Pa ovako,primjetila sam iz nekoliko primjera ovdje na portalu, ali i općenito u životu, da djeca koja imaju ili su naučena živjeti i biti tzv.po planu (po ps-u) jesu problematičnijeg ponašanja.U smislu, sve mora ili radi kako je naučeno npr. spavanje u21, buđenje u 8, jedenje u 10 itd, i to je u redu ukoliko je to isključivo djetetov ritam, a to je vrlo malo vjeroajtno. Vjerojatnije je da smo mi ti koji mu stavljaju granice i stavljamo spavat u točno određeno doba, isto tako davanje objeda.Međutim dijete nije stroj, a bome nismo ni mi, prema tome,nećemo ga staviti na spavanje, ako mu se večeras pola sat dulje igra s tatom ili mamom i tako dalje.Dakle, mi smo promatrači i djelujmo onda tako, pratimo tu svoju djecu, što i kad im treba, a ne..dosad je tako, pa tako mora i odsad.Naravno, rutina je poželjna, ali ne pod svaku cijenu.I sad, takvo dijete gdje mu je sve isplanirano, iskontrolirano, naravno da ima osjećaj da ono ne može biti kakvo je i kakvo hoće, pa to onda koristi svojim bijesnim ispadima. Upravo su mu ti ispadi pobuna, njegov vapaj za promjenom, da se njega doživi, da se njega posluša i prati njegov ritam.
Što se tiče utičnica, gospođo, to ste se već trebali pobrinuti da ih ili polijepite selot. trakom ili kupite plastične zatvarače. Dijete kad vam radi neku zabranjenu radnju( a vi ih svedite na minimum, jer one ovise isključivo o vama) odmah ga preusmjerite na nešto drugo. AKo vam gura ručice u sifon, odnesite ga u drugu prostoriju i tamo zabavite nečim ili se tamo igrajte malo s njime. Ono će uskoro zaboraviti da ste mu oteli omiljeni objekt želja. Naravno da će se to još ponavljat nekoliko puta dnevno, ali ustrajte.Nek vam ne bude taj NE izgovoren s nekim stresom, nego ozbiljno ponavljajte klimajući glavom: to nećemo dirati. Evo, mama ima za tebe nešto drugo itd.
Sortiraj odgovore
Najstariji