Roditelji 08. travnja 2022.

Trebaju li roditelji objavljivati fotografije djece na društvenim mrežama?

Foto: Shutterstock ;Navike roditelja na društvenim mrežama mogu odati njihov roditeljski stil
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nova studija je pokazala da navike roditelja na društvenim mrežama mogu odati njihov roditeljski stil

Nova studija je otkrila da navike mame ili tate na društvenim mrežama mogu predvidjeti kakav su roditelj. Svaka mama i tata biraju svoj vlastiti stil roditeljstva koji najbolje odgovara njima i njihovoj obitelji. Ne postoji roditeljski stil koji će svima odgovarati jer je svaka obitelj drugačija, kao i svako dijete i okolina. 

Društvene mreže i roditeljski stilovi?

Prema Audacyju, nova studija je otkrila da način na koji roditelj koristi društvene mreže može puno reći o tome kakav je zapravo roditelj. Ovu studiju provelo je Sveučilište Central Florida, a njihovo priopćenje u cijelosti možete pročitati ovdje.

Istraživači su anketirali 493 roditelja koji su bili redoviti korisnici društvenih mreža i koji su imali djecu mlađu od 10 godina. Roditelji su u anketi upitani koliko često dijele slike svoje djece na društvenim mrežama te općenito o ponašanjima njihove djece na internetu, kao i kako sudonijeli odluku o objavljivanju na internetu.

Zaključeno je da su roditelji koji objavljuju mnogo fotografija svoje djece na društvenim mrežama vjerojatno oni koji s djecom razvijaju prijateljski odnos. Ovi roditelji su često popustljiviji i samouvjereniji u usporedbi s onima koji dijele manje fotografija djece te je vjerojatnije da će svojoj djeci dopustiti korištenje društvenih mreža u mlađoj dobi.

Trebaju li roditelji objavljivati fotografije djece? 

Traženje pristanka djece za objavljivanje njihovih fotografija na društvenim mrežama, tema je koja je uzburkala javnost. Istraživači su izjavili da to može biti zabrinjavajuće jer roditelji neće uvijek pitati svoju djecu prije nego što objave njihove fotografije na internetu. Upravo je to stalna briga stručnjaka u tom području. Stručnjaci navode da je u redu dijeliti slike s članovima obitelji, ali roditelji doista moraju paziti što dijele i s kim, posebice kada je riječ o djeci. 

Jedan od ciljeva studije bio je sagledati kako pojedini roditelji doživljavaju granice privatnosti kada dijele informacije o svojoj djeci. To također znači da oni koji ne dijele fotografije svoje djece na društvenim mrežama mogu imati autoritarnije roditeljske stilove i svoju djecu mogu držati podalje od društvenih mreža kada su manja, kao i određivati stroga pravila korištenja društvenih mreža, prenosi Moms

Možda te zanima... Istraživanje: Djeca ne žele da roditelji objavljuju njihove slike na društvenim mrežama Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.