KOLESTAZA U TRUDNOĆI

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Kikolinotino

    Kikolinotino

    Broj poruka: 8

    Prijavi adminu

    Pozz drage mame, ima li ijedna trudnica ili mama koja je vec prosla kolestazu da nam isprica svoje iskustvo? 

    Ja sam sada 31tj trudnoce, vec sam tjedan dana u bolnici i na kapsulama ursofalk, vrijednosti padaju, zucne kiseline s 45 na 34 u pet dana, ali negdi sam procitala da ne mira znacit da ce tako nastavit..helpp, bilo tko 🙈

  • tamara1234

    Broj poruka: 1

    Prijavi adminu

    Meni je kolestaza dijagnosticirana u 26.tjednu trudnoce, od tada sam na Ursofalku 2x250mg. Vec sam 3 puta hospitalizirana  u Petrovoj, pustili me doma nakon potresa zadnji put. Sada sam 33.tjednu trudnoce i tek sada su zucne kiseline i jetreni enzimi poceli padati i svrab se malo smirio. Idem na carski, ali jos nisu odlucili u kojem tjednu. Razgovarala sam sa 3 lijecnika, neki su rekli najkasnije 37.tjedan, neki da mozemo cekati 38-39 ako se beba bude dobro razvijala do tada. Amerikanci induciraju porod u 36.tjednu kod kolestaze ako su zucne kiseline bile iznad 40 jer je, kako sam citala, šteta na posteljici već nastala cim su iznad 40. I daju kortikosteroide za razvoj pluca. Ja ih jos nisam primila i ne znam da li cu. Rekli su da ce minako odluce da ce ce porod biti u 36.tjednu. Moje zucne kiseline su bile od 57-7. Na hrvatskim stranicama nema gotovo nista o trudnickoj kolestazi, niti lijecnici imaju puno iskustva.
    Bas sam u strahu i nitko od lijecnika ne ulijeva neko povjerenje, isla sam i privatno kod par. 
     Moj najveci izvor informacija je https://icpcare.org/ [icpcare.org]

  • Avatar Kikolinotino

    Kikolinotino

    Broj poruka: 8

    Prijavi adminu

    tamara1234

    Meni je kolestaza dijagnosticirana u 26.tjednu trudnoce, od tada sam na Ursofalku 2x250mg. Vec sam 3 puta hospitalizirana u Petrovoj, pustili me doma nakon potresa zadnji put. Sada sam 33.tjednu trudnoce i tek sada su zucne kiseline i jetreni enzimi poceli padati i svrab se malo smirio. Idem na carski, ali jos nisu odlucili u kojem tjednu. Razgovarala sam sa 3 lijecnika, neki su rekli najkasnije 37.tjedan, neki da mozemo cekati 38-39 ako se beba bude dobro razvijala do tada. Amerikanci induciraju porod u 36.tjednu kod kolestaze ako su zucne kiseline bile iznad 40 jer je, kako sam citala, šteta na posteljici već nastala cim su iznad 40. I daju kortikosteroide za razvoj pluca. Ja ih jos nisam primila i ne znam da li cu. Rekli su da ce minako odluce da ce ce porod biti u 36.tjednu. Moje zucne kiseline su bile od 57-7. Na hrvatskim stranicama nema gotovo nista o trudnickoj kolestazi, niti lijecnici imaju puno iskustva.
    Bas sam u strahu i nitko od lijecnika ne ulijeva neko povjerenje, isla sam i privatno kod par.
    Moj najveci izvor informacija jehttps://icpcare.org/ [icpcare.org]


    Pozdrav draga, nisam posjećivala odavno ovaj forum jer ocito nitko nema iskustva s kolestazom.
    Rodila sam u 34+4tj , bebac hvala Bogu sve u redu, sada imamo 4 ipo mjeseca i normalno napredujemo.
    Dva puta sam bila hospitalizirana, prvi put 2 tjedna , žučne kiseline 60, normalno do 10. Pila sam ursofalk 3x po 1 tabletu, i vratile su se u normalu i poslali su me doma. Nakon 2 tjedna ponovo hospitalizacija , žučne kiseline 140, poslali su me u rađaonicu i nakon 24h na ctg-u vratili u sobu jer su žučne pale na 30, ursofalk 3x po 2 tablete. Nazalost nakon 2 dana pukla plodna voda, i žučne skočile na 60, 9 h prirodno na kraju carski. 
    Rekli su mi da me ne bi porađali da mi nije pukla plodna…
    Po mom misljenju, jedna dr. Se uspaničila i gledala mi plodnu vodu i probila sluzni čep koji mi je 2 dana ispadao da bi na kraju pukao vodenjak. 
    U bolnici su mi stalno pratili bebaca ctg-om i cijelo vrijeme je sve bilo u redu. 
    Znam slučajeve gdje su zene dogurale do 39tj neke i do 40tj. 
    Nadam se da je sve proslo u redu, pozdrav

  • Laura0812

    Broj poruka: 1

    Prijavi adminu

    Pozdrav svima, imala sam kolestazu u trudnoći sa sinom. Pojavila mi se u 13.tjednu a hospitalizirana sam u 18.tj i žućne kiseline su bile 185, jetreni enzimi svi preko 750. Svi doktori su bili užasno prestrašeni i čak su mi rekli da ako ne počnu padati vrijednosti da ću ići na abortus. Stavili su me na ursofalk 4×250mg. Nakon 2 tjedna vrijednosti su pale u normalu i poslali su me doma ali su smanjili dozu na 3×250mg. Naravno, 10 dana nakon me opet abnormalno počelo sve svrbiti i vrijednosti su skočile. Ugl. Našla sam si odličnog gastroenterologa koji je istraživao skupa sa mnom kolestazu po internetu, savjetovali su nas najviše Američki i Engleski doktori. Odkad mi se pogoršalo, stavili su me na 8×250mg ( što je bilo maksimum za moju kilažu) i to je onda super funkcioniralo. Ginekolozi su mi silno htjeli skinuti dozu ursofalka ali nisam dala i gastroenterlog mi je bio podrška. Hospitalizirana zbog praćenja u 31.tjednu. Dobila sam u 33.tjednu 4 injekcije kortikosteroida za bebina pluća. Išla sam na planirani carski rez u 35.tjednu i rodio se moj Niko. Odma je prebaćen na neonatologiju, imao je problema sa disanjem i bio je na respiratoru 7 dana, nakon toga jos 2 tjedna u inkubatoru. Sa mjesec dana starosti je došao doma. Sada ima 18mjeseci, zdravi i veseli dečko. Držim fige svima koji se trenutno bore sa kolestazom jer je zaista gadna i nikome ju ne bi poželjela. Izborite se za sebe i svoje dijete, u Hrvatskoj nažalost jako malo znaju o toj bolesti. Moj sin je živ i zdrav samo zato što sam ja sve preuzela u svoje ruke.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.