Roditelji Sretna mama 18. svibnja 2022.

Dadilja: Gdje i kako je pronaći i koliko će vas koštati?

Dadilja
Foto: Shutterstock ; Kako pronaći dadilju
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pronalazak dadilje zna biti izazovan zadatak za cijelu obitelj, a pogotovo ako to radite prvi put. U nastavku donosimo provjerene informacije gdje tražiti i pronaći super dadilju za svoje dijete, i koliko ćete sve to platiti...

Uskoro se vraćate na posao, dijete ne želite ili nije dobilo mjesto u vrtiću, a nemate ili ne želite tražiti pomoć od baka i djedova, vjerojatno ste počeli razmišljati o angažiranju dadilje. Pronalaženje kvalificirane dadilje zahtijeva vrijeme i trud. Ali vaša nagrada je to što znate da je vaše dijete u sposobnim rukama. 

Dadilje su osobe koje su školovane za posao čuvanja djece kao privatne osobe ili u sklopu obrta ili agencije za čuvanje djece. Prije nego se bacite u potragu, trebate odlučiti kakvu vrstu usluge tražite. Trebate li samo povremeno čuvanje djeteta na nekoliko sati, poludnevno ili cjelodnevno čuvanje. Vodite računa o tome da osoba koju odaberete postaje dio vaše obitelji, čak i kad je riječ o povremenom angažmanu. Osoba je to kojoj ćete povjeriti svoje dijete, ali i svoj dom i privatnost.

12 stvari na koje trebaš paziti kad uzimaš dadilju

Što je Dadilje.info?

Dadilje.info je idealno mjesto za pronalaženje dadilja. To je zajednica u kojoj se obitelji i pomoćnici mogu međusobno pronaći i najveći su te vrste u Hrvatskoj! Na Dadilje.info pronaći ćete pomoćnice na temelju vaših potreba - dadilje na duži vremenski rok, dadilje koje rade po satu za one prilike kada se djeca razbole ili samo za one trenutke kada želite malo vremena za sebe. 

dadilja | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Čuvanje djece, cijena

Čuvanje djece  - cijena

Cijena rada dadilje ovisi o nekoliko faktora – lokaciji, radnom vremenu, opsegu poslova uključenih u čuvanje djece, kvalifikacijama i iskustvu dadilje. Cijena po satu kreće se od minimalno 20 kuna ili 1500 kuna mjesečno no može narasti i do 50 kuna po satu, ovisno o prethodno navedenim uvjetima. Na području Zagreba cijena čuvanja po satu je nešto viša u odnosu na manja mjesta i kreće se, u prosjeku, od 30 kuna po satu ili 3000 do 4000 kuna za puno radno vrijeme, što znači za pet radnih dana u tjednu po 8 sati rada. Dadilja koja uz poslove čuvanja djece vodi i brigu o kućanstvu može očekivati veću plaću od dadilje koja samo brine o djeci. 

Obrti za čuvanje djece

Obrti za čuvanje djece su oblici čuvanja djece koji su nastali iz potrebe da dadilje svoj rad usklade sa zakonskim normama. Naime, 2013. godine donesen je Zakon o dadiljama prema kojem "tete čuvalice“ moraju imati registriranu djelatnost.

Način na koji je organizirano čuvanje djece u obrtu za čuvanje djece se razlikuje od obrta do obrta. Odvija se u prostoru dadilje – njenom domu ili nekom drugom prostoru koji zadovoljava sve uvjete za otvaranje ovakve vrste obrta. Neki obrti za čuvanje djece nude program vrlo sličan gradskim i privatnim vrtićima, osim čuvanja i prehrane tu je zastupljena i odgojno-obrazovna komponenta.  U obrtima za čuvanje djece ako dadilja adi sama tada istovremeno može skrbiti o najviše 6 djece, a ako zapošljava drugu dadilju maksimalni broj djece je 12. Dvanaest je ujedno i maksimalni broj istovremeno prisutne djece koji je Zakonom dozvoljen za ovu djelatnost bez obzira ako dadilja ima veću kvadraturu od propisane.

Obrt za čuvanje djece | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Obrt za čuvanje djece

Za čuvanje djece u obrtima ne postoji fiksna cijena. Ona se razlikuje od mjesta do mjesta. Iznos koji ćete platiti za čuvanje djeteta u obrtu može biti puno manji ukoliko obrt za koji ste zainteresirani subvencionira grad ili županija. U slučaju da želite povremeno koristiti uslugu čuvanja djeteta, čuvanje ćete većini slučajeva platiti po satu, od minimalnih 20 kuna po satu.

Dadilje i same formiraju svoju cijenu sukladno svojim troškovima. Cijena se može razlikovati od obrta do obrta ovisno o kvalifikacijama dadilje i metodama rada dadilja, npr. pojedini obrti koriste Waldorfsku ili Montessori metodu rada s djecom za čiju primjenu je potrebno imati dodatne kvalifikacije. Mnogi obrti nude i ekstra sadržaje i kraće programe za djecu od 3 godine na dalje kao što su strani jezik ili sportske radionice. 

Informacije o obrtima za čuvanje djece možete potražiti i na Dadilje.info ili Čuvalica.hr .

Agencija za dadilje

Agencija za dadilje | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ;: Agencija za dadilje

Na našem tržištu postoji i agencija koja je u potpunosti specijalizirana za pomoć pri organizaciji čuvanja i brige o djeci. 

Pretraživanjem internetske stranice Babysitter.hr možete pročitati upute kako pronaći idealnu dadilju, pretražiti profile dadilja, upoznati dadilje, pročitati iskustva roditelja, dadilja i odgajatelja ili jednostavno samo kontaktirati agenciju i uz njihovu pomoć pronaći najbolju "tetu čuvalicu“.

Usluga agencije nije besplatna pa ćete na tržišnu cijenu usluge privatnog čuvanja djeteta platiti i agencijsku naknadu za godišnje usluge. Iznos naknade ovisi o tipu usluge i potrebama za dadiljom, može se plaćati jednokratno, polugodišnje ili godišnje, a iznos naknade se kreće od 500 do 4000 kuna.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.