Gotovo svaka žena mogla bi roditi kod kuće

Pregledaj članak

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar MašaS

    MašaS

    Broj poruka: 24

    Prijavi adminu

    Naravno da je žena rođena za porod, ali nijedna od nas, pa ni primalja, ne zna koja od nas je u onih 15-20% kojoj će trebati liječnička pomoć ili skrb. Kad se kod kuće nešto desi, onda je već kasno. Zadnje što želim je ugroziti život i zdravlje svog djeteta zbog svoje komocije i guranja neke filozofije o prirodnosti. Prirodno je da se umre i da se razboli… to je isto prirodno - pa to nitko ne želi. To su teške teme i o tome nitko ne piše, ali liječnici sigurno znaju kako završe takvi slučajevi poroda kod kuće, no zbog liječničke tajne ne pričaju o tome javno. Danas je u rađaonici više primalja sa ženom nego doktor. Njih primalja zove ako nešto treba. Zašto bih onda rađala kod kuće kad u bolnici imam oboje? I u bolnici možete odbiti drip i epiduralnu te trpiti bol 12 sati ako hoćete. Imate izbor. Ali ako dođe do potrebe za hitnim carskim rezom, onda kod kuće nemate izbora…. Slažem se da se kod poroda treba naglasiti da je tu ženina uloga najvažnija. Bitno je da zna da je sve u njenoj glavi, snazi, odlučnosti, to je trenutak kad se treba potruditi i izdržati za svoje dijete. Također, kao što ste napisali u članku, porođajna bol je normalna, ne može se u potpunosti izbjeći ni medicinskom intervencijom. Plakanje, očajavanje i odustajanje ne pomaže djetetu koje želi van. Možda vam partner može pomoći da psihički to bolje podnesete, ali ne razumijem zašto bi više ljudi još trebati nazočiti porodu? Zadnje što vam treba je publika da vas dekoncentrira, žena mora biti fokusirana na svoje tijelo i dijete.

  • mama3

    Broj poruka: 1

    Prijavi adminu

    Drip treba staviti kao zadnju opciju,a svim doktorima je to prvo,da uštede na vremenu.Ja sam za primalje,ali u bolnici.I tamo bi mogli rodit prirodno i humano.

  • Avatar wonder

    wonder

    Broj poruka: 5

    Prijavi adminu

    Lijecnici jos vise i bolje znaju o smrtnim slucajevima u bolnici a  tek o tome nitko ne pise.
    Ni ne treba sirit strahove i paranoje.
    Vjerojatnost da u bolnici nesto podje po zlu je veca jer se isti ti lijecnici petljaju u prirodne procese kroz koje majka i dijete prolaze. I nerijetko ne mozete birati hocete li epiduralnu i drip. Mojoj prijateljici koja je odbijala epiduralnu sestra je glatko odbrusila: “ nismo na placu.”
    Ja sam rodila doma, hvala Bogu da je sve bilo u savrsenom redu. Bila sam sigurna da ce ako bilo sto krene u krivom smijeru strucna osoba kraj mene dovoljno rano to prepoznati i uputiti me u bolnicu.
    Naravno, svatko bira ono sto mu najvise odgovara i gdje se najsigurnije osjeca. Ja sam odabrala svoj dom i znam da nisam pogrijesila.

  • Avatar orhideja2

    orhideja2

    Broj poruka: 60

    Prijavi adminu

    Jako bih voljela da kod nas postoji mogućnost poroda kod kuće, naravno uz asistenciju primalje.
    Mislim da je stanje u bolnicama dosta loše jer se sve svodi na to da te se čim prije riješe, nimalo ne poštujući prirodan tijek poroda.
    A porod zbilja može biti predivno iskustvo, ne mora se sve svesti na ono što se čuje iz usta skoro svake druge žene. :“nema veze što je bilo, preživjeli smo”.
    Porod nije bitka u ratu nego divno iskustvo :)

  • Avatar Vaga2

    Vaga2

    Broj poruka: 11

    Prijavi adminu

    Meni je ovakvo ponašanje neodgovorno…ne hrabro, nego neodgovorno. I u bolnici je moguće odraditi prirodni porođaj, uz partnera, prijateljicu, majku…koga želite. I upravo kako je MašaR napisala, nikad ne znate što će se zakomplicirati, hoće li vam trebati hitna liječnička intervenija. Ne znam, ja se sa životom svog djeteta ne bih mogla tako igrati.

  • Avatar mmama2

    mmama2

    Broj poruka: 3310

    Prijavi adminu

    mene više muči što suprug nikako nije za to, baš zbog mogućih komplikacija, a radi se o drugom djetetu pa znamo kako kaj ide, otprilike.. i mislim si, onda sam definitivno vezana za to mjesto, nema selidbe ni da na lotu osvojimo jer mislim da ne bi mogla otići sa mjesta gdje sam donijela dijete na svijet, a iz bolnice brišii što prije

    url=https://lilypie.com [lilypie.com]]
    [lilypie.com]
    [lilypie.com]

  • kailash

    Broj poruka: 1

    Prijavi adminu

    Mislim da su kod nas prisutne dvije zablude. 
    Prva je da je porođaj opasan po život majke i/ili djeteta, a druga je da su primalje nestručne osobe. 
    Porođaj može biti opasan, da, kao i vožnja automobilom. Čak je veća šansa da ćete život izgubiti u prometu, puno veća no nitko ne odustaje od sudjelovanja u prometu niti svi to prepuštaju profesionalnim vozačima. 
    U velikoj većini slučajeva porođaj je normalni fiziološki proces za kojeg je žensko tijelo sasvim pristojno opremljeno - inače bi naša vrsta teško evolucijski preživjela. I u većini slučajeva zaista ne treba intervenirati u tijek porođaja. 
    Druga zabluda je da je porod kod kuće uz primalju porod bez stručne pomoći. Primalje koje su educirane za porođaj kod kuće su osposobljene za asistirati takvom porođaju - prate trudnoću i znaju je li trudnoća bez komplikacija ili ne. Znaju prepoznati tijekom porođaja treba li intervenirati. I educirane su za medicinsko interveniranje ukoliko je potrebno. I prepoznaju ukoliko je potrebno napraviti transfer - odnosno završiti porođaj u rodilištu. To je sve. 

    Puno je veća hrabrost upustiti se u ruke stručnjaka koji su nedovoljno stručni i neosjetljivi na potrebe žene koja rađa u instituciji koja je prilagođenija bolestima nego zdravim procesima nego što je hrabro roditi van bolnice uz stručnu asistenciju. 

    Iako je porod kod kuće izbor manjine žena, on ima puno bolje rezultate za majke i djecu ondje gdje je reguliran zakonski. I smatram da kao jedna europska i sve naprednija zemlja trebamo takav izbor omogućiti i našim ženama jer sve ih je više koje imaju takvu želju. 
    [pinterest.com] [pinterest.com]

    dvije morske vile 2007. i 2012.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.