članaka na portalu Express.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.