Roditelji Tatina zona 26. svibnja 2022.

Konačno se uvodi očinski dopust! U potpunosti ga podmiruje država u visini pune plaće

Foto: Shutterstock ; Očinski dopust
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Hrvatska je među rijetkim državama, ako ne i jedina, u EU koje još nemaju definirani očinski dopust i koja će ga uvesti u zadnji čas, i to u najmanjem mogućem trajanju

Nacrt prijedloga Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama uskoro će biti upućen u javnu raspravu i potom u daljnju proceduru, potvrđeno je Jutarnjem listu iz Središnjega državnog ureda za demografiju i mlade.

Naime, prema prijedlogu, predviđeno je uvođenje očinskog dopusta za zaposlene i samozaposlene očeve u trajanju od deset radnih dana, a planirano je da naknadu tijekom dopusta u potpunosti podmiruje država te da ona odgovara očevoj punoj plaći, bez gornjeg limita.

Taj će dopust biti dobrovoljan te će moći iskoristiti samo u periodu nakon rođenja djeteta.

Povećat će se i naknade za drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta, i to sa sadašnjih 5654,20 kuna na 7500 kuna, no naknada za roditelje blizanaca, trećeg i svakog sljedećeg djeteta, koji imaju pravo na dopust do treće godine djetetova života, ostat će ista - veoma niskih 2328,20 kuna mjesečno.

Hrvatska je među rijetkim državama, ako ne i jedina, u EU koje još nemaju definirani očinski dopust i koja će ga uvesti u zadnji čas, i to u najmanjem mogućem trajanju.

Što se tiče rodiljnih naknada za roditelje blizanaca, trećeg i svakog sljedećeg djeteta, koji time ostvaruju pravo na tri godine dopusta, nakon prve godine ipak neće biti financijskog poboljšanja.

Možda te zanima... Puna plaća tijekom cijelog porodiljnog, obavezan dopust i za očeve Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.