Roditelji 15. travnja 2022.

Okus djetinjstva: Uskrsne pletenice s pisanicama

Foto: Ena Kokanović Nagy Obavezno isprobaj recept za uskršnje pletenice s pisanicama...
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Isprobaj tradicionalan recept za uskršnje pletenice s pisanicama i iznenadi mališane prekrasnim poklonom za Uskrs

Uskršnje pletenice tradicionalan su poklon diljem Hrvatske. Obično ih se dariva djeci. Ena Kokanović Nagy, gastro blogerica i kolumnistica portala missGastro donosi ti recept za dekorativne i ukusne uskršnje pletenice s pisanicama.

"Od djetinjstva me za Uskrs vežu uspomene na ta posebna, mirisna peciva koja su ukrašena bojanim ili običnim kuhanim jajetom. Svatko bi dobio svoje pecivo koje bi odabrao po omiljenoj boji jaja, i nestrpljivo čekao uskršnji doručak!", ispričala nam je Ena te objasnila kako izgleda tradicionalan uskršnji doručak u Slavoniji. 

"Osim ovih peciva, na našem slavonskom stolu, za uskršnji doručak bi se našle i, naravno, slavonske delicije. Rodom sam iz malog slavonskog sela – Gundinaca. Tu sam odrasla okružena običajima i najljepšim slavonskim mirisima. Tradicionalno se uoči Uskrsa nosi „svetenje“. Svetenje je košara u kojoj se nalaze namirnice koje će se objedovati za uskršnji doručak. Tu je obavezno kuhana šunka, sol, kuhana jaja, mladi luk, kulin ili kulinača, uskršnji kruh i ova peciva. U principu, sve što želite objedovati stavi se u košaru! Košara je ukrašena najljepšim ručnim radom, a kako dobro miriši – to možete samo zamisliti".

Ako ovog Uskrsa svoje mališane želiš iznenaditi tradicionalnim i ukusnim znakom pažnje, u nastavku ti donosimo recept za pletenice s pisanicama. 

 | Author: Ena Kokanović Nagy Foto: Ena Kokanović Nagy

Recept - Uskršnja pletenica s pisanicama

Sastojci:

Za četiri peciva:

  • 350 g glatkog brašna
  • 1,5 žličica suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 1,5 žličica soli
  • 2 žlice svinjske masti
  • 200 ml toplog mlijeka
  • 1 jaje
  • 4 obojena kuhana jaja
  • 1 jaje razmućeno za premazivanje

Priprema:

  1. Brašnu dodaj suhi kvasac, šećer i sol te promiješaj. Dodaj mlijeko i jaje. Rukama promiješaj i dodaj jaje. Mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto. Pokrij tijesto krpom i ostavi ga na toplom dok se ne udvostruči. Minimalno 1 sat!
  2. Dok se tijesto diže, skuhaj i oboji jaja.
  3. Tijesto podijeli na četiri jednaka djela. Svaki dio podijeli na tri dijela. Svaki taj dio valjajte u špagu duljine 20-ak cm. Od tri špage ispleti pletenicu i spoji ju u vjenčić. Ponovi s ostala tri komada tijesta.
  4. Vjenčiće posloži u posudu za pečenje koju si obložila papirom za pečenje.  Pažljivo u sredinu smjesti obojeno, kuhano jaje. Pokrij vjenčiće krpom i ostavi još 1 sat na toplom, da se dižu.
  5. Prije pečenja premaži razmućenim jajetom samo pazi da ne premažeš jaje kako ono ne bi potamnilo.
  6. Peci na 180 stupnjeva 30 minuta. 

Sretan Uskrs! 

Bojanje pisanica Možda te zanima... Uskrs je pred vratima: Kako prirodno obojati jaja? Vrtić Možda te zanima... Ovog Uskrsa pripremi slatki kruh kod kuće, a najdraži par ruku će ti sigurno pomoći Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.