Roditelji Sretna mama 11. veljače 2022.

Tri najbolje životne lekcije koje sam naučila od svoje djece

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ovo je popis zlatnih životnih lekcija koje su me naučila moja djeca

Svakom roditelju cilj je odgojiti brižne, odgovorne ljude, pune ljubavi, kakve bi s ponosom mogli poslati u svijet. Na tom prekrasnom potovanju odrastanja, i mi roditelji, učimo, spoznajemo i upoznajemo sebe i svijet oko sebe. Jedna je mama u inspirativnom pismu opisala koje je važne životne lekcije naučila od svoje djece, a mi ih prenosimo u nastavku.

Možda te zanima... Pismo mojoj dragoj maloj bebi priljepku Beba

Važno je biti hrabar i neustrašiv

Iako je svakodnevnica prepuna izazova i obaveza, naučila sam da svaki dan, barem na trenutak ostavm svoje brige i strahove i iskreno se zabavim. Savjetujem vam; pjevajte naglas. Plešite kada vam se pleše.

Dječji um ne poznaje granice jer nisu ograničena strahom od neuspjeha ili poniženja. Ona idu hrabro naprijed s nadom i ustrajnošću jer i ne znaju drugačije. Djeca nisu iskusila poraz i neuspjeh. Ona raširenih ruku prihvaćaju život i sve ono što im on pruža. 

Uvijek rastemo i mijenjamo se

I u tome je ljepota življenja. Moja se djeca uvijek okušavaja u novim sportovima i klubovima, odlučuju što im se čini dobro, a zatim mijenjaju mišljenje sljedeće sezone. Shvate tko su i tko žele biti. 

Oni dobro znaju da svatko raste na različite načine i različitim tempom. I ja rastem. Spremna sam učiti o stvarima koje prije ne bih smatrala zanimljivima kako bih mogla provoditi vrijeme sa svojom djecom. Imam više strpljenja nego kad sam bila mlađa. Također sam fleksibilnija s obzirom na životne potrebe koje se stalno mijenjaju.

Istražuj i isprobavaj nove stvari

Andre Gide je rekao: "Čovjek ne može otkriti nove oceane ako nema hrabrosti da izgubi pogled na obalu". Djeca se ne boje isprobati sport koji nikad prije nisu igrala; skakat će na trampolinu, zaroniti u more i spustiti se niz padinu u skijama čak i ako to nikada prije nisu radila.

Nažalost, kada odrastemo, počnemo se bojati nepoznatog, ne istražujemo, ne isprobavamo. Radije ostajemo u udobnosti vlastite zone komfora i rijetko iz nje izlazimo. No, moja su me djeca naučila da kada se upustimo u avanturu i zaboravimo na strah, ponovno se osjećamo živima i ponovno se budi naš duh. Naučila su me da uvijek trebam njegovati razigran, neustrašiv duh i dijete u sebi!

mama sin majka Možda te zanima... Predivno mamino pismo otkriva u čemu je tajna veze majke i sina Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.