Beba Zdravlje i njega bebe 11. travnja 2017.

6 obaveznih stvari za ugodnu šetnju s bebom

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svaki roditelj najviše pazi na zdravlje i njegu svoje bebe. Budući da je bebina koža posebno osjetljiva, treba je zaštititi kod svih dječjih aktivnosti

Koža vaše bebe izrazito je mekana, ali i jako osjetljiva i zato joj je potrebna posebna njega. Reagirat će na promjene temperature i vlažnost, ali i na različite iritanse. Kožu svog mališana trebate zaštititi od promjena klimatskih uvjeta te grubih sredstava za čišćenje. Također, na njegu bebe treba paziti prilikom svih aktivnosti; kod kuće, u šetnji ili u posjeti kod obiteljskih prijatelja.

S obzirom na to da je sunca sve više i sigurno više vremena provodite vani, spremite u torbu sve što trebate za izlazak van s djetetom kako biste uštedjeli vrijeme i uvijek bili spremni. Vaša beba u šetnjama istražuje svijet i upija sve što se događa oko nje. Dok su skroz mali, dovoljno im je samo promatrati što se zbiva oko njih i slušati zvukove.

Međutim, neki već u dobi od devet mjeseci počinju s prvim koracima i puzanjem te tada kreće potpuno drugačije istraživanje svijeta. Uče o svijetu kroz opip i okus pa sve počinju stavljati u ruke i u usta. Obratite pažnju na to da dječje ruke budu uvijek čiste, jer ćete tako zaštititi dijete od različitih bolesti. Dječji imunitet se još uvijek razvija i potreban je dodatan oprez.

Bez obzira na dob djeteta i koliko daleko idete od kuće postoje stvari koje obavezno trebate imati uz sebe:

  • pelene - najčešći uzrok osipa na dječjoj koži su mokre pelene. Zato je potrebno promijeniti pelenu bez obzira na to što ste s djetetom vani, jer koža natopljena mokraćom može postati oštećena i sklona iritaciji.
  • vlažne maramice - nakon skidanja mokre pelene, dio mokraće ostat će na bebinoj koži pa ju je važno obrisati maramicama. Obratite pažnju da ne sadrže alkohol i sintetička ulja. Vlažne maramice poslužit će i vama za brisanje ruku, ali i za brisanje dječjih ručica kad će biti u fazi istraživanja svijeta i imati potrebu sve opipati.
  • krema za njegu guze - malo pakiranje će sigurno stati u vašu torbu, a zaštitit će dječju guzu od pojave pelenskog osipa. Vaši izlasci s djetetom ne moraju biti vremenski ograničeni, a dijete će biti suho i sretno.  | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock
  • omiljena igračka - dijete se uvijek osjeća sretno uz svoj najdražeg prijatelja pa ćete ga puno lakše smiriti ako počne plakati ili ga želite uspavati.
  • duda - dobro je imati rezervnu dudu jer uz veliku dječju znatiželju ponekad se naprosto zagubi. 
  • kapica za glavu - dijete ne smije izlaziti na sunce bez zaštite za glavu. Poželjno je da kapa ima dugačak šilt koji će zaštititi djetetove oči od jake sunčeve svjetlosti. 

Šetnje i druženje s ljudima pomoći će vašem djetetu da upozna ovaj veliki šareni svijet. Vi ćete uživati u tom učenju i u svakom njegovom osmijehu. Uz pravu organizaciju šetnje će biti lagane i bez stresa. Spremite sve stvari u torbu i uživajte u proljetnom suncu s vašim najdražim bićem na svijetu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.