Roditelji Sretna mama 09. svibnja 2014.

Najveće roditeljske dileme

roditelji, dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Biti roditelj je predivno, ali ponekad i u isto vrijeme – teško, zahtjevno i stresno. Sve to može iznjedriti mnoge izmiješane osjećaje. Predavanje Tomislava Kuljiša 'Najveće roditeljske dileme i zablude' pomoći će vam da sagledate svijet dječjim očima

Nakon što ste tijekom trudnoće pažljivo iščitavali svu roditeljsku literaturu, slušali sve dobronamjerne savjete i iskustva, išli na roditeljske tečajeve, zastajkivali na svakom članku u novinama o roditeljima i/ili bebama, napokon ste dočekali da vidite lice svog djeteta i ponosno dođete s njim kući, idilično sanjareći o tome kako ćete vi biti savršeni roditelji savršenog djeteta! Međutim, čini vam se da je stvarnost, čak i nakon svih priprema, nešto drugačija i da vas preplavljuju neki sasvim novi osjećaji, iskustva i čuvstva?

Ne brinite se, niste sami i niste jedini. Biti roditelj je predivno, ali ponekad i u isto vrijeme – teško, zahtjevno i stresno. Sve to može iznjedriti mnoge drugačije, izmiješane osjećaje. Novi se roditelji rođenjem svog malog klupka sreće nađu u nebrojenim novim situacijama, na koje ne znaju reagirati. Kada vaše kućanstvo s dva naraste na veći broj – stvari se mijenjaju. Roditelji ostanu iznenađeni osjećajima koji se počnu pojavljivati u njima, imaju osjećaj da ne poznaju svoje dijete, da se odnos među njima mijenja, da ne znaju što sve mogu očekivati, a u isto vrijeme strahuju od toga da ne razmaze dijete, primjenjujući svakojake savjete koje su čuli od prijatelja, rodbine i svojih roditelja. Odgovore na roditeljske sumnje, probleme i pitanja, svi zainteresirani roditelji i oni koji rade s djecom mogu dobiti na predavanju Tomislava Kuljiša "Najveće roditeljske dileme i zablude", 14. svibnja 2014. godine u 18 sati, u Centru Prirodno roditeljstvo, na adresi Slavonska avenija 3 u Zagrebu.

Pritisak da budemo savršeni roditelji

Mnogi su roditelji, zbog nedostatka sna, podložniji utjecaju stresa i teže kontroliraju emocije te da im je smanjena mogućnost racionalnog razmišljanja i procjenjivanja. Roditelji se odjednom nađu u čudnovatim prepirkama koje nikada prije nisu iskusili. Raspravlja se oko toga što očevi bebi vrijeme posvećuju tako da je nakon radnog dana stave u krilo, dok gledaju televiziju, provjeravaju poruke ili mailove; često se izvikuju rečenice “Ti to jednostavno ne razumiješ!”, “Jednostavno mi treba odmora!”, “Ja to radim ovako!”.  Kad svemu tome pridodamo i najnovija istraživanja Sare Waters, objavljena u časopisu Psychological Science, da djeca upijaju majčin stres, i da se raspoloženja majke reflektiraju na njih, roditelji se nađu pod ogromnim pritiskom da budu sretni i savršeni roditelji. Uz sve to, muče ih strahovi da ne pogriješe s djetetom, zašto ne želi jesti, do kada treba dojiti, da li treba spavati odvojeno ili ne; frustracije se nakupljaju, osjećaju se nemoćni i nesigurni.

Određena ponašanja djeteta ostavljaju ih zbunjenima, a mnoge kontradiktorne knjige o odgoju samo još više pojačavaju konfuziju i osjećaj bespomoćnosti. Iako današnji roditelji imaju suvremene i zdrave ideje o roditeljstvu i što žele svom djetetu, problem je što u svom odgojiteljskom repertoaru i dalje imaju zastarjele metode i tehnike, koje stvaraju djecu poslušnike ili buntovnike. Takvoj djeci manjkat će osjećaja osobne vrijednosti, razvit će mehanizam potiskivanja kao način nošenja s emocijama, stupanj emocionalne nezrelosti bit će visok.

Rani period ključan za razvoj djeteta

Nove spoznaje nam sve jasnije ukazuju koliko je upravo rani period ključan za razvoj djeteta u zdravu, sretnu i sigurnu osobu te nam daju vrlo logične smjernice kako se odnositi s djetetom pogotovo u kritičnim situacijama. Većina roditelja u kritičnim situacijama s djetetom osjeća unutarnji konflikt između onoga što su im rekli da trebaju raditi u tim situacijama i onoga što osjećaju u sebi da je ispravno.

Neki roditelji i dalje misle da bi dijete što prije trebalo potaknuti da se osamostali kako se ne bi previse vezalo za roditelja i razmazilo; da ga treba rano naučiti da spava samo, jer je to jedini način da se svi naspavaju; da ga ne treba previše nositi na rukama da se ne navikne i da ga treba rano odviknuti od Neću kako ne bi imali cijeli život probleme s tim. Važna informacija koja se sve češće čuje o tome da su prve godine najvažnije ostavlja kod roditelja često osjećaj još veće nelagode i pritiska, jer ne uspijevaju shvatiti zašto su te prve toliko važne i, ako doista jesu, što ako su do sada griješili. Istina je da je za roditelje iznimno bitno da se što prije upoznaju s činjenicama o roditeljstvu u prvim djetetovim godinama, jer će im tako kasnije biti lakše, a u razvoju djeteta osjetit će se značajni pomaci. Predavanje koje će pomoći "velikima" da sagledaju svijet dječjim očima ujedno je i uvod u cjeloviti program o ranom razvoju Roditeljstvo 0-6, kroz koji se dobiva cjelovita slika o djetetovom razvoju i roditeljskoj ulozi u tome. Za predavanje se potrebno prijaviti preko prijavnice na web stranici Centra Prirodno roditeljstvo.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.