Roditelji Sretna mama 24. ožujka 2015.

Sedam savjeta za mame koje žele pokrenuti vlastiti posao

posao mama
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sa Sanjom Ajdinovski, organizatoricom sajma 'Mama poduzetnica', razgovarali smo o najčešćim razlozima zbog kojih se mame odlučuju na pokretanje samostalnog posla, mogućnostima koje za to imaju u Hrvatskoj te preprekama na koje trebaju biti spremne

Na sajmu 'Mama poduzetnica' koji se održava od 26. do 29. ožujka 2015. u zagrebačkom Arena Centru, dvadesetak mama poduzetnica predstavit će i prodavati svoje proizvode, a 26. i 27. ožujka od 10-14 sati kroz predavanja raznih stručnjaka svi zainteresirani moći će saznati kako pokrenuti vlastiti posao.

Sanja Ajdinovski | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Mi smo razgovarali s organizatoricom sajma, mamom koja je i sama nedavno pokrenula vlastiti posao. Sanja Ajdinovski direktorica je i suvlasnica tvrtke Outbox, specijalizirane za promociju i organizaciju koncerata, izložbi i drugih evenata. Tvrtku je krajem 2013. godine osnovala s Ivanom Bokulić Rajić, s kojom je ranije radila u najvećoj agenciji za organizaciju i promociju koncerata, a na taj pothvat odlučile su se kad su, kao i mnoge druge majke, nakon porodiljnog ostale bez posla.

Razlozi za 'osamostavljivanje'

"Osnovni razlog zbog kojeg smo se odlučile na pokretanje vlastitog posla je činjenica da imamo puno iskustva te da nemamo što izgubiti. Naravno da je i jedan od razloga financijska samostalnost, što je ujedno i velika obveza i svojevrstan rizik, ali i oslobođenje. Ono što je vjerojatno najvažnije svim majkama je radno vrijeme –  ono mora biti fleksibilno, jer se tako najbolje mogu uskladiti poslovne i obiteljske obveze, a to se najbolje postiže pokretanjem vlastitog posla", kaže Sanja.

Dodaje kako je cilj sajma osvijestiti javnost da i majke mogu biti uspješne poduzetnice, jer često žene, kad ostanu u drugom stanju, ostaju i bez posla. "To je, naravno, dijelom odraz ekonomske situacije u zemlji, no ima tu i drugih razloga poput mišljenja da mame ne mogu dati 100 posto od sebe u poslu, da će izbivati zbog čestih bolovanja i slično. Žene se u Hrvatskoj puno teže odluče na poduzetništvo, dok je to vani rastući trend upravo među majkama, jer im najbolje odgovara samostalni rad. Zanimljivo je i to da žene najčešće svoj hobi pretvaraju u posao, pa su i na našem sajmu mahom sve mame kreativke", objašnjava Sanja.

sajam | Author: Promo Foto: Promo

Ona smatra da mame o samostalnom poslu počnu razmišljati za vrijeme porodiljnog dopusta, odnosno onog trenutka kada shvate da se moraju vratiti na posao koji im ne odgovara radi radnog vremena, plaće ili nekog drugog razloga, ili kad ostanu bez posla. 

Savjeti za buduće poduzetnice

"Što se tiče broja žena poduzetnica, Hrvatska je u velikom zaostatku naspram drugih zemalja EU, ali baš zato postoje poticaji za žene poduzetnice, dodatni bodovi pri Poduzetničkom impulsu ako ste žena, niže kamate na kredit i tako dalje. Država i institucije pokušavaju na ove načine podržati samozapošljavanje i poduzetnički duh među ženama", kaže Sanja Ajdinkovski koja je za nas izdvojila sedam stvari koje bi svaka mama koja razmišlja o pokretanju vlastitog posla trebala znati:

1. Prvenstveno trebate imati jasnu ideju i cilj. Ako to nemate, nemojte se upuštati u posao dok to ne razradite. 

2. Zatim trebate analizirati tržište i konkurentnost, da bi potvrdili ima li vaša usluga ili proizvod kupce na ciljnom tržištu. 

3. Biti sam svoj šef odnosno šefica sa sobom nosi niz privilegija, ali i odgovornosti. Svakako je privilegija što radite ono što volite, imate radno vrijeme koje možete prilagoditi svojim potrebama i imate financijsku neovisnost. No, velika je odgovornost na vama u rastu i održavanju vašeg posla, osobito ako zapošljavate nekoga. Kažu da je poduzetnik svatko tko može zaposliti sebe i isplaćivati si plaću, a onaj koji može zaposliti još nekoga je uspješan poduzetnik

4. Najbolje je potražiti način financiranja u institucijama, jer ako posudite od bogate tete, ostajete vječni dužnik. Danas postoje razni oblici sufinanciranja, nepovratnih sredstava i sredstava za samozapošljavanje. No financijski plan mora biti razrađen u detalje i pokriti i onaj period dok se posao uhodava, odnosno dok nema prihoda. Sve o financiranju i pokretanju posla može se saznati na predavanjima 26. i 27. 3. u Arena Centru. 

5. Trebat će vam hrabrosti – poduzetništvo nije lako, dolaze dobri i loši periodi i važno je ne posustati nakon prvog, drugog ili trećeg kamena spoticaja. 

6. Organizacija – dobra organizacija je 50 posto posla.

7. Ljudi često imaju krive motive za pokretanje posla, npr. ne žele imati šefa. Nažalost, ako pokrenete svoj posao imat ćete šefa sa sobom 24 sata dnevno. Ujedno, biti poduzetnica znači i da imate radno vrijeme koje možete prilagoditi svojim potrebama, ali isto tako znači da ćete možda propustiti koji godišnji, biti odgovorni za sve u svojoj firmi i vikendima odgovarati na mailove. 

No, s obzirom da mame mogu sve, zašto ne bi postale i poduzetnice?!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.