Roditelji Kolumne roditelja 26. kolovoza 2013.

Biste li potpisali ovakav ugovor s djetetom?

obitelj, ruke
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako stoji teza da smo na ovaj svijet došli kao materijalizirana duša koja treba proći svoj odabrani put i proživjeti određene životne poduke, od roditelja tada trebamo da nas nauče kako funkcionirati na ovome svijetu

Nedavno sam pročitala članak koji govori o tome kako mi, roditelji sa svojom djecom, prilikom njihova dolaska na svijet, u duhovnom smislu zapravo sklapamo sporazum. Ako stoji teza da smo na ovaj svijet došli kao materijalizirana duša koja treba proći svoj odabrani put i proživjeti određene životne poduke, od roditelja tada trebamo da nas nauče kako funkcionirati na ovome svijetu. Nasuprot, djeca na svijet donose sa sobom nedužnost, veselje koje je srž ljudskog bića, bezuvjetnu ljubav i uče nas kako ponovno obgrliti život i gledati svijet velikim očima.

Parafraziram ideju, na moj način. Voljela bih ispregovarati još i to da se roditelju omogući miran san, i kad su mali i kad su tinejdžeri, ali znam da je to neodrživa klauzula. Kako sam pravnik, evo ugovora. Biste li potpisali?

RODITELJ i DIJETE, kao ugovorne strane,

Danom rođenja djeteta, sklapaju ovaj

                                                 U G O V O R

                                                          I.

Roditelj se obvezuje brižno skrbiti za dijete, zadovoljenjem njegovih primarnih potreba za dovoljno sna, hrane, čiste odjeće, toplog zaklona, održavanja higijene, čuvati fizički integritet djeteta.

Obvezuje se da će dijete neograničeno voljeti, maziti i paziti od opasnosti. Naučit će dijete stvarnim (a ne tvarnim) strahovima te kako da bude oprezno u vanjskome svijetu i naspram svoje životne okoline. Učiti će ga da je dio prirode, a ne iznad nje.

Obvezuje se dijete naučiti kako slušati potrebe svog tijela i kako s ljubavlju skrbiti o svom tijelu.

                                                          II.

Roditelj se obvezuje usaditi u dijete optimalnu razinu stida kako bi ono moglo funkcionirati kao dio društva.

                                                         III.

Roditelj se obvezuje dopustiti djetetu da bude ono što jest. Pristaje da će entuzijazam djeteta samo pozitivno usmjeravati, a ne gušiti ga. Neće sputavati djetetovu samostalnost.

Djetetovom biću roditelj će pružiti razumijevanje, potporu i priznanje koje mu je potrebno da ostane čisto i snažno.

Neće u djetetu usaditi osjećaj kolektivnog grijeha ili krivnje, već će ga naučiti da je sve izbor, a pogreške su tu da se na njima uči.

                                                         IV.

Roditelj se obvezuje biti dosljedan, djetetu pružiti primjer kako efektivno živjeti u ovome svijetu. Obvezuje se pažnjom dobrog roditelja paziti na svoja djela, svojem stavu prema drugima kako i sebi podjednako.

                                                         V.

Dijete zauzvrat roditelju pruža prštavu energiju visoke frekvencije, bezuvjetnu ljubav, mnoštvo dječjih smiješaka, zagrljaja, duhovnog vodstva k čistoći duha, iskrenosti, spontanosti, podsjećanju na common sense, oslobađanju od negativnog ega.

                                                         VI.

Dijete, nadalje, roditelju pruža uvid kako živjeti kreativno i uči ga biti u trenutku.

                                                         VII.

Ugovor se sklapa na neodređeno vrijeme. Raskid ugovora nije moguć.

                                                         VIII.

Ugovorne strane u znak pristanka utiskuju svoj duhovni trag primanjem djeteta u prvi zagrljaj roditelja.

Ma vidi tada to malo lice, te male okice, male prstiće, znaš da si (ob)vezan doživotno!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.