Roditelji Sretna mama 17. ožujka 2016.

'Majčinski osjećaj nije mi odmah 'kliknuo''

viktorija jandrecic
Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama Viktorija kaže da joj je prvih mjesec dana bilo zaista teško, nikako nije 'kliknuo' majčinski osjećaj. Onda je odlučila da će slušati samo svoju bebu. A Nika je htjela biti u stalnom kontaktu s njom pa ju je počela nositi u nosiljci

"Prvi put sam postala majka i nije krenulo baš kako sam očekivala", priznaje 32-godišnja Viktorija Jandrečić. Njena kći Nika sad ima godinu i deset mjeseci i žive s tatom i suprugom Danilom D'Aversom u talijanskom gradiću Miglianico. Tijekom trudnoće dosta se informirala, ali nedovoljno o postporođajnom periodu. Kaže da je porod prošao super i imala je odličnu bolničku ekipu, ali je nekako krenulo krivo odmah poslije toga.

'Prvih mjesec dana bilo mi je najteže'

viktorija jandrecic | Author: Privatni album Foto: Privatni album

"Svi su nam savjetovali kako da postupamo s bebom: nemojte ju previše držati u naručju da se ne navikne, nemojte odmah skakati čim zaplače, nemojte spavati s njom. Sve se svodilo na to da trebamo držati Niku daleko od nas kako je ne bi razmazili", priča mlada mama. Viktorija priznaje da joj je prvih mjesec dana bilo zaista teško, nikako nije "kliknuo“ majčinski osjećaj. Onda je odlučila da neće više slušati nikog osim svoje bebe. A Nika je htjela biti u stalnom kontaktu s njom. 

Okončana stara debata: razmaziš li ako maziš?

'Odlučila sam slušati samo Niku i sebe'

"Kako je vrijeme prolazilo, ja sam se sve više osjećala majkom, blizina moje djevojčice mi je pomogla u tome." Nika nikad nije voljela kolica, čak ni raznorazne ležaljke koje se ljuljaju i sviraju. Gdje god bi ju polegli, plakala je. Kad je Nika navršila četiri mjeseca, Viktorija je otkrila svijet nošenja djece.

'Obožavam nosiljke jer beba je uvijek uz mene, a ruke su mi slobodne'

Prva nosiljka bila joj je mei tai, mekana četvrtasta ploča od tkanine koja se veže na leđima i oko struka. Prvih par pokušaja

viktorija jandrecic | Author: Privatni album Foto: Privatni album

nošenja rezultirali su plačem, dok se Viktorija nije opustila i samim time je i Nika bila mirnija. "U nosiljkama ju dojim, u njima zaspe, velika su nam pomoć kada se loše osjeća, ima temperaturu ili jednostavno želi biti blizu mene. Ona je napokon zadovoljna, a meni je to ostavilo slobodne ruke za sve ostalo", kaže mama.

7 stvari na koje morate paziti kad kupujete nosiljku za bebu

Kako je Nika rasla, počeli su koristiti jednostavniju nosiljku, tj.  marame s prstenovima (ring sling). Tako je i došla na ideju kako bi ih sama mogla šivati i prodavati. Nosiljke Cucù Ring Slings nastale su iz Viktorijine želje za hobijem i širenjem svijesti o dobrobitima nošenja djece. "Samo ime je Nikina najdraža igra kad je u nosiljci: sakrije se ispod tkanine pa na moj 'kuku' izviri i tako milijun puta", objasnila je Viktorija.  Izrađuje ih sama, od odabira tkanine do šivanja. 

'U Italiji je nošenje djece novost'

Do sad ih je napravila tridesetak i sve klijentice su joj zadovoljne mame, jer su pronašle način kako zadovoljiti potrebe svoje djece i potrebe današnjeg užurbanog načina života.

"Na jugu Italije, gdje živimo, nošenje djece je još uvijek novost. Često me pitaju jesam li to donijela iz Hrvatske", kaže simpatična Samoborka nastavljajući da suprotno mišljenjima ljudi, kojima je nošenje nepoznanica, kako njeno dijete neće hodati, družiti se ili će biti razmaženo, može samo reći da je moja Nika jako zadovoljno i druželjubivo dijete koje trči na sve strane

Mali vodič kroz nosiljke

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.