08. studenoga 2014.

Čaroban svijet čajeva

čaj
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako vam je hladno, on će vas ugrijati. Ako vam je vruće, on će vas rashladiti. Ako ste depresivni, on će vas razveseliti. Ako ste uzbuđeni, on će vas smiriti. Sigurno ste već pogodili o čemu je riječ! Dobrodošli u čaroban svijet jednog od najkonzumiranijih napitaka na svijetu – SVIJET ČAJA

Čaj je odmah nakon vode najpopularnije piće na svijetu koje ima mnoge zdravstvene koristi zbog čega se i preporučuje njegovo često konzumiranje.  Postoje 4 vrste čaja koje se dobivaju od čajevca: bijeli, zeleni, oolong i crni čaj. Od čajeva koji se ne dobivaju od čajevca, postoje rooibos čaj, biljni i voćni čaj.

Bijeli čaj, koji se još naziva i carem čajeva, radi se od vrlo mladog lišća, sadrži najmanje kofeina i najviše antioksidansa. Njegov okus je blag te smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja i pojave raka. Osim toga, istraživanja pokazuju da on pomaže i oboljelima od dijabetesa.

Priprema: Vrećicu ili listiće ubacite u vodu temperature 60°C do 70°C te nakon 2-3 minute izvadite iz vode. Kada duže vrijeme držite čaj u vodi, čaj počinje ispuštati tanine što uzrokuje gorčinu čaja.

Zeleni čaj sadrži više kofeina od bijelog čaja (25 miligrama) i sadrži veliku količinu antioksidansa koji se zovu tahetini (podgrupa poznata po odbijanju svih vrsta oboljenja – od raka do srčanih bolesti). Smatra se da dnevnim konzumiranjem samo jedne šalice zelenog čaja, smanjujete rizik od kardiovaskularnih oboljenja čak do 10%.

Priprema: Vrećicu ili listiće ubacite u vodu temperature 60°C do 70°C te nakon 2-3 minute izvadite iz vode.

Oolong čaj je sličan crnom čaju, ali je bogatijeg okusa. On vam može pomoći kod problema sa suvišnim kilogramima, jer aktivira enzim odgovoran za topljenje triglicerida. Istraživanja pokazuju da se njegovim konzumiranjem sagorijeva više kalorija nego konzumiranjem vode.

Priprema: Vrećicu ili listiće ubacite u vodu temperature 80°C do 90°C  te nakon 3-5 minuta izvadite iz vode.

Crni čaj je najrasprostranjenija i najpopularnija vrsta čaja s globalnom potrošnjom od 75%. Sadrži više kofeina i antioksidanse, a istraživanja su pokazala da ljudi koji dnevno piju tri do četiri šalice crnog čaja, smanjuju rizik od srčanog udara i do 21%. Zanimljivo je da ga Kinezi zovu crvenim čajem jer je boja tekućine crvena, dok je u Europi dobio naziv crni zbog crne boje listova.

Priprema: Vrećicu ili listiće ubacite u uzavrelu vodu te nakon 3-5 minuta izvadite iz vode. Možete dodati mlijeko i limun po želji.

Rooibos čaj ili crveni čaj se dobiva od listova biljke koja raste jedino u Južnoafričkoj Republici. Za razliku od uobičajenog crnog ili indijskog čaja, Rooibos čaj ne sadrži kofein pa se može piti i prije spavanja jer djeluje umirujuće.

Priprema: Vrećicu ili listiće ubacite u uzavrelu vodu te nakon 10 minuta izvadite.

Biljni i voćni čajevi se rade od svježeg ili sušenog cvijeća, lišća, sjemenki, korijenja i raznovrsnog voća. Ove vrste čajeva sadrže mnoga medicinska svojstva, jer ne sadrže kofein.

Priprema: Čajevi od cvijeća i lišća pripremaju se u vreloj vodi poput normalnog čaja. Čajevi od sjemenki i korijenja pripremaju se tako da se sjemenke ili korijenje ubaci u hladnu vodu i čeka dok voda ne dođe do vrenja i ispari trećina tekućine.

Prepustite se čarobnom svijetu čajeva uz super uštede na Popustolovac.hr.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.