Beba 01. prosinca 2021.

Kako bebe vide svijet

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Da bismo mogli zaista shvatiti kako točno učiniti neposredan svijet bebe boljim, moramo se najprije staviti u, da tako kažemo, ''bebine cipelice''. Bebin doživljaj svijeta je puno intenzivniji od našeg. Toliko iskustava nikada prije doživljenih... Donosimo vam jasniji uvid u to što bebe vide u prvim mjesecima života, ali i kako poznati roditelji zamišljaju ''svijet beba''

Prva dva tjedna 

Beba može vidjeti samo ono što joj je pred nosom, na nekoliko centimetara od nje. Dakle, može registrirati crte lice majke kada je ona drži u naručju i kada joj približi lice. Razaznaje svjetlost, oblike i pokrete, ali joj je slika još uvijek mutna i nejasna.

Mjesec dana 

U ovom uzrastu beba još uvijek ne može koordinirano koristiti oba oka, pa se često događa da svako oko "vodi svoju politiku". Većina roditelja se uplaši misleći da im je dijete razroko, međutim, to je sasvim normalna pojava. Do kraja prvog mjeseca ili sredinom narednog bebine oči će uspjeti "dogovoriti" se s mozgom i ona će moći usmjeriti pogled na neki predmet s oba oka.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Dva mjeseca 

Bebe raspoznaju boje od rođenja, ali samo kontrastne (crno-bijelo, žuto-plavo!). Vremenom se "suradnja" očiju i mozga poboljšava pa će beba biti u stanju razlikovati čak i boje sličnih tonova (kao što su narančasta i crvena). U ovom uzrastu savjetuje se vježbanje: pokazujte bebi igračke i slike jarkih boja, pričajte joj i pjevušite, to pomaže razvoj osjetila vida i čula sluha.

Tri do četiri mjeseca 

Beba počinje posezati za predmetima, mada ih još uvijek ne uspijeva dohvatiti jer ne može uskladiti pokrete ruku. Samo polako, u ovom uzrastu intenzivno se usklađuju pokreti očiju s pokretima ruku, tako da će uskoro cičati od sreće kada uhvati igračku. Pomognite joj igrajući se s njom: ponudite joj zvečku jarke boje i pričekajte da je uhvatiti. Primijetit ćete da beba počinje grabi sve što joj padne pod ruku, a najčešće "stradaju" mamina kosa, naočale ili naušnice.

Pet mjeseci 

Beba više ne primjećuje samo krupne predmete, već i one sitnije. Osim toga, prepoznaje predmete koje je vidjela ranije (raduje se kada ugleda omiljenu igračku!). To je znak da se mozak "zahuktao" u razvoju što se odražava na poboljšanje bebinog vida. Ona sada zna da predmeti postoje i kada nestanu iz vidnog polja.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Šest do sedam mjeseci 

Bebin vid se do te mjere razvio da ona sada jasno vidi ljude i predmete u svojoj okolini, ali ne i na velikoj udaljenosti. S obzirom na to da se njezin svijet svodi na događanja u njenoj neposrednoj blizini, ta joj vještina nije potrebna. Ona će se postupno razvijati, a u dobi oko prvog rođendana, vaše dijete bit će u stanju prepoznati tatu kada dolazi s posla, čak i sa udaljenosti od nekoliko desetaka metara.

Možete li sada jasnije vidjeti svijet očima svoje bebe? Ovi celebovi itekako mogu! Na društvenim mrežama zavladao je novi trend - zamisliti svijet poput bebe! - a u taj svijet snažnih doživljaja uplovili su brojni poznati roditelji koji su objeručke prihvatili Pampersov izazov - zamisliti ''svijet beba'' i učiniti ga boljim za svoje mališane.

Voditelj, komičar i glumac Mario Petreković je u kolovozu prošle godine postao ponosni tata kćerkice Marle. Iako malena Marla sada ima godinu i pol, Mario se i dalje svakodnevno stavlja u poziciju svoje mezimice pa se tako nedavno zapitao zašto se njegova beba cijelu noć otkriva, je li joj vruće ili ju grebe dekica?  

Na sebi svojstven način, Mario je zaključio da je rješenje samo jedno - svaki put kad se bebino stopalo otkrije, tata ga poljupcem hitro pokrije!

''Pitam se nekad, 'šta ta mala uopće misli o svemu?'. Dok ne počne jasno artikulirati svoje želje i stavove, mogu samo pretpostavljati, osjećati, pogađati i nagađati... A često se pitam - bode li je ova majica, žulja li je cipelica, jesmo li joj glasni, jesmo li joj dosadni... Zamislite koliko tako malo biće ima dojmova, impresija, mišljenja i koliko je osjetljiva u ovom prilično neosjetljivom svijetu...'' - poručila je televizijska voditeljica Marijana Batinić koja je nakon kćeri Ene na svijet donijela kćerkicu Rozu.

Pampersov izazov prihvatila je i manekenka Nikolina Minovska koja je na društvenim mrežama progovorila o bebinim osjećajima u trenutku kad konačno ugledaju osobu koja ih je devet mjeseci nosila pod srcem. 

''Iako još ne mogu govoriti, bebe nam jasno daju do znanja koliko smo im važni u životu. Jedan od znakova, kojima nam bebe govore: VOLIM TE, dugi su pogledi u naše oči. Zamislite kako se beba osjeća dok promatra mamino lice puno ljubavi i nježnosti. Mislim da ova fotkica i krezubi, medeni osmijeh, razvučen preko cijelog lica, ocrtava svu ljubav i ljepotu života. Ovo je definicija bezuvjetne ljubavi. Gledajući ovu fotku, prisjetila sam se citata koji je u trenutku, kad sam ga pročitala, ostavio na mene toliko snažan dojam da mi se urezao u pamćenje do dan danas: „Dijete u prvim, presudnim godinama života majku doživljava kao sveobuhvatnu, snagu koja štiti i hrani. Majka je hrana, ljubav, toplina, zemlja. Kad te ona voli, znači da si živ, ukorijenjen, da si kući.“ A ja te, maleno moje, volim toliko da riječima nikada to neću moći izraziti. Ali u mom pogledu uvijek ćeš sve moći jasno iščitati. Kao i ja u tvom'', napisala je Minovska na svom Instagram profilu. 

Manekenka i poduzetnica Anita Dujić često se pita ''o čemu razmišlja'' njena mezimica, ''što joj prolazi glavom, kako doživljava svijet, svoje roditelje, okolinu...''

''Zamislite kako je tim malim ljudima koji sve prolaze po prvi put, sve primaju srcu, kažu ono što misle, upijaju sve što ih okružuje. Koliko su nježni, osjetljivi i ranjivi i koliko im je potrebna naša ljubav i zaštita'', poručila je Anita.

I omiljeni hrvatski stand up komičar Ivan Šarić zajedno sa svojom partnericom Koranom Gvozdić često zamišlja zvukove, prizore, osjećaje, ali i mirise svoje bebe, sedmomjesečnog sinčića Olivera. Ivan je podijelio šaljivi video u kojem se stavio u poziciju svoje bebe i zapitao ''#zamisli kako je njima kad u 4 sekunde ideš od ljubavi do smrade. Brži od Nevere'', aludirajući pritom na situaciju kad beba u jednom trenu guguće, a u drugom napuni pelene.

Korana Gvozdić se pak zapitala ''kako je bebi kad osjeti tanke niti koje se odjednom petljaju među njenim prstićima... a tek kad otkrije da povlačenje kose izazove mamin krik.'' Složit ćete se s njom da je bebama mamina kosa zabavnija od bilo kojeg plišanca. Ali, na svu sreću, mame sve praštaju i brzo zaboravljaju.

Kako bismo manje zamišljali, a više znali kako zaista žive najmlađi, pobrinuo se Pampers koji je u suradnji sa stručnjacima i roditeljima predstavio interaktivnu izložbu ''Zamisli bebin svijet'' koju ste imali prilike iz prve ruke pogledati u Muzeju Iluzija. Svi roditelji, ali i oni koji će to tek postati, mogli su pogledati izložbu i dobiti jasniji uvid u ''svijet beba'' - jer što ih bolje razumijemo, bolje i kvalitetnije možemo biti uz njih kad su najranjivije

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.