Roditelji 25. studenoga 2021.

Recimo STOP nasilju nad ženama!

Foto: Shutterstock ;Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama se obilježava 25. studenog u cilju podizanja svijesti o ovom velikom problemu.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Važno je zaustaviti ignoriranje i umanjivanje nasilja nad ženama, a posebice tretiranje nasilja kao privatnog problema žena žrtava nasilja.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama se obilježava 25. studenog u cilju podizanja svijesti o ovom velikom problemu. Postoje razni oblici nasilja nad ženama, uključujući tjelesno, psihičko, spolno i ekonomsko nasilje. Procjenjuje se da svaka treća žena u svijetu trpi neki oblik nasilja i to najčešće od osobe iz svoje najbliže okoline, najčešće partnera. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 38 % ubojstava žena su počinili njihovi partneri, prenosi HZJZ.  

Iako predstavljaju više od polovice svjetske populacije, žene diljem svijeta još su uvijek u opasnosti da budu ubijene i izložene nasilju, zastrašivanju i uznemiravanju – jednostavno zbog činjenice da su - žene.  Nasilje nad ženama rezultat je intersekcijskih oblika društvene, političke, ekonomske, rasne i kulturne diskriminacije koja se svakodnevno provodi nad ženama i djevojkama diljem svijeta.

Posebno zabrinjava činjenica da, ne samo da su žene i djevojke i dalje izložene višestrukim manifestacijama nasilja, već su se i prostori u kojima se to nasilje događa umnožili. Nigdje to nije očitije nego unutar online prostora, uključujući društvene mreže. Ali ljudska prava su univerzalna i, kao takva, postoji samo jedan oblik ljudskih prava koji štiti prava žena i djevojaka izvan mreže, kao i online i koji zahtijeva nultu stopu toleranciju za nasilje nad ženama i djevojkama u digitalnom prostoru. 

Nasilje nad ženama je prepoznato kao globalni javnozdravstveni problem te se o njemu posljednjih godina provode brojna istraživanja, a značajni napori se ulažu i u prevenciju. Obilježavanjem 25. studenoga u svijetu se nastoji podići svijest i senzibilizirati javnost na ovaj problem kao oblik neprihvatljivog društvenog ponašanja.  

Žene i djevojke diljem svijeta moraju biti saslušane; njihovi glasovi ne bi trebali biti utišani, a njihova iskustva ne smiju proći nezapaženo.  Ženska prava su ljudska prava. Aktiviranje žena i djevojaka na sudjelovanje u svim procesima koji utječu na njihova prava i živote treba promicati i štititi pod svaku cijenu.

Države bi trebale osigurati i stvoriti poticajno okruženje za žene da ostvaruju svoje temeljne slobode izražavanja, udruživanja, mirnog okupljanja i sudjelovanja u javnosti bez zastrašivanja i napada. To jest, i treba biti, javna politika i prioritet politika ljudskih prava u cijelom svijetu. Neće biti kraja nasilja nad ženama i djevojkama sve dok ne prepoznamo i zaštitimo dostojanstvo, prava i sigurnost žena i djevojaka svugdje i u svakom trenutku!

O problemu nasilja nad ženama treba javno govoriti, a društvo i institucije koje se bave ovim problemom treba potaknuti na međusobnu bolju suradnju i aktivnosti da bi svima osigurali život bez nasilja i diskriminacije. Ženama koje dožive neki oblik nasilja se savjetuje da potraže pomoć, jer postoje organizirane službe koje će im pružiti pomoć i zaštitu. I zapamtite, niste same! ♡  | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.