Trudnoća i majčinstvo uz autoimune bolesti

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar zrakasunca2

    zrakasunca2

    Broj poruka: 69

    Prijavi adminu

    Drage mame i oni ostali!

    Pišite ako ste imali navedena iskustva!

    Ja bolujem od reumatoidnog artritisa, već sam prije trudnoće imala neke netipične simptome, ali mi je bolest dijagnosticirana tek po porodu.
    Prošla sam vrlo teško razdoblje i u trudnoći zbog bolova, tek sam povremeno pila paracetamol i sl.
    Dojila sam dva mjeseca, djelomično već uz nadohranu, a onda sam grabala sve analgetike koji su mi došli pod ruku.
    Žao mi je što doba porodiljnog dopusta nisam doživjela kako sam željela jer mi je dugo trebalo da se postavim na noge od zakočenosti i bolova pa smo se svi podjednako brinuli za mog sina, ponajviše muž, svekrva i moji roditelji.
    I sad sam na mučnim terapijama, borim se, sin ima dvije godine pa je lakše…
    Među ostalim, pijem i metotreksat tako da ne smijem zatrudniti, teoretski bi voljela imati još jedno dijete (imam 34 godine), ali se uz sve ni ne nadam.
    Bilo bi mi drago kad bi osobe sa sličnim pričama napisale koju riječ, kako su zatrudnile, podnijele trudnoću, kako je bilo poslije odgajati dijete, da li bi htjeli još djece…
    Oko mene je sve više mladih žena koje su se obrazovale, došle do tridesete, udale se i onda razbolile od neke autoimune bolesti baš kada bi trebale stvarati novi život (neke, naravno, i ranije), osim od RA kao ja, i od multiple skleroze, SLE-a, ankilozantnog spondilitisa i sl.
    Sve navedene bolesti su kronične, terapija je teška i puna nuspojava, a tjelesno stanje, uh, svakojako.

    Hvala unaprijed, pusa!

  • Avatar idana

    idana

    Broj poruka: 5

    Prijavi adminu

    Lijep pozdrav,
    Ne znam mogu li ti direktno pomoći, ali ja imam ulcerozni kolitis i isto je autoimuna bolest. Dok sam ležala u bolnici bila je jedna žena sa tvojom dijagnozom i znam da su joj dali biološku inekciju koja je skupa i ta žena je nakon dvije godine ( ostale smo u  kontaktu) trudna, treba da se porodi krajem aprila. Vjerujem da si sigurno probala svašta, možeš vidjeti sa svojim dr. za tu biološku terapiju pa ti možda pomogne da dobiješ još jednu bebu. Nije moje lično iskustvo, tako da ti ne mogu reći, ja sam na listi za tu biološku inekciju, kažu da je jako dobra, i da tegobe izazavne autoimunim bolestima skroz otkloni.
    Lp

  • Avatar zrakasunca2

    zrakasunca2

    Broj poruka: 69

    Prijavi adminu

    Da, znam dosta i o tvojoj bolesti, hvala na odgovoru!
    Razmišljam i o takvom tipu terapije i nadam se još jednoj bebici kroz par godina ako se bude moglo!
    Mislim da se uz biološku terapiju isto ne smije zatrudniti,a ona se provodi kroz godinu dvije, no ako je onda sve u redu, samo naprijed!
    Isto tako, većina autoimunih bolesti je povezano s intolerancijom na gluten koju i ja imam pa bi trebalo voditi računa o tome jer često ometa plodnost i urednu trudnoću.
    Pozdrav

  • Avatar BBiva

    BBiva

    Broj poruka: 1

    Prijavi adminu

    Hello!

    Nepunih godinu dana nakon poroda, prije dvije godine, oboljela sam od autoimune bolesti Coganov sindrom. Pod terapijom sam, medrol (na koji sam jako loše reagirala pa mi ga polako smanjuju) i methotrexate + šaka ostali popratnih ljekova. Imam 27 godina i bojim se da radi te terapije nikada više neću moći ostati trudna. Uz sve to imunitet mi je u teškoj banani, više sam na bolovanju nego na poslu.. Čula sam nešto malo o toj bio terapiji. Može li mi netko reći nešto više o tome ili me uputiti gdje bih mogla pročitati? Čula sam par riječi o tome u čekaonici u imunološkoj ambulanti, da je jako skupo i da treba odobriti komisija, da ne daju bilo kome.. koji su uvjeti? Hvala Bogu pa imam već jednu curicu, ali voljela bih da ne ostane samo na tome, htjela bih još djece, možda ne odmah, ali čisto da znam da postoji ta mogućnost.

    Isto tako bih voljela da mi se javi ako netko boluje od iste bolesti. Jako je rijetka, nisam još nikada srela nikoga, pa da podijelimo iskustva.

    Hvala.

  • MissT

    Broj poruka: 41

    Prijavi adminu

    pozdrav cure, ja bolujem od wegenerove granulomatoze koja je u remisije nekih 4 godine. ima li koja od vas iskustva s planiranjem trudnoce ili trudnocom i ovom bolesti? 

    MissT

  • Avatar Marijeta27

    Marijeta27

    Broj poruka: 8

    Prijavi adminu

    Ja imam kolitis i gastritis  pa me zanimaju vaša  iskustva sa tim 

  • mateatea

    Broj poruka: 1

    Prijavi adminu

    Zanima me dali ima iko iskustva sa autoimunim hepatitisom jetre…
    Ja sam krajem mj trebala ic na prvi ivf ali internist mi je predlozio da pricekam posto su mi prije 3 godini otkrili tu glupu bolest a nisu mi davali tetapijr i sad zeli daljnje pretrage jel kako kaze trudnocom bi ugrozila svoje zdravlje a nakraju svega i zdravlje djeteta…

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.