08. studenoga 2013.

Koncert i vaterpolo utakmica za male dijabetičare

kap za slatke
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na konferenciji za novinare koju je moderirala Mirela Holy predstavljena je humanitarna akcija 'Kap za slatke' koja za cilj ima prikupiti sredstava za kupnju 30 inzulinskih pumpi za djecu dijabetičare koje će se donirati referentnim centrima u Hrvatskoj

Humanitarna akcija 'Kap za slatke' predstavljena je ovog tjedna na konferenciji za medije koju je moderirala Mirela Holy, a razloge pokretanja i tijek humanitarne akcije prezentirali su Antun Paulin i dr. stom. Snježana Prgomet Andrlić te proslavljeni vaterpolist Dubravko Šimenc.

Cilj akcije je pomoći djeci dijabetičarima i to prikupljanjem sredstava za kupnju 30 inzulinskih pumpi koje će se donirati referentnim centrima u Hrvatskoj. 

U Hrvatskoj trenutačno 300.000 ljudi ima dijagnosticiran dijabetes, od čega je gotovo 1000 djece i njihov broj neprestano raste. Dijabetes tip 1 je najučestaliji oblik dijabetesa koji se javlja kod djece: od 90 do 95 posto djece s dijagnozom dijabetesa ima dijabetes ovog tipa. Dijabetes bitno utječe na kvalitetu života djece, zahtijeva kontinuiranu samokontrolu u prehrani i tjelesnim aktivnostima te maksimalan angažman obitelji i okoline.

Inzulinska pumpa iznimno je pogodna za djecu jer omogućuje ležerniji način života, kvalitetnije izvršavanje školskih obveza i provođenje slobodnog vremena. Djeca nisu samostalna i ne mogu prepoznati na vrijeme komplikacije u razvoju bolesti. Terapija inzulinskom pumpom značajno smanjuje mogućnost opasnog opadanja razine glukoze u krvi odjednom, što je samo jedna od pojava koju djeca teško mogu prepoznati i reagirati na vrijeme. U Hrvatskoj postoje četiri glavna centra koja imaju odjel dijabetologije - pedijatrije i koji koriste inzulinske pumpe. Pumpe kupljene prikupljenim sredstvima donirat će se isključivo u dogovoru i prema načelima tih medicinskih ustanova i po preporuci dijabetologa.

Humanitarna akcija 'Kap za slatke' sastoji se od dva dijela:

  • vaterpolo utakmice koja će se odigrati 14. 11. 2013. u 18 sati u Zimskom plivalištu "Mladost" u kojoj sudjeluju eminentna imena hrvatskog sporta i estrade kao što su Dubravko Šimenc, Tino Vegar, Ratko Štritof, Perica Bukić, Miki Damjanić, Goran karan, Damir Markovina, Leon Lučev, Darko Janeš i drugi.
  • velikog koncerta koji će se održati 14. 11. 2013. u 20 sati u Ledenoj dvorani zagrebačkog Doma sportova. Na koncertu će nastupiti Novi fosili, Maja Šuput, Gazde, Goran Karan, Neki to vole vruće, Boris Novković i drugi...

Građani također mogu uplatiti novčana sredstva na račun humanitarne akcije 'Kap za slatke' koji glasi: HR53 2402006 1500030936 ili nazvati humanitarni broj telefona za prikupljanje sredstava za kupnju inzulinskih pumpica: 060 / 80 85 te tako donirati 3,75 kuna po pozivu s fiksnog telefona, odnosno 5,05 kuna ako zovu s mobitela.

Humanitarna akcija 'Kap za slatke' održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića i pod pokroviteljstvom grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.